Maden faciası: TBMM'de savunma yapan Bakan Dönmez'in istifası istendi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesinde gerçekleşen ve 41 işçimizin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin açıklama yaptı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bartın'ın Amasra ilçesinde gerçekleşen ve 41 işçimizin hayatını kaybettiği maden faciasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklama yaptı.
Bakan Dönmez'in açıklaması sırasında muhalefet partilerinin milletvekilleri Dönmez'in istifasını istedi. Dönmez'in açıklamaları tepki çekti.
Bartın'daki maden faciası
— Gerçek Gündem (@gercekgundem) October 18, 2022
Milletvekilleri Bakan Dönmez'in istifasını istedi
Bakan Dönmez'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle oldu:
"6 MADENCİMİZİN TEDAVİSİ İSTANBUL'DA DEVAM EDİYOR"
Söz konusu vahim hadisenin grizu şeklinde meydana geldiği değerlendirilmektedir. Galeride kısmi yangınlar oluşmuş, kömür üretimi bölümünde kısmi göçükler meydana gelmiştir.
Kaza anında 110 madenci kardeşimiz çalışmaktaydı. İvedikle arama-kurtarma çalışmaları başlamıştı. 30 tahlisiyecimiz bulunmaktadır. 110 kişi ilave ekipler maden ocağında arama-kurtarma çalışmalarında görev almıştır.
Bartın, Sakarya, Karabük, Bolu, Düzce, Kastamonu ve Ankara'dan 116 kişilik AFAD ekibi bölgeye sevk edilmiştir. Madencilerimizden 58'i sağ olarak tahliyedildi, 41'i ise maalesef hayatını kaybetti. 6 madencimiz İstanbul'a ambulans uçakla sevk edildi. Bugün itibarıyla sadece 6 madencimizin tedavisi İstanbul'da devam ediyor. Bartın'dakiler tahliye oldu. Yangının hava ile irtibatını keserek söndürülmesi için 2 yerden baraj yapılmıştır. TTK'nın 2 yılda 667 milyon liralık gelirin yüzde 33'ü güvenliğe ayrılmıştır.
"6 SAVCI GÖRENLENDİRİLDİ"
İlgili yönetmeliğe göre her 250 çalışana bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı görevlindirilirken, Amasra'da 37 madencimize bir iş sağlığı ve güvenliği uzmanı düşmektedir.
Türkiye'de tüm madenleri denetlemek ile görevli olan yılda ortalama 8 bin denetim gerçekleştiren maden ve petrol denetim ekibi tarafından madenler en az yılda 4 kez denetimden geçirilmektedir. Denetlemelerde aykırı bir husus tespit edilmemiştir. Eylül ayı içinde TTK İş Güvenliği ve Sağlığı ekibi tarafından denetim yapılmıştır. Kazanın ardından başlatılan adli ve idari soruşturmalara gelince, Bartın Başsavcılığı tarafından 6 savcı görevlendirilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca ayrıca soruşturma başlatıldı.
"TEKNİK BİRİMLER TEK TEK DEĞERLENDİRECEK"
Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda Sayıştay raporları gündeme getirildi. Olaya açıklık getirmek istiyorum:
2017 ve 2019 Sayıştay raporlarında yer alan uyarıların dikkate alınmadığı iddiası ortaya atılmıştır. Soma ve Ermenek kazalarından sonra TTK'da iyileştirmeler yapılmadığı iddiaları ortaya atıldı.
Yeraltında metan, oksijen, hidrojensilfür ölçen sensörlerin bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Çalışılan ortamda yüksek metan gazı tespit edildi ifadesi tamamen yanlıştır. Kömürün içindeki metan ile ocağın içindeki metan miktarı birbirinden farklıdır. Hiç endişeniz olmasın. En ufak ihlal varsa ortaya çıkarılıp gereği yapılacaktır. Kusurlu ya da kusursuz demedim. İlk tespitleri sizlerle paylaşıyorum.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmenliği'ne göre ortamda yüzde 1 metan bulunması durumunda patlatma yapılmaz. Yüzde 1.5 var ise elektrik kesilir. Yüzde 2 var ise madenciler tahliye edilir. Gaz belirli seviyenin üstüne çıktığında ışıklı alarmlar ile çalışanlar uyarılır. Merkezi gaz izleme sistemi ve yeraltında sarı ışık yanıp sesli uyarı yapılmaktadır. Metan oranı yüzde 2'yi bulduğunda yeraltı ve yer üstünde kırmızı alarm devreye girer. Acil müdahale ile çalışanlar dışarı temiz havaya çıkarılır.
Ortamda metan gazı seviyesi 18.05 sularında 1.5'a ulaşmış ve emniyet amaçlı elektrik kesilmiş. Son kayıtta metan oranı 1,69 olarak ölçülmüştür. 18.09'dan sonra kayıt alınamadı. Patlama 18.10'da ulaştı. Patlama sıralarında ölçülen bu. Bilirkişiler,, teknik birimler yukarıdaki değerleri tek tek değerlendirecek.
Şehitlerimizin ödemelerine başlandı. Süreç en kısa sürede tamamlanacaktır.
Madenci kardeşlerimizin evlatları, aileleri bizim emanetlerimizdir.
"KİŞİ BAŞI 1,5 MİLYON LİRA TAZMİNAT"
Kaza sonrası yapılacak ödemelerden de bahsetmek istiyorum. Sorumlu kimse çıkartılacak ortaya, kimseyi de gizlemeyeceğiz. AFAD, TTK, Türk-İş Sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mız ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mız tarafından kişi başına toplam 1,5 milyon liranın üzerinde bir ödeme yapılacaktır. Halihazırda bu ödemeler de yapılmaya başlanmıştır. Yine kazanın meydana geldiği ilk andan itibaren devletimiz tüm kurum ve imkanları ile Bartın’daydı. Sağlık Bakanlığı’mız, 15 UMKE timi, 262 personel, 51 ambulans ile 2 uçak ambulans ile kazazedelerin ilk sağlık müdahalesini ve hastanelere sevkini gerçekleştirmiştir. Öte yandan biraz önce de ifade ettiğim gibi, şehitlerimizin ödemelerine başlandı. Süreç en kısa süre içinde tamamlanacaktır. Şehitlerimizin emaneti bizimdir. Madenci kardeşlerimizin evlatları bizim emanetimizdir. Eğitim, sağlık, iş bulma gibi gereken her türlü desteği kendilerine vereceğiz."