İstanbul için korkutan deprem raporu: 1 milyon kişi yüksek risk altında

Gayrimenkul Borsası (GABORAS) İstanbul depreminin ardından zemin yapısı ve binaların yaşını inceleyerek ‘öncelikli müdahale alanları haritasını’ hazırladı.

İstanbul için korkutan deprem raporu: 1 milyon kişi yüksek risk altında

Gayrimenkul Borsası (GABORAS) İstanbul depreminin ardından zemin yapısı ve binaların yaşını inceleyerek ‘öncelikli müdahale alanları haritasını’ hazırladı.

Çarpıcı haritaya göre İstanbul’da yaklaşık 429 bin konutta hem zemin hem de yapılar riskli. ‘Öncelikli müdahale alanı’ olarak tanımlanan bu alanda 1 milyon 73 bin kişi yaşıyor.

GABORAS verilerine göre İstanbul’da hali hazırda 250 binin üzerinde tamamlanmış 1. el boş konut stoğu, yaklaşık 250 bin seviyelerinde tamamlanmak üzere olan konut stoğu var. Gayrimenkul Borsası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Lütfi Altun, “Sağlam konutlar atıl durumda beklerken, riskli konutlarda insanların yaşamına devam etmesi kabul edilemez. İvedilikle yapılacak bir çalışma ile inşaat sektörünün dar boğaza girmesi ile oluşan 1. el ve 2. el satılık konutlardan sağlam olanlarla deprem riskli mülklerin menkulleştirilip takas edilmesiyle soruna kalıcı bir çözüm elde edebiliriz" dedi.

Altun, "Bankaların, sigorta şirketlerinin, kredi garanti fonu benzeri takas garanti fonu gibi yapılarının bu sürece dâhil edilmesi zorunludur. Öyle ki, riskli olarak tespit edilen yerlerde yaşayan vatandaşlara eksi faizli konut kredilerinin sağlanması süreci hızlandıracaktır” diye konuştu.

Tespitler sürüyor

Öte yandan depremden sonra ilk 3 günde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 3 bin 411 ihbar geldi, incelemesi tamamlanan bin 91 bina içerisinde 95’inin ağır hasarlı, 262’inin ise az hasarlı olduğunu tespit edildi. Bu rakamlara göre; yapıların yüzde 10’u ağır, yüzde 25’i az ve yüzde 65’i hasarsız olarak gözüküyor. Bu da denetlenen yapıların yüzde 35’inin yıkılması veya güçlendirilmesi gerektiği anlamına geliyor.

Kira fiyatları yüzde 20 arttı

İstanbul'da 26 Eylül’de yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremden sonra çok sayıda vatandaş ‘evim ne kadar sağlam’ sorunu kendine soruyor. 1999 depremi öncesi yapılan yapılarda yaşayan ve binasının sağlamlığına güvenmeyenler daha yeni binalara geçmek için ev arayışına başladı.

Deprem korkusu ile gelen yeni ev arayışı İstanbul’da emlak piyasasını hareketlendirdi. Bu hareketlenmeyle birlikte ev ilanları da değişti.

Arayış depreme karşı güvenli ev olunca, ilanlarda da depreme karşı dayanıklılık vurgusu öne çıktı. Kira fiyatları yüzde 20 arttı.

Etiketler
Borsa