İstanbul'da 'şirkete özel' imar planı
Çatalca’daki 56 bin metrekarelik alana ilişkin 2011’deki plana rağmen, yeni imar planı hazırlandı. ‘Konut alanı’, ‘ticaret alanı’ oldu. CHP’li Sağ, tepki gösterdi
UĞUR ŞAHİN - BİRGÜN / İstanbul’un Çatalca ilçesi Ferhatpaşa Mahallesi’nde 56 bin metrekarelik araziye ilişkin 2011 yılında yapılan imar planına dair, yeni bir plan hazırlandı. İBB İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda ‘uygun’ bulunan yeni planda, 2011’de ‘konut alanı’ olarak belirtilen alan, ‘ticaret alanı’ olarak tanımlandı.
1/5000 ölçekli Çatalca Merkez ve Yakın Çevresi Nazım İmar İtiraz Planı’nda, 2011 yılındaki ‘ilköğretim tesis’ ile ‘park ve dinlenme tesis alanı’na ayrılan kısımlar korundu. Ancak konut alanında kalan kısımlara ‘ticaret alanı’ fonksiyonu getirilmesi önerildi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporunda, 2011 yılındaki plana ilişkin, “Söz konusu alanda önerilen fonksiyonların, plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu, inşaat alanını artıracağı ve hareketli nüfusu artırıcı nitelikli olması sebebiyle bölgesel ulaşım talebini de artıracak ulaşım sistemini olumsuz etkileyeceğini değerlendirmektedir” ifadelerini kullandı.
Hazırlanan imar planını İSKİ ‘olumsuz’ bulurken, Ulaşım Planlama Müdürlüğü de ‘önerilen fonksiyonları’ uygun bulmadı. Müdürlük gerekçesinde, ‘plan bütünlüğünün bozulacağı, inşaat alanın artıracağı ve hareketli nüfus yoğunluğunun ulaşım açısından olumsuz etkileri olacağının altını çizildi.
Söz konusu değişiklikle, yurttaşlara hizmet etmesi için ayrılan eğitim tesisi alanı, ‘özel eğitim tesisi’ yapıldı. Yine 2011’deki imar planında olmayan ‘turizm ve özel sağlık alanı’ da yeni imar planında yer aldı. Böylece İBB’nin geçmişte hazırladığı bölge planı, yok sayılmış oldu.
Milyonlarca dolar fark oluştu
BirGün’e konuşan eski İBB Meclisi üyesi CHP’li Hüseyin Sağ, söz konusu değişikliğin şirkete özel olarak yapıldığı iddialarına değindi.
“2011 yılında niye bölge planı yapıldı?” diye soran Sağ, “Eğer uyulmayacaksa arsa 2005 yılında alındı. Bu plan değişikliği yapıldıktan sonra arsanın 2005 değeri ile şimdiki değeri arasında milyonlarca dolar fark oluştu ve şirketin cebine gitti. Mülkiyete baktığımızda Yılmaz Küçükçalık’a ait gözüküyor. Şirketin portföyünde baktığımızda birçok dalda faaliyet gösteriyorlar. Bursa Kent AVM şirkete ait. Acaba bir vatandaşın olsaydı, plan değişikliği yapılır mıydı? Daha önce İBB ile görüşmelerinde kabul görmemiş, imar komisyonu üyeleri değiştikten sonra kabul görmesi de manidar” dedi.
Topbaş döneminde hazırlandı
CHP’li Sağ, şöyle devam etti: “2011 yılındaki bölge planı, eski İBB Başkanı Kadir Topbaş döneminde yapıldı. Yani aynı zihniyet iş başında. Meclis’in görevi şirkete özel plan değişikliği yapmak değil, kamu yararına plan değişikliği yapmaktır. Olmayan donatıları vererek arsanın değerini milyonlarca dolar ek rant getirmenin şehre menfaati nedir? Ayrıca İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AKP’li üyeleri, işi gücü bırakmış bu şirkete özel plan değişikliğinde, plan notları yazmış. Bu plan değişikliğinin önemi nedir? Ranta yönelik bir plan değişikliği yapılıyor, ayrıca şehircilik açısından da doğru plan değişikliği değil. İçinde her türlü fonksiyon var, özel sağlık, turizm, özel okul, devasa bir yapılaşma Çatalca’yı bekliyor.”