İBB ile Üsküdar Belediyesi arasında 'peyzaj' tartışması: İstanbul'un simgesi mi rant kaynağı mı?
Yol kenarlarındaki peyzajların sökülerek yerlerine resim çizilmesi İBB ile Üsküdar Belediyesi'ni karşı karşıya getirdi
İstanbul'daki yol kenarı peyzajlarının sökülerek yerlerine duvar sanatçıları tarafından resim çizilmesi CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile AKP'li Üsküdar Belediyesi arasında tartışma çıkardı.
Resimler önce E-5 Karayolu çevresine yapılmaya başlandı. Önceki gün de 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün çıkışında bulunan saksı bitkiler söküldü.
Uygulamayı eleştiren A Haber televizyonu, yol kenarı peyzajları ''İstanbul'un simgesi'' ilan etti ve sökülme işlemini canlı yayında izleyicilerine aktardı.
''BİLİMSEL BİR YAKLAŞIMLA YAPILMIŞTI''
Bu yayını kişisel sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ''Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı'' dedi.
Bitkilerin yerini kimyasal boya ve duvar alacağını söyleyen Türkmen, ''15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına yapılan bu uygulamayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum'' ifadelerini kullandı.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da Türkmen'in sözlerine Twitter'dan yanıt verdi.
''BU BETON GİZLENSİN DİYE BETON DUVARA BİTKİ YAPIŞTIRILMIŞ''
İçinde gökdelen ve apartmanların olduğu bir fotoğraf karesi paylaşan Polat, ''Çeyrek asırda betona gömülmüş bir İstanbul var. Bu beton gizlensin diye beton duvara bitki yapıştırılmış ve buna bu yoksul halkın milyarları gömülmüş'' dedi.
"Şimdi bu betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu" diye soran Polat şunları söyledi: Mesela beton Fikirtepe gizlenebiliyor mu? Algı oluşturmak önce hakikate saldırmaktır. Devama beton yüzeyler yaratıp sonra insanların gözlerini aldatmak için bu dik duvarlar üzerine suni teneffüsle yaşayacak saksılar dizildiğinde burası bahçe olmuyor. ‘Dikey bahçe’ yalanı halkın milyarlarını ve hakikati çalmıştır. Yalanlarda yaşamak ve yaşatmak isteyenlerin İstanbul sembolü bu rant betonları olabilir. Gerçek sorunları çözmek isteyenler için hakikatten başka rehber olamaz. İstanbullunun sokağa atılacak, ranta kurban edilecek parası yoktur.
Gariban saksıda bitkiyi duvara yapıştırıp 'Sen bundan sonra dikey bahçesin' diyince bu beton duvar bahçe olmuyor. Betona doğal olarak tutunamayan kök salamayan saksılar ölüyor. Sürekli yeniden para ile alınıp bu yalanın sürdürülmesi gerekiyor. Sizin gördüğünüz yeniden yeniden satın alınıp eskisinin yerine konan yeşil kaplamalar. Bir şey kaldırılmıyor, yalana dayalı rant devam etmiyor kısaca.''
Kaynak: Independent Türkçe