Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından yurdun dört bir yanında başlayan sağanak yağış, bazı ilçelerde sele neden oldu. Vatandaşlar zor anlar yaşarken, birçok ev ve iş yeri sular altında kaldı. Bitlis ve Diyarbakır'da yaşanan su baskınları vatandaşları zor durumda bırakırken, Trabzon'da selde kaybolan bir vatandaşı arama çalışmaları sürüyor.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından yurt genelinde sağanak etkili oldu. Bitlis'in Ahlat ilçesinde ve Diyarbakır'da sağanak yağış sele neden oldu. Trabzon'da ise iki gün boyunca yaşanan sel felaketinin izleri silinmeye çalışılıyor. İşitme engelli bir vatandaşın kaybolduğu sel felaketinde, birçok ev ve iş yerini su bastı.

AHLAT'TA BAZI EV VE İŞ YERLERİNİ SU BASTI

Bitlis'in Ahlat ilçesinde aralıklarla devam eden sağanak hayatı olumsuz etkilerken birçok noktada sel ve taşkınlara yol açtı. Yağışlar nedeniyle araçların ilerlemekte güçlük çektiği ilçede yollarda biriken balçıkları temizlemek için Ahlat Belediyesi'ne bağlı ekipler tarafından şehir merkezinde ve mahalle aralarında temizlik çalışmaları başlatıldı.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 1

Çalışmaları takip eden Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, "İlçemizde 2 gündür etkili olan yağışlar sele sebep oldu. İlçe genelinde birçok alanı sel bastı. Maalesef mal kaybı var ama çok şükür can kaybımız yok. Bu noktada 2 gündür ekiplerimiz canla başla sahadalar. Diğer belediyelerden, DSİ ve Karayolları’ndan da yardım talep ettik. Yaralarımızı en kısa sürede sarmak için ciddi çabalar sarf ediyoruz. Milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımızla koordineli bir şekilde alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Tunus ve Erkizan mahalleleri yoğunlukta olmak üzere tüm mahallelerimizde ciddi sorunlar meydana geldi. En kısa sürede bu sorunları gidermek üzere elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz" dedi.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 2

İş yerini su basan Bülent Akgün de "Allah beterinden korusun. Can kaybı yok. Hasar meydana gelmiş o da giderilir. İş yerimiz de gördüğünüz gibi çamur deryasına döndü" dedi. Mehmet Ali Akpolat ise "Sabah geldiğimizde müthiş bir yağmur yağıyordu. İş yerimizi açtığımızda 15-20 santim su vardı içeride. Her taraf su ve çamur dolmuştu. Sabah 8’den beri çalışıyoruz" diye konuştu.

DİYARBAKIR’DA CADDELER SULAR ALTINDA KALDI

Diyarbakır'da sabah saatlerinden itibaren etkili olan kuvvetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. Yağış nedeniyle birçok cadde ve sokak suyla doldu, araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Diyarbakır- Şanlıurfa kara yolu üzerinde bulunan Tesisler Köprülü Kavşağı ile Diyarbakır-Elazığ caddesinde biriken su birikintilerinden dolayı araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Araçlar, alternatif yollara yönlendirilirken, uzun kuyruklar oluştu. Kayapınar ilçesindeki meyve ve sebze pazarı da suyla doldu.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 3

TEKİRDAĞ'DA YOLLAR GÖLE DÖNDÜ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan sağanak yağış uyarısı sonrası Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesi genelinde sağanak yağış etkisini gösterdi.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan son bilgiler ve yapılan değerlendirmelere göre, Kapaklı, Çerkezköy ve Saray ilçesi için “sarı” kodlu yağış uyarısı yapıldı. Kapaklı'da da saat 11.30 gibi başlayan sağanak yağmur ilçe genelinde etkisini göstererek yolları göle çevirdi.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 4

TRABZON'DA SEL FELAKETİ

Trabzon'da son 24 saatte metrekareye düşen 160 kilogram yağış, Araklı, Sürmene, Arsin ve Yomra ilçelerinde, sel, taşkın ve heyelanlara yol açtı. İşitme engelli bir kişinin kayıp olarak arandığı, alt ve üst yapıda hasara neden olan, birçok aracın suya kapıldığı, mahsur kalan vatandaşların kurtarıldığı selin hasarı da gün ağarınca ortaya çıktı. Hasar tespitinin devam ettiği ilçelerde temizlik ve onarım çalışmalarını sürdüren ekipler, selin izlerini silmeye çalışıyor.

Araklı, Sürmene, Arsin ve Yomra'da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle cadde ve sokaklar suyla dolarken, bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastı. Şiddetli sağanak nedeniyle Araklı-Bayburt karayolu ulaşıma kapandı, park halindeki araçlar suya gömüldü. Belediye ekipleri yollarda iş makineleriyle su tahliyesi ve temizlik çalışma başlattı. Karayolları ekiplerinin yürüttüğü çalışmalarla Araklı- Bayburt karayolu tek yönlü trafiğe açıldı.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 5

İŞİTME ENGELLİ BİR KİŞİ KAYBOLDU

Selin etkili olduğu Sürmene ilçesine Çavuşlu Mahallesi'nde, camiye gitmek için evden çıkan Ali Kemal Demir (65), geri dönmedi. Yatsı namazı sonrası camiden çıkarak kendisinden haber alınamayan Demir için bölgede AFAD ekipleri, arama kurtarma çalışması başlattı. Ekiplerin çalışmalarında, henüz bir ize rastlanmadı.

HASTANEYİ SU BASTI

Trabzon'un Araklı ilçesinde etkili olan sağanak sonrası Özgen Mahallesi'ndeki Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi'ni de su bastı. Bahçesi suyla dolan hastane AFAD, UMKE ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekipler, 38 hasta ve 30 personeli, Acil Servis girişinden tahliye etti. Öncelikle Yoğun Bakım Ünitesindeki hastalar sedye ile arazi aracına alındı, ardından da ambulanslarla civardaki hastanelere nakledildi.

MAHSUR KALANLAR KURTARILDI

Araklı ilçesine bağlı Yeniköy Mahallesi'nde Yanbolu Deresi de taştı. Taşkın sonrası yol ile bazı tarım arazileri sularla kaplandı. Derenin olduğu bölgede mahsur kalan bir kişi, küçük çocuğu ile birlikte Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerince iş makinesi kepçesiyle kurtarıldı. Kurtarılan baba-oğul güvenli bölgeye alındı.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

4 ilçede etkili olan sağanak nedeniyle Araklı İlçe Kaymakamlığı'nda Trabzon Valiliği öncülüğünde kriz koordinasyon merkezi oluşturuldu. Kriz merkezinin koordinasyonunda, sel ve heyelanla ilgili ihbar gelen noktalara ekipleri yönlendirildi.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 6

SEL GİTTİ ÇAMUR KALDI

Doğu ilçelerinde son 24 saatte metrekareye düşen 160 kilogram yağış nedeniyle dereler taştı, toprak kaymaları meydana geldi. Araklı ve Sürmene ilçelerinde birçok nokta sele teslim oldu. Tarım arazileri, ev ve iş yerlerini su basan, alt ve üst yapıda hasara neden olan, birçok aracın suya kapıldığı, mahsur kalan vatandaşların kurtarıldığı selin hasarı ise gün ağarınca ortaya çıktı. Hasar tespitlerinin sürdüğü ilçelerde temizlik ve onarım çalışmalarına devam eden ekipler, selin izlerini silmeye çalışıyor. Bölge halkı, sabahın ilk ışıklarıyla evlerinin zemin ve bodrum katları ile balçığa gömülen otomobillerini temizlemeye başladı. İlçede kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için belediye ekipleri de çalışma yürütüyor.

Meteoroloji Uyarmıştı: Üç İlde Sel Felaketi! Kaybolan Bir Kişi Aranıyor - Resim : 7

26 MAHALLEDEN 265 İHBAR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, 28 mahalleden 265 ihbar alındığını belirerek, "Şehrimizin doğu ilçeleri Araklı, Sürmene, Arsin ve Yomra'da aşırı yağışlar meydana geldi. İlçelerimiz normalin üzerinde bir yağış aldı. Önceliğimiz can kaybının olmaması. 28 mahallemizden 265 ihbar aldık. Birçok mahallemize ulaşım kapalı" dedi.

Ekipler, selin vurduğu ilçelerde özellikle riskli dere güzergahlarında iş makineleri destekli çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: DHA-İHA

Etiketler
Sağanak yağış