İşte bakanlığın gün gün Kanal İstanbul programı
Sözcü Gazetesi'nin ulaştığı Kanal İstanbul çalışma takvimine göre projenin yapımının 2 bin 425 günde bitirilmesi planlanıyor.
Sözcü Gazetesi'nin ulaştığı Kanal İstanbul çalışma takvimine göre projenin yapımının 2 bin 425 günde bitirilmesi planlanıyor. 17 aşaması bulunan projede yapılacak işlerin yarısı şu ana kadar tamamlandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, dün özel bir televizyon kanalında katıldığı programda, Kanal İstanbul için ilk kazmanın bu yıl vurulacağını ve çalışmaların 2026’da tamamlanacağını söyledi. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 21 Aralık 2019’da yaptığı açıklamada Kanal İstanbul’un ihalesinin önümüzdeki haftalarda yapılacağını duyurmuştu.
BİTİŞ TARİHİ 18 ŞUBAT 2026
45 kilometre uzunluğunda 275 metre genişliğinde ve 20 metre derinliğinde olacak Kanal İstanbul ile ilgili tartışmalara sürerken, Sözcü Gazetesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerinin masasındaki Kanal İstanbul Projesi İş Programı'na ulaştı.
Buna göre, ihale ilanı, tekliflerin hazırlanması ve sunulması ile sözleşme aşamalarının toplam 282 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Kanal İstanbul'da yapım faaliyetleri 2 bin 425 gün sürecek. Bu sürede kanal kazısı, yüzey kaplama ve dere bağlantıları yapılacak. Kanalın kuzey ve güneyinde aynı anda başlayacak çalışmalar bir nokta buluşacak. Burada 30 gün içerisinde parçaların birleştirilmesi öngörülüyor. Kanalın projenin kabul edilmesi ve işletmeye alınması ise 180 gün sürecek. İş akışına göre Tüm çalışmaların 18 Şubat 2026’da tamamlanması planlanıyor.
Arazi çalışmaları, uygulama projeleri, mobilizasyon, şantiye yollarının ise 540 gün içinde bitirilmesi ön görülüyor.
752 gün boyunca temiz su ve atık su hatları ile arıtma tesisleri, enerji nakil hatları, arıtma tesisi, yollar ve köprülerin yapımı tamamlananacak. Demiryolu, petrol doğalgaz boru hatları, Terkos – Alibeyköy hamsi hattı ise 1128 gün içinde yeniden düzenlenecek.
180 gün içerisinde ise Sazlıdere Barajı boşaltılacak. Öte yandan 900 gün boyunca da Kanal İstanbul'dan çıkartılacak hafriyat ile Karadeniz'de 38 kilometre uzunluğunda dolu alanları oluşturulacak.
9 MADDENİN ÜZERİNE ÇİZİK ATILDI
2011 yılından bu yana Türkiye'nin gündeminde olan Kanal İstanbul iş programına göre, projede izlenecek adımların yarısı tamamlandı. ÇED sürecinin bitmesinin ardından ihale takvimi işletilecek ve sözleşme imzalanın yer teslimi yapılacak.
Projenin iş akışı ve geldiği aşama şöyle:
1 – Mevcut Durum Tespiti
2 – Kanal Güzergahı ile İlgili Çalışmalar
3 – Belirlenen Koridorun Saha İncelemesinin/Değerlendirmesinin Yapılması
4 – Seçilen Koridorun Detaylı Saha Etütlerinin ve Çalışmalarının Yapılması
5 – İşletme Senaryolarının Oluşturulması ve Uygulanacak Kanal Genişliğinin Belirlenmesi Aşama
6 – Çevresel Etki Değerlendirme Modellerinin Hazırlanması
7 – Kanal Ön Projelerinin ve Diğer Yapılara Ait Kavramsal Projelerin Hazırlanması
8 – Altyapı Deplasman Önerileri ve Kavramsal Projelerinin Hazırlanması
9 – ÇED Raporu Hazırlanması ve İlgili İşlemelerin Yürütülmesi
10 – Kamulaştırma Hizmetleri
11 – Kanal İnşaatının Planlanması
12 – Yatırım Planının Hazırlanması
13 – Fizibilite Raporu Hazırlanması
14 – Yapım İşlerine Ait İhale Dokümanlarının Hazırlanması
15 – İhalenin Sonuçlandırılması
16 – Yapım Çalışmalarının Başlaması
17 – Kanalın İşletmeye Açılması