Ortaköy Yetimhanesi'nde 'yeğene kıyak'
Ortaköy Yetimhanesi'ni okula dönüştürme adı altında ranta açılıyor. Teklifte tanıdık isimler var.
Ortaköy Yetimhanesi’nin okula dönüştürülmesine dair plan teklifinde yer alan ‘Güngören’e okul inşa etme’ şartı tartışmaya yol açtı. Teklifi kabul eden komisyondan Osman Demir’in AKP’nin Güngören Adayı Bünyamin Demir’in amcası olması dikkat çekti.
Birgün gazetesinden Uğur Şahin'in haberine göre İstanbul’un Beşiktaş ilçesindeki Yıldız Mahallesi’nde bulunan tarihi Ortaköy Yetimhanesi’nin ‘özel okula’ dönüştürülmesinin detayları açığa çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda kabul edilen teklife göre; İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla, ‘korunması gerekli kültür varlığı’ olarak tescillenen yapı, özel okula dönüşecek. İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun plan teklifine eklediği madde ise dikkat çekici. Tescilli yapıyı özel okula dönüştürecek şirketin, Güngören’de sekiz derslik kamuya ait bir anaokulu yapması zorunlu kılındı. Komisyon, plana, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün onayıyla Güngören İlçe Müdürlüğü’nün göstereceği yerde sekiz derslik kamu anaokulu yapılmadan, söz konusu yapıya iskân düzenlenemez” notunu ekledi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun Başkanvekilliğini yürüten Osman Demir’in, AKP’nin Güngören Belediye Başkan Adayı Bünyamin Demir’in amcası olması ise tartışma yarattı. Bu durum, kimi Meclis üyelerinin tepkisini çekti.
Eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, “Bünyamin Demir, Komisyon’un Başkanvekili olan Osman Demir’in yeğeni… Yani amcadan yeğenine bir kıyak şüphesi doğdu” değerlendirmesinde bulundu. Sağ, şöyle devam etti: “Raporun taraflı olarak Meclis’e havale edildiği belli. Beşiktaş ile Güngören arasında o kadar ilçe var… Kaldı ki bu tip bağışlar, plan değişikliği teklifini sunan firmanın oluru olmadan yapılmaz. Amcanız İBB’de İmar Komisyonu Üyesi ise, her şey kolay.”
CHP’li Sağ, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Komisyon görüşünde, ‘Milli Eğitim onayıyla’ diyor. Böyle bir işleyiş olamaz, raporda kurumun görüşü olur ve bu yazılmak zorunda. Evrakta yazışmalar resmi olmalı, ahbap çavuş ilişkileri ile değil. Bu yönden hatalı bir beyan söz konusu.”