AKP hükümetinin gözü Boğaz'da
‘İmar barışı’ndan çıkarılan Boğaziçi’ndeki kaçak yapıların yeniden af kapsamına alınması Meclis’te gündeme geldi.
Hükümet, 24 Haziran seçimleri öncesi TBMM’den geçirilen “imar barışı” düzenlemesinden tepkiler üzerine çıkardığı Boğaziçi öngörünüm bölgesi ve sahil şeridini tekrar af kapsamına almak için harekete geçti.
Uzmanlar, TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinin Boğaziçi için endişe verici olduğunu söylüyor. Başta Rıza Sarraf’ın kaçak bölümler eklediği yalıları olmak üzere birçok tarihi eserin de bu düzenlemeden yararlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar uyarıyor: “Boğaz’ın gerdanında kaçak yapılaşma artar.”
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberin göre, TBMM Başkanlığı’na önceki akşam sunulan yasa tasarısına göre Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içerisinde belirlenen alanlardaki kaçak yapılar da “imar barışı” kapsamına girebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum dün “imar barışı”na “Boğaz sınırları içerisindeki ve sahil şeridindeki yalılar bu düzenlemeye dahil değil” açıklamasını yapsa da uzmanlar aynı görüşte değil.
Tarihi yalılar dahil
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “Yasa tasarısındaki krokiye baktığınızda yalıların da dahil olduğu görülüyor. Bu tasarıya göre ‘Yapı Kayıt Belgesi’ alamıyorlar ama para cezaları ve yıkım kararları iptal ediliyor. Yani kaçak yapılmış, davalık olmuş ve yıkılması gereken yapıların fiili olarak kullanımlarına izin veriliyor. Yıkılması gereken eklentiler ve kaçak kısımları tamamen meşrulaşmış oluyor ve kullanım hakkı elde etmiş oluyor” dedi. Kahraman bu bölgedeki tarihi eserlerin de bu tasarıya girip girmediğine ilişkin sorumuza ise “Tarihi eserlere yapılan kaçak eklentiler de dahil. Bunu da yasa tasarısına istisna koyulmadığı için rahatlıkla söyleyebiliyoruz. Boğaz’daki ticari yapılar, restoranlar ve kafeler de dahil. Bu yasa tasarısı yüzlerce yapıyı kapsıyor. Boğaziçi ender bir bölge ve korunması gerekiyor. İnsanlar affediliyor düşüncesiyle yeni kaçak yapılar da yapacaktır” yanıtını verdi.