Aksoy Araştırma'nın kurucusu Ertan Aksoy: Seçmen kararını büyük oranda verdi
Aksoy Araştırma'nın kurucusu Ertan Aksoy, 14 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlerle ilgili görüşlerini anlattı; bu süreçte halkın kararını büyük ölçüde verdiğini söyledi.
14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine hazırlanan Türkiye'de gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin saha çalışmalarından edindiği izlenimlere çevrildi.
Aksoy Araştırma'nın kurucusu Ertan Aksoy, bu kapsamda TELE1 yayınında seçimlerle ilgili tahminlerini paylaştı:
"Biz sonuçta 2021 yılının ağustos ayında ilk kez Kılıçdaroğlu'nu 0.7 puan farkla öne geçtiğini bulmuştuk. O günden sonra geriye düşmedi. Bizim için daha önemli olan bugün önde olması değil, uzun süredir önde olması. Üstelik bu ölçümlerde adaylığı netleşmemişti.
Adaylığının netleşmesi şu açıdan önemli, İYİ Parti, HDP tabanında arada kalan, diğer adaylara daha fazla duygusal bağ oluşturan isimlerin desteği de bugün Kılıçdaroğlu’na geliyor.
Bundan sonraki anketler daha doğru sonuçlar verecektir. Bundan önceki bölümlerde biz bir olasılığı soruyorduk. Olasılığı sorduğunuzda seçmen daha sorumsuzca yanıt verebiliyor.
Örneğin bir siyasi parti kurulmadan önce, İYİ Parti… Yüzde 20-21 oy alabileceği görünüyordu. Ama kurulduktan sonra en fazla bulduğumuz oran yüzde 14’tü. Seçmen bundan sonraki araştırmalarda soruları ona göre yanıtlayacaklar."
'SEÇMEN BÜYÜK ORANDA KARARINI VERMİŞ DURUMDA'
Aksoy, gazeteci Murat Taylan'ın "Seçmen ne zaman karar veriyor?" şeklindeki sorusu üzerine şöyle konuştu:
"Seçmen büyük oranda karar vermiş durumda. Hayatın olağan akışına uygun devam edersek, ki bu Türkiye’de her zaman mümkün olmayabiliyor. Bugünün muhalefeti, yaklaşık 40 gün sonranın iktidarı… Bugünün iktidarı, yaklaşık 40 gün sonranın muhalefeti.
Çünkü uzun süredir seçmende bir yer değişikliğine rastlamıyoruz. Ülkede yeni bir şokla karşılaşmadığımız sürece, örneğin döviz kuru şoku, döviz kurunda bir sıçrama… Mesela orman yangınları gibi vicdanları zedeleyen bir kriz oluşmazsa, enflasyonda ani bir sıçrama olmazsa seçmende bir değişiklik olmuyor.
‘Bu kriz halleri, bu şok halleri de yer değişikliği yarattığında ne yapıyor?’ derseniz iktidardan çok küçük küçük parçalar koparıyor."
- İktidarın lehine olabilecek bir değişiklik ne olabilir?
Bunu da çalışıyoruz ama çok bir şey bulamıyoruz açıkçası. Seçime az bir süre kala en somut hamlelerden biri, parasal yanılsama yaratmak oluyor. Bunun için de piyasaya para sürmeniz lazım. Bu tutarı dağıtmasının önünde de büyük bir engel var; TL’ye olan güvensizlik. Bugün hazinede ciddi bir kaynak var. Yaklaşık 650 milyar TL’ye yakın devasa bir kaynak var.
Normalde seçime az kalmış bir ülkede iktidarın bunu dağıtması lazım, ama dağıtamıyor. Piyasaya çıkan her TL’nin dövize gitme tehlikesi söz konusu."
Kaynak: TELE1