Ekrem İmamoğlu'ndan 'İstanbul depremi' ile ilgili önemli açıklamalar

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul depremine dair açıklamalarda bulunuyor.

Ekrem İmamoğlu'ndan 'İstanbul depremi' ile ilgili önemli açıklamalar

GERÇEK GÜNDEM - İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul depremine dair açıklamalarda bulunuyor.

Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Hepimize geçmiş olsun. İyi akşamlar diliyorum.

(Deprem hazırlığı hakkında soru) Öncelikle şanssızlık olarak tanımlamıyorum. Önemli ve değerli ikaz olduğunu düşünüyorum. Bizim bu ikazı fırsata çevirme zorunluluğumuz var.

Depremin İstanbul'un en mühim meselesi olduğunu anlatmaya çalıştım.

Hissederek söylüyorum önceliğimiz deprem olmalı.

Yoldaydım, tören için havaalanındayken Ankara'ya gidiş için geri döndüm. Konuşacağımız konular, çözeceğimiz sorunlar bunlar.

Milletçe çoğu zaman öncelikli olmayan konularla günlerimizi heba ediyoruz.

Kısaca değerlendirmek isterim: Deprem denince hocalarımızın vermiş olduğu mesajlar çok önemli.

Kıymetli bilim insanlarından dinlediğimiz ve dinleyeceğimiz gereği İstanbul dün akşam nasıl bir risk taşıyorsa İstanbul bu akşam da taşıyor.

Hemşehrilerimizin bakması gereken husus sağlam bir yapıda oturuyor muyum otur muyor muyum?

99 depremi İstanbul'a depremi öğretti. "Aaa deprem varmış" diyen bir topluma döndük. Hadi vatandaş unuttu hoş gerelim. Kurumlar unuttu, belediyeler unuttu. Başka bir dünyaya dönüştü İstanbul. 99 depreminden sonra sordum arkadaşlarıma. 470 büyük alanlar tespit edilmiş, kayda geçirilmiş. O tarihte kayda geçirilen toplanma alanlarının sadece 77'si kalmış. Yapıya dönüşmüş başka fonksiyonlara dönüşmüş. Hafızamızı tazelediğimizde neye dönüştüğümüzü hepimiz görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay Başkanlığı'nda AFAD'ın toplantısına katıldık. Fuat Bey fırsata çevirmiş. Çok iyiydi. Herkesin hazırlığını sorguladı. Değerliydi. Yaptığımız simülasyon değerli ama depremden sonrası. Ondan sonrası afeti yönetme ile ilgili.

Benim belediye başkanı olarak en büyük sorumluluğumu deprem olana kadar yapılacaklar. Şanssızlığım şu olabilir: Deprem geç gelsin, daha fazla hazırlık yapalım daha dua ettim. Gerçekten büyük işimiz var.

Pazartesi ekranlarınızdayım. Cumhurbaşkanı ile depremi konuşacağım dedim.

Büyükşehir Belediyesi'nin hafızasında söylenen büyük deprem yaşadığıda İnstanbul'un on binlerce insanın ölümünden, yüz binlerce insanın evsiz kalmasından bahsediliyor.

(Depreme hazırlık oranı) Yapı güvenli önemli. Özellikle eğitim kurumları ile ilgili ciddi güçlendirme yapıldığını gözlemledim. Ciddi yatırım yapıldı, bu net.

Mesken konusunda çok sıkıntılıyız. On binlerce riskli bina var. Net değil. Bazılarında 40 bin civarında, bazılarında 50bin-60 bin civarında yapıdan bahsediliyor.

Gece olursa, gündüz olursa nasıl bir risk var cevap bulmamız gerekiyor.

Yüzleşelim. 20-30 bin civarında insanın hayatını kaybedeceği iyimser.

Yüzbinlerce insanın barınmasını sağlamakla yükümlü kalınır. O büyük deprem olsaydı Türkiye'nin ekonomisine, motivasyonuna verebileceği zarar var. İstanbul başka bir şehirdeki afetin yarasını sarabilecek kapasitede. Ama İstanbul'un yarası kolay sarılamaz.

Celal Şengör: Teknik adamlarla konuşmalısınız. Bazı destekler rica edeceğiz. En azından İstaanbul içinde teknik ekip kurmalısınız, elinizin altında olması lazım. Yaptınız mı, temasa geçtiniz mi bilmiyorum.

Şengör, İmamoğlu'nun İTÜ'ye davet etti.

Gercekgundem.com'un derlediği habere göre, Ekrem İmamoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yüzde yüz haklısınız. Gelmekte şeref duyarım. O ortama katılmaktan.

Şunu ifade edeyim: Seçim öncesinde ve sonrasında bir kısım bilim insanları ile çalışıyoruz. Bunları genişletmek niyetindeyiz. Büyükşehirin envanterine çalıştık. Bütün katılımcılarıyla paydaşlarıyla beraber depremi tartışacağız.

Sadece yer bilimi açısından değil binaların da röntgenini çekmek gerekiyor.

Celal Şengör: Bu konuda dikkatli olmanızı rica edeceğim. Bu konuyu bilenlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmiyor. Araştırmalar neler? Gazetecilerin sorumsuzlukları yüzünden yanlış bilgiler paylaşılıyor. İstirham ediyorum büyük ehemmiyet verin.

Ekrem İmamoğlu: Söylediğiniz alana dahil olmam şu anda mümkün değil. Sizin gibi akademisyenlerin varlığı büyük nimet. Siz ve sizin gibi uzmanlara bırakmak durumundayım. Senkronizasyon ve kararlılık sonucunda netice sağlamak durumundayız. Yılbaşını görmeden İstanbul'a bu konunun gerçek yüzünü göstermek durumundayım.

Belediye başkanıyım haberi alır almaz ilk yaptığım çocuklarımın okulunu aramak oldu. Hepimiz anneyiz, babayız.

Depremin milli mesele olduğunu, şeffaf olmamız gerektiğini, tümüyle kendimizi unutup bu işi bilen insanlara kendimizi teslim etmek zorunda olduğumuzu söylüyorum. Siyasetten uzak bir mesele.

Sorumluluk taşıyan, bu konunu siyasete alet olmayacağını bilen, bu ahlaka sahip belediye başkanı olma sorumluluğundayım. Yapı stoğu açısından sorunlu olan hala aynı yerleri konuşuyoruz. Bir şey değişmedi. Tespit yaparsak sıkıntılıyız. Kentsel dönüşümle ilgili süreç sıkıntıyı çözmemiştir. Risk alarak, insanlarla ve şehrimizle yüzleşerek bunu yapmak zorundayız. Şeffaf bir şekilde bu işi bilen insanlarla çözeceğimizi düşünüyorum.

Bu ülkenin hangi birimi hangi kurumu varsa hepimiz mesulüz. Bir arada konuşmak zorundayız.

Fuat Oktay çağırdı. Gittik konuştuk. Vali yardımcımızla paylaştım, hangi idarecimiz çağırırsa koşa koşa giderim.

İstanbul'un sorunlarını şöyle tanımladık: Ulaşım, hergün sıkıntı çekiyoruz. Çevre. Görünmeyen tehlike deprem. Ansızın geliyor. Hayatımızı alabora ediyor.

Bilim insanlarının önünde sık sık tekrarlıyorum ama dua ediyorum mümkün olduğu kadar geç gelsin.

Prof. Dr. Sinan Özeren: Fayın su altında olması zorluklar getiriyor. GPS ile uydu ile görmemizi imkansızlaştırıyor. Teknik zorluklar var. Bir sürü projeye katıldık. Ulaştığımız sonuç şu: Marmara'nın dibinde daimi gözlemler yapabilen sisteme ihtiyacımız var. Çok maliyetli bir sistem. Tahmin edebiliriz kesinlikle demiyorum ama erken uyarı sistemi için çok önemli. Bizim istediğimiz finansman. Paraya ihtiyacımız var. 1-1,5 milyon Euro civarında paraya ihtiyacımız var.

Fatih Altaylı'nın deprem söylentileri hakkındaki sorusu üzerine Ekrem İmamoğlu şunları kaydetti:

Bunu bilecek insanlar yanınızda. Bir haftaki önceki risk neyse şimdi de öyle. Yapıların sağlamlığı önemli. Birlikte çalışacağız. Bizim kıymetli hocalarımızın araştırmaları ve çalışmaları var. Yurt dışında çalışmalar var. Birleştireceğiz. Hocamız yanlış anlamaasın. Para mı? Çözeriz. Kolay.

Camide minare yıkımı oldu. Bir kısım hasarlı binalar var. Değerlendirmeler sürüyor. Metruk binalar var.

Çok riskli diye bilinen binalar bu depremde bu hale gelmedi. Çok riskli binalar var. Kartal'daki bina çökmesi, Sarıyer'de tespit ettiğimiz bina. Vatandaşlarımızın sorumluluğu var. Bizim de sorumluluğumuz var. İbadethanelerde bu işi eğitimi haline getirmeliyiz. Deprem uygulaması tatbikatını milletçe yapabilmeliyiz.

AVM'de insanlar koşuyor. Minibüs şoförü, otobüs şoförü ne yapacağını bilmeli.

Celal Şengör: Emrinizdeyiz, kişisel olarak beş kuruş istemiyoruz.

Ekrem İmamoğlu: Sizden talimat alırız bilim insanı olarak.

Etiketler
Ekrem İmamoğlu