Tarık Balyalı: 'Kamu kurumları bir anda bize kredi vermeme kararı aldı'
Babıali TV’de Suat Toktaş’ın sunduğu Babıali Yokuşu adlı programa katılan CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’nin son 6 aylık faaliyeti hakkında bilgi verdi.
Babıali TV’de Suat Toktaş’ın sunduğu Babıali Yokuşu adlı programa katılan CHP İBB Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, İBB’nin son 6 aylık faaliyeti hakkında bilgi verdi.
Yönetime geldiklerinde 23 milyar TL ile belediyenin kendini döndürebildiğini söyleyen Balyalı, “2019 sonuna gelindiğinde biz bu miktarı 21 milyar TL’ye çekmiş olacağız. Bu 23 milyar içinde yüzde 15’lik bir dilim de olsa 2 milyar TL oldukça yüksek bir miktar. Tasarruf tedbirlerimiz sayesinde 23 milyar TL’lik döngüyü 21 milyara indirmiş olacağız” dedi.
“BELEDİYE ŞİRKETLERİNİN BORCU VAR”
Dışarıdan bulunan kredilerin bir bölümünün, İBB’nin kendi şirketlerinin sigorta ve vergi borçlarına gittiğini söyleyen Balyalı, “Bir belediye şirketinin vergi ve sigorta borcu olabileceğini tahmin etmezdik. İBB bünyesindeki şirketlerin toplamda 700 milyon TL civarında vergi ve sigorta borcu olduğu ortaya çıktı. Bunun kapatılması neden önemli? Bir belediye şirketi, vergi ve sigorta borcu varsa ihaleye giremez. Kendi düzenlediğimiz ihalelere şirketlerimizin katılabilmesi için bu borçları ödedik” dedi.
“KAMU BANKALARININ BAZILARI TELEFONA ÇIKMIYOR”
İBB’nin yarım kalan projelerini tamamlamak ve yeni projeler yapmak için kamu bankalarından kredi almaya çalıştıklarını söyleyen Balyalı, “Fakat bazı bankalar telefona dahi çıkmadı. Kimisi sudan bahanelerle bizi oyaladı. Biz de bu projeleri tamamlamak için yurt dışına gittik. Zaten metro projeleri gibi büyük projeler, bizden önce de dış kredilerle tamamlanmış. Bunu ilk defa biz bulmadık. Ama bir anda kamu kurumları bize kredi vermeme kararı aldı sanki. Paramızın bulunduğu, maaşları ödediğimiz bankalar, kredi isteklerimize yanıt vermiyor. Bu bankacılık sistemine göre oldukça anlamsız” ifadesinde bulundu.
“İBB’NİN 80 BİN ÇALIŞANI, 28 ŞİRKETİ VAR”
İBB’de işe alımda liyakate uygun davrandıklarını belirten Balyalı, “İBB’nin 80 bin çalışanı 28 şirketi var. Eskiden adama göre iş yaratılan bir sistem vardı. Şimdi işe ve liyakate göre alım yapıyoruz. Belediyemizin hangi konuda neye ihtiyacı varsa o konuda uygun kişileri işe almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar bin 300 kişiyi işten çıkardık. Bunların yanında toplu istifalarla birlikte 3 bin 800 kişi işten ayrıldı. Zaman zaman AKP’li çalışanların iş yavaşlatmalarına ve engellemelerine maruz kaldık. Ama bunu yavaş yavaş aşıyoruz. Anlaşmaya başladıkça yumuşama başladı. Biz 80 bin insanı işten atıp yerine 80 bin kişiyi alamayız. Bunu asla yapmayacağız. AKP’li olabilir. İşini düzgün yapıyorsa o insanı işinden etmek olmaz” dedi.
“BİN 200 ARAÇ İADE ETTİK”
Yenikapı’daki israf sergisi üzerine de konuşan Balyalı, “Biz bu sergiden sonra bin 200 araç iade ettik. İade ettikten sonra vatandaştan herhangi bir şikayet almadık. Kimse hizmetlerin aksadığını söylemiyor. Demek ki bu bin 200 araç, ihtiyaç dışıymış. Gereksizmiş. Peki neden var bu araçlar? Biz de bunları geri gönderdik. İhtiyaç dışı kullanılan binek ve lüks araçlar gönderildi” dedi.
“İHALELERE MÜDAHALE ETMİYORUZ”
Albayraklar Grubu’nun taşımacılık ihalesini almasına yönelik tepkileri değerlendiren Balyalı, “Bizi eski düzen devam ediyor Albayraklar ihale alıyor diye eleştirenlere katılmıyorum. Tam tersi. Bu durum, düzenin değiştiğini gösterir. Eski düzende CHP’ye yakın bir şirket, bu ihalelere girip kazanamazdı. Müdahale edilirdi. Biz müdahale etmiyoruz. Personel alımında da sadece bizim parti üyelerimizi işe almak gibi bir anlayışımız olmadı. Bize taraftarlarımız kızsa da bu konuda AKP gibi olmayacağız” dedi.
SUYA ZAM TARTIŞMASI
İBB Meclisi’nde reddedilen su zammı tartışmalarına da değinen Tarık Balyalı, “Aslında bizim yapmış olduğumuz yüzde 40 lık indirime bugün yüzde 20 zam yapılsa yine indirimli olacaktı. Kaldı ki bizim yapmayı teklif ettiğimiz zam, İstanbul’da fazla su kullanan yüzde 45’lik bir kesimin faturasına yansıyacaktı. Yani az kullanan az, çok kullanan çok ödeyecek. AKP bunu siyasi şov yapmak için reddetti. Aslında İstanbul’u değil, suyu israf edenleri zamdan korudular” dedi.
ADALAR VE FAYTON TARTIŞMASI
İBB seçimleri kazanıldığından beri İmamoğlu’na sürekli hatırlatılan Adalar ve fayton konusuna değinen Balyalı, “Başkanımız her ilçe ile tek tek görüşüyor ve komisyonlar kuruyor. Ben şahsi olarak Adalar’da faytonların kaldırılması taraftarıyım. Bu yönde bir eğilim ortaya çıkarsa, komisyon kurulur ve faytonlar kalkar” dedi.
İSTANBUL’UN SU SORUNU
İstanbul’da yaşanacağı iddia edilen su sorununa değinen Balyalı, “Seçimlerden önce İstanbul’un su sorununun çözüldüğü söyleniyordu. Biz seçimi kazanınca mı bu sorun ortaya çıktı merak ediyorum. Melen barajının çatlaması dolayısıyla kış mevsimi dışında İstanbul’a buradan su almamız mümkün değil. Bu barajı yapan da biz değiliz. Devlet Su İşleri’nin verdiği bilgiye göre bu duvarın yapımı 3 yılı bulacak. Başka bir sorun, Kanal İstanbul. Proje, Terkos Gölü’nü tuzlandıracak ve Sazlıdere’yi yok edecek. Bu projede ısrar edilirse İstanbul o zaman susuz kalır. Melen’den su gelmeden, iki barajı yok edecek bir Kanal İstanbul Projesi’nde ısrar etmek İstanbul’a ihanettir. Bugün itibariyle su sorunu yok. Ancak bu iki baraj yok olursa su sorunu olur” dedi.
İSTANBUL DEPREMİ
İstanbul’da düzenlenen Deprem Çalıştayı konusunda da bilgi veren Balyalı, “Büyük İstanbul Depremi’nin yakınlaştığı bir gerçek. Bir arada ve birlikte hareket etmemiz lazım. İstanbul’da depreme karşı pek bir şey yapılmadığı ortada. Ancak bu mesele İBB iradesi ile çözülemez. Tüm devlet aygıtı ve belediyelerin el birliği ile çözülebilir. Toplanma alanı konusunda kısa vadede ele aldığımız bir hedef var. İstanbul’a AFAD’dan ayrı olarak 850 yeni toplanma alanı yapacağız. Bu alanların altyapı ihtiyaçlarının sağlanması, teknik altyapının hazırlanması gibi konularda hazırlıklarımız var. Barınma yerleri konusunda da adımlar atıyoruz. Deprem Merkezleri kuracağız. Bu hazırlıkları raporlayıp Ankara’ya yollayacağız. El birliği ile yapmayı umuyoruz. Yakında ilan edeceğiz” dedi.