Bekir Ağırdır: İktidarın kazanma olasılığının oldukça azaldığını söyleyebiliriz
Araştırmacı - yazar Bekir Ağırdır, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına karşı çıktığı, ancak üç gün sonra geri döndüğü kriz sonucunda muhalefetin şansının arttığı görüşünü dile getirdi.
Araştırmacı - yazar Bekir Ağırdır, siyaset sahnesindeki son gelişmeleri Gazete Oksijen'deki köşesinde değerlendirdi.
Türkiye'nin Kürt meselesi, laikliğin aşınması, eğitim sisteminin çağdışılığı, hukuk üstünlüğüne inancın son derece düşmesi gibi kadim meselelerin yanı sıra iklim değişikliği, küresel bölüşüm kavgası gibi yeni meselelerle uğraşabilmek için toplumun tüm kesimlerinin dahil olduğu bir toplumsal mutabakata ihtiyaç olduğunu dile getiren Ağırdır, şöyle devam etti:
'İKTİDARIN DEĞİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR'
"Güçler ayrılığının sağlanması, kamu yönetiminin ve neredeyse tüm kurumların yeniden inşası gerek. Üstelik bu sorunların bir kısmının kaynağı, bir kısmının çoğaltıcısı bizatihi iktidarın tercihleri. O nedenle gidişatın değiştirilmesi için öncelikle iktidarın değiştirilmesi gerekiyor.
'MUHALEFET, YÜZDE 60'I AŞAN POTANSİYELDEN YÜZDE 51'E ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR'
Tüm bunları başarabilmenin tek ve biricik yolu da siyaset ve siyasi aktörlerin marifeti. Hayatın ülkeye ve topluma dayattıkları, ihtiyaç ve talepler ile siyasi kültür ve siyasi aktörler arasında bir yarılma var. Toplum ve hayatın ruhu siyasi aktörlerin yapıları ve öncelikleri arasında büyük bir kopukluk yaşanıyor.
Toplumun üçte ikisi gidişattan rahatsız iken bu oranlar siyasi tercihlere yansıyamıyor. Bir bakıma muhalefet yüzde 60'ı aşan potansiyelden 51'e ulaşmaya çalışıyor, iktidar yüzde 35-40 aralığına gerilemiş desteğini 51'e ulaştırmaya çalışıyor. Üstelik de siyasi aktörler yapısal bir sorunun içine sıkışmış durumdalar. Ama geleceğin anahtarı onların ellerinde ve marifetlerinde."
Ağırdır, cumhurbaşkanı adayını Kemal Kılıçdaroğlu olarak açıklayan altılı masada, bu karara giden süreçte yaşanan krize de değindi.
Yazısının ilerleyen bölümlerinde altılı masanın bir demokrasi hareketine dönüşebileceğini, kadın hareketinden yeşil harekete, sendikalardan gönüllü sivil topluma daha büyük bir enerjiden beslenebileceğini dile getiren Ağırdır, "Büyük toplumsal uzlaşma bu hareketten sağlanabilir. Böyle bir hareket toplumda ve özellikle de gençlerde tutku, heyecan ve coşku üretebilir" dedi; ardından şunları kaydetti:
"Ülkenin geleceğinde herkesin var olacağı, her kimliğin, her sosyolojik ve sınıfsal kümenin bir aradalığı ve ihtiyaçları, talepleri üzerinden örgütlü siyasi rekabeti ancak böyle bir hedef durum içinde sağlanabilir. Ne yazık ki altılı masa demokrasiyi inşa iddiasından daha çok Erdoğan ile mücadeleyi, düzene muhalefet yerine Erdoğan'a muhalefeti seçti.
'KRİZ AŞILMIŞ GÖRÜNÜYOR'
Birinci anahtar iktidarı değiştirmek olduğu için de diğer her şey doğal olarak bu mücadele içine sıkıştı. Şimdi altılı masanın yeniden kurulması, aynı saatlerde HDP'nin ılımlı ve anlamlı mesajları ile öncesinden de daha büyük bir coşku üreterek kriz aşılmış görünüyor. Daha da önemlisi yüzde 60'ı aşan muhalefetin potansiyelini tek hedefe doğru yöneltmek mümkün görünüyor.
'SİYASİ GERİLİMİN DAHA DA TIRMANACAĞINI ÖNGÖREBİLİRİZ'
Öte yandan hem partilerin yapısal sorunları hem de siyasetin yanlış eksen üzerinden biçimlenişi nedeniyle örneğin aday listeleri düzenlenirken yeni krizlere hazırlıklı olmak gerekiyor. Seçime dair kesin yasal süreç başlamamış, seçmen kütüklerinin güncellenmesi, seçim ve sandık güvenliğinin sağlanması için hâlâ hiçbir adım atılmamış; iktidarın elindeki sınırsız imkanlara OHAL yetkileri de eklenmişken siyasi gerilimin daha da tırmanacağını öngörebiliriz.
Yine de depremde yükselmiş hayata müdahale arzusu, gençlerin ve sivil toplumun önlenemez gayreti, siyasal depremin şokunun coşkuya ve çoğalmaya dönüşerek aşılmış olması ile iktidarın bu kez kazanma olasılığı oldukça azalmış, muhalefetin kazanma olasılığı da oldukça yükselmiş durumda diyebiliriz."
Kaynak: Gazete Oksijen