İBB'de Sayıştay paniği!

İBB, Sayıştay raporu sonrasında, yıllık 12 bin TL bedelle Bilgi Üniversitesi’ne yaptığı taşınmaz tahsisini iptal etti.

İBB'de Sayıştay paniği!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sayıştay’ın 2017 denetim raporunun ardından Bilgi Üniversitesi’ne yaptığı taşınmaz tahsisini iptal etti.

Eyüp Silahtarağa’da bulunan içerisinde üniversitenin bulunduğu alan, önce 20 yıllığına Bilgi Üniversitesi’ne tahsis edildi.

2012 yılında Meclis’in ‘uygun’ gördüğü tahsiste ücret olarak ise yıllık 12 bin TL belirlendi. Ancak daha sonra Sayıştay, yaptığı denetimde, üniversiteye devri, kanunlara aykırı buldu.

BAKANLAR KURULU KARARI GEREK

Birgün'den Uğur Şahin'in haberine göre; Sayıştay’ın 2017 denetim raporunda, şu ifadeler yer aldı: “Vakıf üniversitelerinin kamu tüzel kişiliğini haiz olması, bu üniversitelere taşınmaz tahsisi yapılabilmesi için tek başına yeterli değildir.

Zira yönetmeliğe göre, vakıflar tarafından kurulmuş yükseköğretim kurumlarına arazi ve tesis tahsis edilmesi için Bakanlar Kurulu kararı gerekmektedir…. Kamu idaresi sayılmayacağından, belediyeye ait bir taşınmazın, bu üniversiteye tahsisi mümkün değildir.”

Bunun üzerine de İBB Meclisi’nin Hukuk Komisyonu- Altyapı, Mesken ve Emlak Komisyonu bir rapor hazırladı. Hazırlanan raporda, Sayıştay’ın denetimi gereğince, 20 yıl kira ve 12 bin TL bedelle yapılan tahsisin ‘iptal edilmesi’ talep edildi. Rapor, İBB Meclisi’ne havale edildi. Burada yapılan oylamada, ‘iptal kararı’ oy çokluğuyla kabul edildi.

PROTOKOLLER İPTAL EDİLMELİ

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan eski İBB Meclisi’nin CHP’li Üyesi Hüseyin Sağ, verilen bu kararın cemaat ve tarikatlara tahsis edilen binalar için de uygulanması gerektiğini söyledi.

Sağ, şunları dile getirdi: “İBB’nin son 10 yılda artırarak devam ettirdiği bir işleyişi var. Eğer bir vakıf siyasi olarak bu zihniyete hizmet ediyorsa, ödüllendirilir. Ödül olarak da bina tahsisi yapılır, bu yetmezmiş gibi bir de kira parası ödenir ve nakit yardım yapılır. Tek kriter, aynı zihniyete hizmet etmektir.

Bu vakıflar listesinde ise ‘öncelikli’ vakıflar vardır: TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti, TÜGVA gibi… Bunlar en çok yararlanan vakıflar, istekleri derhal yerine getirilir. Sayıştay’ın bu bulgusu, bahsi geçen vakıflarla olan tüm protokollerin iptal yolunu açmalı.

Bu yönetim bunu yapmazsa, gelecek yönetimler bu işlemi yapar. Geçmiş yıllarda Sayıştay’ın belediye mülkiyetlerini ucuza kiraya verdiğine dair bir çok tespiti vardır buna rağmen devam etmişlerdir.”

Etiketler
Sayıştay Üniversite