Narkotik'in verileri gündemde: 'Emniyet önüne geleni gözaltına almış, 'uyuşturucudan' işlem yapmış'

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin yayınladığı verileri yorumladı. 258 bin kişinin 'yakalandığını', tutuklananların sayısının ise 22 bin olduğuna dikkati çeken gazeteci, "O zaman emniyet önüne gelene işlem yapmış" dedi.

Narkotik'in verileri gündemde: 'Emniyet önüne geleni gözaltına almış, 'uyuşturucudan' işlem yapmış'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'cari açığı kapatmak için uyuşturucu ticaretine göz yumulduğuna' dair açıklamasıyla başlayan tartışma sürerken, Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk dikkat çeken bir veriyi köşesine taşıdı.

Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi, bu yılın ilk 10 ayında 198 bin uyuşturucu operasyonunda 258 bin şüphelinin yakalandığını, bunlardan 22 binin tutuklandığını duyurmuştu.

KAHVEHANE ÖRNEĞİ

Öztürk, bu istatistik karşısında "O zaman, emniyet önüne geleni gözaltına almış, hakkında işlem yapmış demektir" yorumunu yaptı; ardından şu örneği verdi:

"Bir kahveye baskın yapıldı. Aynı masada oturanlardan örneğin birisi uyuşturucu kullandıysa, diğerlerine de aynı gözle bakılıyor ve dosyasına 'Uyuşturucudan hakkında işlem yapıldı' kaydı giriyor. Bu gençler örneğin polis, jandarma, yargı mensubu gibi hakkında arşiv kaydı gerektiren bilgiler istendi­ğinde o kayıtlar karşısına çıkıyor. İşte, bu durum onların geleceğini etkiliyor."

'AÇIKLANSIN DA ÖĞRENELİM'

Bazı illerde emniyet yetkililerinin kendilerini üst makamlara başarılı göstermek için her rutin denetimi 'operasyon' diye kayıtlara geçirdiğini ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

"İşte o yüzden 'Operas­yon sayısı' da 'Gözaltına alınan şüpheli' sayısı da yüksek. Eğer, 258 bin kişi gözaltına alındıysa, neden sadece 22 bini tutuklan­dı? Daire Başkanı İbrahim Hakkı Seydioğulları bunu açıklasa da öğrensek. Gerçekten 258 bin kişiye işlem uygulandıysa, bu ülkede gençliğin bittiğini ortaya koyar.

'BAZI AİLELER, 'ONLARIN CEZAEVİNE KONULMASINI' BİLE İSTİYOR'

Uyuşturucu üzerinden büyük dolaplar çevriliyor. Bu beladan kurtulmak isteyenler başka tuzaklara düşürülüyor, adeta sömü­rülüyor. Uyuşturucu parası bulabilmek için evinde sa­tacak bir şey kalmayınca, tehditle para alıyorlar. O yüzden bazı aileler, 'Onla­rın cezaevine konulmasını' bile istiyor. (...)"

Yazının tamamı.

Etiketler
Gözaltı Uyuşturucu