Hançerli: Deprem gerçeğini unutturmayacağız
Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, AKOM tarafından Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen Deprem Farkındalık Eğitimi’ne katıldı.
Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde düzenlenen Deprem Farkındalık Eğitimi’ne katıldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Hançerli, Türkiye’nin depremle 1999’da tanıştığı algısının yanlış olduğunu, depremin binlerce yıllık bir gerçeklik olduğunu ifade ederek, “Deprem gerçeğini unutmayacağız. Yapılarımızı güvenli hale getireceğiz” dedi.
‘1000 yılı aşkın süredir Ayasofya ayakta’
Yıllarca Kandilli Rasathanesi’nde çalışmış Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şerif Barış’ın konuşmacı olduğu Deprem Farkındalık Eğitimi’nin açılışında konuşan Hançerli, deprem öncesi, deprem anı ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili yoğun bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Deprem öncesinde yapmamız gerekenlerle ilgili o kadar kötüyüz ki. 20 yıldır bir arpa boyu yol almamışız. Hatta şöyle ilginç bir durum var; deprem gerçeğiyle 1999 yılında karşılaştığımıza ilişkin yaygın bir kanaat var. Herkes 99’da olan depremden sonra ‘deprem diye bir şey varmış’ diye düşündü. Halbuki Mimar Sinan, Süleymaniye’yi yaparken 7 yıl bekliyor. Temelini kazıyor, taşları döşüyor 7 yıl bekliyor. ‘Ya niye bekliyorsun kardeşim, böyle tembellik olur mu’ diyorlar Koca Sinan’a. Türkiye’deki Osmanlı eserlerine bakın, herhalde onun dışında çok fazla eser yok. Ama 7 yıl beklediği için tembellikle suçlandığı oluyor. Tabii o harcın, betonun, kaynaşması için öyle bir süreye ihtiyaç varmış. ‘Ondan sonra bir daha yıkılmaz’ diyor Mimar Sinan. Yine Büyükçekmece Gölü’nün önünde bir köprü var. O köprü, o bölge inanılmaz sıkıntılı bir bölge. Yapılan bütün köprüler uçuyor. Dertleri bu o zaman. Yapılıyor, yıkılıyor. Ama şu an, 600 yılı aşkın süredir dimdik ayakta o köprü. Ayasofya ayakta, Sultanahmet ayakta. Oraları biliyorsunuz değil mi? Aynı toprak bizimle, zemin aynı. Ama 1000 yılı aşkın süredir Ayasofya ayakta. Mimar Sinan diyor ki ‘eksik olmuş bir şey burada’, birkaç payanda yapıyor. Sonra, 600 yıldır ayakta. Eski bina diye tabir ettiğimiz binaların yaşı ise 40-45” dedi.
‘Deprem binlerce yıldır var’
17 Ağustos depremine kadar Türkiye’de deprem konusunun ciddiye alınmadığını belirten Hançerli, “Deprem binlerce yıldır var ve biliniyor. Yani binlerce yıldır bilinen bir gerçeği, bilim insanlarının bas bas bağırarak söylediği bir gerçeği 99 depremine kadar biz ciddiye almamışız. 1999’dan önce de 1945, 1938 Erzincan depremleri falan var ama pek umursamamışız herhalde ki İstanbul Kocaeli depremi olduktan sonra ‘böyle bir şey varmış’ dedik. Ama artık deprem gerçeğini unutmayacağız. Bilim insanlarına, bilime saygı duymanın ötesinde onun emrinde olmak zorundayız. Ben de birçok yerde söyledim, bir belediye başkanı olarak bilimin ve bilim insanlarının emrindeyim. Emirlerine gireceğiz. Çünkü doğruyu bulmanun yolu oradan geçiyor. Yapılarımızı, binalarımızı güvenli hale getireceğiz, söz. Bunun için hep beraber, el birliğiyle çalışmamız lazım” ifadelerini kullandı.
Hançerli’nin konuşmasının ardından Prof. Dr. Şerif Barış katılımcılara depremle ilgili genel bilgiler vererek Türkiye’nin depremselliğiyle, deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasında alınacak önlemlerle ilgili yaklaşık iki saat süren bir eğitim verdi.