Saray, İBB'nin köprü gelirlerine de göz dikti! İşte Boğaz düzenlemesinin detayları
Erdoğan tarafından kurulacak ve yerel yönetimlerin yetkilerini devralacak Boğaziçi Başkanlığı’nın yöneteceği alan, İstanbul içinde ‘ikinci İstanbul’ olacak.
Yerel yönetimlerin yetkilerini ellerinden alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanacak Boğaziçi Başkanlığı’nın yönetimine bırakılması planlanan bölge, yine Erdoğan tarafından belirlenecek ‘Siluet geçiş sahası’ tanımıyla İstanbul Boğazı’nın iki yanından çok daha geniş bir alanı kapsayacak.
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre Boğaz'daki köprülerden araç geçişlerinde alınan ücretten İBB'ye aktarılan yüzden 10'luk pay da artık Saray'ın olacak. Bu miktar, 2020 yılında 70 milyon TL'yi bulacak.
İÇİNDE OLSA DA OLUR OLMASA DA...
Boğaziçi Kanunu Teklif Taslağı’nda yer alan siluet geçiş alanı, “Sahil şeridi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi sınırları içerisinde veya içerisinde olmamakla birlikte Boğaziçi siluetine etkisi gözetilerek belirlenecek alan” olarak tanımlandı. Buna göre başkanlık, Boğaziçi çevresinin yanı sıra siluet geçiş alanındaki doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel sit ile kesin korunacak hassas alan, nitelikli doğal koruma alanı, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanına ilişkin konular ve uygulamaları ile kültür ve tabiat varlıklarından da sorumlu olacak.
YETKİ CUMHURBAŞKANI’NDA
Taslağa göre, siluet geçiş sahası bakanlığın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile belirlenecek.
Buna göre bu alan şu bölgeleri kapsayacak:
Boğaziçi siluetine etkisi olmadığı ve sütre gerisinde kaldığı tespit olunan parsel ve parsel topluluklarının bulunduğu alanlar
Yapılaşması, fiili veya plandaki kullanım kararı itibariyle doğal, tarihi, arkeolojik ve kentsel sit ile kesin korunacak hassas alan, nitelikli doğal koruma alanı, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı koşullarına aykırı olduğu çevre ve görüntü kirliliğine yol açtığı tespit olunan parsel ve parsel topluluklarının bulunduğu alanlar
Sahil şeridi, öngörünüm, geri görünüm ve etkilenme bölgesi sınırları içerisinde olmamakla birlikte Boğaziçi siluetine olumsuz etkisi olduğu, çevre ve görüntü kirliliğine yol açtığı belirlenen alanlar
BELEDİYENİN GELİRLERİ BAŞKANLIĞA
"Boğaziçi İmar Müdürlüğünün bütçesi, personeli ve gelirleri de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aktarılır" hükmünün yürürlükten kaldırılması ile de "Boğaz köprülerinden geçiş ücretlerinin yüzde 10'u" gibi önemli bir tutar Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’ndan alınarak Boğaz Başkanlığı’na bırakılıyor. Edinilen bilgiye göre, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçiş ücretinden İBB’ye 2019’un 10 ayı boyunca 31 milyon lira gelir aktarıldı. Bu rakamın 2020 yılında 70 milyon liraya ulaşacağı tahmin ediliyor.
İBB'NİN İMAR YETKİSİ YOKMUŞ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Boğazı’nın Cumhurbaşkanlığı’na devrine ilişkin tasarı sonrası başlayan tartışmalarla ilgili olarak “Boğaziçi’nde imar planı yapma yetkisi büyükşehir belediyesinde değil, koordinasyon kurulundadır. İBB’nin yetkisini almak gibi bir durum söz konusu değil, zaten öyle bir yetkisi yok” dedi.