Erdoğan referandum çağrısı yapmıştı: Bakan Bozdağ, başörtüsü için değiştirilecek Anayasa maddesini açıkladı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başörtüsü tartışması ile gündeme gelen Anayasa değişikliği hakkında konuştu.

Erdoğan referandum çağrısı yapmıştı: Bakan Bozdağ, başörtüsü için değiştirilecek Anayasa maddesini açıkladı

Anayasa'da başörtüsünün güvence altına alınması hakkında tartışmalar sürerken Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AKP'nin TBMM'ye sunması beklenen Anayasa değişikliği hakkında TRT Haber'e açıklamalarda bulundu.

Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu, Meclis'e teklifi verince, Cumhurbaşkanımız artık böyle bir sorun olmadığını söyleyerek karşı bir teklifte bulundu. Biz bir çalışma yaptık, önce siyasilerle arkasından Anayasa Hukuku profesörleriyle bir araya geldik. Daha sonra kabineye bir sunum yaptım. Görüşmeler sonrası şuna karar verdik. Tek maddede yapalım. Tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. 24. madde. Bu düzenleme sadece başını örten kadınlar için değil başı açık kadınların da hakkını koruyacak" dedi.

Bozdağ, Anayasa'nın 41. maddesinin değişeceğini ise "İki maddelik bir düzenleme yapılacak. İkincisi de 41. madde. Aile Türk toplumunun temelidir. Türk toplumunun, devletinin güçlü olmasını istiyorsak ailenin güçlü olması gerekir. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aileyi korumak için anayasada değişiklik yapıldı" dedi.

Bekir Bozdağ'ın açıklamasının satır başları şöyle oldu:

CEZAEVLERİNDE İŞKENCE

İşkenceye sıfır toleransı iktidar olunca hemen uyguladık. Cezaevi yapmak övünülecek ve anlatılacak bir iş değil. Keşke suç işlenmese de, cezaevleri olmasa. Bunlar mecbur olduğumuz işler.

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

CHP'nin TBMM'ye verdiği teklif esasında olmayan sorunu yeniden sorun haline getirecek bir dayanak teşkil ediyor. Özel sektörü ve diğer alanları kapsamıyor. Kamuda sadece bir mesleği icra eden kadınları kapsıyor. Bu düzenleme yasakçı zihniyet geldiğinde, olmayan sorunu yasal dayanaklı soruna dönüştürür.

CHP bu teklifi neden verdi? Bu teklif niye şimdi geldi. AYM'de milletin temel hak ve özgürlüklerini dava konusu eden CHP. Sebebi Başkanlık sistemidir, 50+1 sistemidir. Kendi sabit oyları yetmeyince, karşıdan oy alacak.

Sayın Cumhurbaşkanımızın yenme ve kazanma korkusu onları daha fazla insana yaklaşmaya da zorlayacaktır. Cumhurbaşkanımızın 20 yıldır yenilmeyen bir pehlivan oluşu, CHP'yi değişmeye zorlamıştır.

Kılıçdaroğlu, Meclis'e teklifi verince, Cumhurbaşkanımız artık böyle bir sorun olmadığını söyleyerek karşı bir teklifte bulundu. Gelin bir güvence istiyorsanız daha iyisini yapalım, Anayasa değişikliği yapalım. Biz bir çalışma yaptık. Hem siyasi hem uzman ekip birlikte istişare yaptık. Tek maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. Bunun doğru yeri din ve vicdan hürriyetini düzenleyen anayasanın 24. maddesidir. Bu madde sadece başını örten kadınlarımıza değil başı açık kadınlarımızın da Anayasa'da temel hak ve özgürlükler anlamında da şarta bağlanamayacağı ifade ediliyor.

BAKAN BOZDAĞ ANAYASA'NIN 41. MADDESİ İÇİN DE DÜZENLEME YAPILACAĞINI AÇIKLADI

Düzenleme büyük bir kabul görecektir. CHP'nin de destek vermemek için fazlaca bir bahane bulacağını düşünmüyorum. İki maddelik bir düzenleme yapılacak. İkincisi de 41. madde. Aile Türk toplumunun temelidir. Türk toplumunun, devletinin güçlü olmasını istiyorsak ailenin güçlü olması gerekir. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aileyi korumak için anayasada değişiklik yapıldı. Yakında detayları paylaşacağız.

"YASAKLARA ÖNCE VEKİLLERİN UYMASI GEREKİR"

Meclis, vekillerin değil milletin Meclis'idir. Milletin değerlerini vekillerin hepsi iç tüzüğe göre çalışarak koruyacak. Kürsü sorumsuzluğunu ortaya koymuştur. Genel kurullara silahla girilmez. Çekiçle girilmez, bu da silahtır. Vekillerin içeriye silahla girmeyeceği kabul edilerek aranmıyor. Yasaklara önce vekillerin uyması gerekir. İç tüzük değişikliği Türkiye'nin hayrına olur.

SANSÜR YASASI SAVUMASI

Bu yasa kadar haksız saldırıya uğramış çok az yasa var.

TTB Başkanı'nın söylediği sözler yenilir yutulur değil. Büyük bir iftiradır. Önce Türk tabiplerinin buna karşı çıkması lazım. Bu ilk değil, bundan önce de TTB Başkanı'nın böyle açıklamaları var.

BAŞÖRTÜSÜ TARTIŞMASI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Her kapanan yara bizi birleştirecek, güçlendirecek.Çünkü bu yaraları kapatmak cesaret istiyor, gözü peklik istiyor. Gelecekte gençlerimiz bu sorunlarla boğuşmasın diye bazen oy kaybetmeyi bile göze almak gerekiyor. Özetle yürek istiyor yürek, siyaseten büyük yürek istiyor. Türkiye'yi barıştırma yolu engebeli bir yol. Bu yolda hep beraber yürümek zorundayız. Bu yaralardan biri de baş örtüsü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Değişmeyi ve öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Konuyu devlet ciddiyeti ile çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrenseller hukuk ilkeleri ile uyum içerisinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinde çıkarıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkarıyoruz" dedi.

CHP'DEN KANUN TEKLİFİ

Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından CHP 4 Ekim'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) 3 maddelik kanun teklifini sundu.

CHP'nin AKP ve MHP oylarıyla reddedilen teklifi şöyle oldu:

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşlarına bağlı olarak bir mesleği icra eden kadınlar, yürüttükleri mesleğin icrası kapsamında giyilmesi gerekli cübbe, önlük, üniforma vb. dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamaz.

Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

ERDOĞAN'DAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÇAĞRISI

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na Anayasa değişikliği çağrısı yaptı.

Kılıçdaroğlu çağrıya "Başörtülü kadınların hak ve özgürlüklerine kavuşması için önerdiğimiz bu kanuni zırhı sen destekle Erdoğan; eğer arkasında yine kurnaz bir ajanda çıkmazsa tabii ki Alevi vatandaşlarımız dahil, hak ve özgürlükler konusunda getireceğiniz öneriye her türlü desteği vermeye hazırız. Bu kullandığın zehirli dili de artık bırak, çok çirkin bir üslubun var. Türkiye için iyi bir şey yapmaya çalışıyoruz. Senin yasakçı zihniyetine rağmen, özgürlükler getirmeye çalışıyoruz" ifadeleriyle şartlı destek verdi.

Etiketler
Referandum Ağrı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ