Rıza Akpolat: 'Canlı, güvenli, huzurlu ve doğayla barışık bir Beşiktaş'
CHP Beşiktaş Belediyesi başkan adayı Rıza Akpolat, hayata geçireceği projelerini anlattı
Rıza Akpolat Beşiktaş'a dair plan ve projelerini aktardı.
Akpolat’ın en önemli hayallerinden biri Beşiktaş’a ikonik bir eser kazandırmak. Burada tiyatro, kütüphane ve sosyal alanlar olacak. Bu eseri çağdaş mimarinin önemli isimlerinden Frank Gehry’ye yaptırmak istiyor. Hem de tek kuruş vermeden. Eser için iş insanlarını ve hayırseverleri harakete geçirmeyi düşünüyor.
Akpolat, engeli yurttaşlar için de birçok proje hazırlamış durumda. Engelli ve yaşlı yurttaşlar için Engelsiz Taksi uygulaması bunlardan biri. 7/24 açık tutmayı planladığı Öğrenci Çalışma Merkezleri ile ücretsiz internet, kahve sunulmasını hedefliyor. Ayrıca Akdoğan’ın Beşiktaş’da doğup büyüyen gençler için burs projesi var.
CHP Beşiktaş Belediyesi başkan adayı Rıza Akpolat, hayalinin Beşiktaş’ı geleceğin kenti yapmak olduğunu belirterek, “Parklarıyla, sokaklarıyla, tarihi mirasıyla, güncel sanatıyla, ikonik yapılarıyla, yaratıcılığıyla ve sunduğu imkânlarla Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden insanları çeken bir Beşiktaş hayal ediyorum. Beşiktaş halkı, sivil toplum, üniversiteler, özel sektör ve belediye çalışanlarıyla Beşiktaş’ı geleceğin kenti yapmak istiyorum” dedi. Beşiktaş’ta özellikle yeşil alana önem vereceklerini anlatan Akpolat, kadınlar, gençler, çocuklar ve dezavantajlı gruplar içinde projelerinin hazır olduğunu söyledi.
Akpolat, Cumhuriyet'e konuşarak Beşiktaş’a ilişkin projelerini anlattı:
- Adaylık sürecinden biraz bahseder misiniz? Saha çalışmalarınız nasıl gidiyor?
İşe ilk olarak Beşiktaş’a dair hayallerimi somutlaştırarak başladım. Hayallerimin sözde, birer vaat olmaktan öteye geçebilmesi için onları projelendirdim. Sürdürülebilirliği ve ortak faydayı kalkınma stratejimin merkezine oturttum. Ekibimle beraber harıl harıl çalışıyoruz. Eşim Derya ile her gün sabahın ilk ışıklarıyla yollara düşüyoruz. Halkımızı, esnafımızı, pazar yerlerimizi, okullarımızı ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ediyoruz. Beşiktaş’a dair planlarımı, projelerimi, çözüm önerilerimi anlatıyorum. Biraz da az konuşup daha çok dinlemeye çalışıyorum. Onların söylediği bizim için belirleyici olan.
Başka bir dinamizm var
- Beşiktaş size neyi ifade ediyor?
İstanbul’un pek çok yerinde insanlar camdan dışarı baktıklarında binalardan gökyüzünü bile zor görüyorlar. Beşiktaş hâlâ doğa manzaralarına tanık olabildiğim, sahilde deniz kokusunu içime çekebildiğim, sokaklarında yürürken karşıma muazzam tarihi yapılar çıkaran bir semt. Üniversitelerin varlığı da Beşiktaş’a başka türlü bir hayat enerjisi katıyor. İnsanı aydın, kadınları özgür, sokakları canlı. Bambaşka bir dinamizmi var Beşiktaş’ın. Bir yanda iş merkezlerinin olması, bir yanda hâlâ esnafıyla, pazarıyla mahalle hayatının sürmesi onu sıra dışı da kılıyor. Sorunları yok mu? Elbette var. Ama biz çözeceğiz.
- Belediyelerin ekonomik olarak sıkıntı olduğu biliniyor. Siz belediyede tasarruf yapacakmısınız?
En büyük hedeflerimizden biri karbon ayak izimizi azaltmak. Dünyada ve haliyle İstanbul’da iklim krizi nedenli afetler sıklaşıyor ve şiddetleniyor. Elimizi taşın altına koymak ve sorumlu davranmak zorundayız. Bu yolda, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme, bisiklet kullanımını artırma, belediye araç filosunu elektrikli araçlara dönüştürme ve sokak aydınlatmasında güneş enerjili sisteme geçiş gibi birçok inovasyon hedefimiz var. Bunları gerçekleştirdiğimizde enerjiden epey bir tasarruf etmiş olacağız.
‘İkonik eser kazandıracağım’
- Beşiktaş turizmden payını alıyor mu? Sizin projeleriniz neler?
Beşiktaş’ta şehrin kalbine mükemmel bir kent simgesi, ikonik bir eser kazandıracağım. Burada tiyatro, kütüphane ve sosyal alanlar olacak. Ve bu eseri, dünyanın en ünlü mimarlarından biri tasarlayacak. Ben bu yapının mimarı çağdaş mimarinin önemli isimlerinden Frank Gehry olsun istiyorum. Bu bina öyle bir mimariye sahip olacak ki, adeta zamansız bir eser olacak ve adını Mustafa Kemal Atatürk’ten alacak. Belediye olarak biz, bu eşsiz proje için tek kuruş harcama-yacağız. Ben şahsen tüm işadamlarını ve hayırseverleri gezip katkıda bulunmaları için tek tek ikna edeceğim.
Anadolu köklerimizi modern düzenlemelerle yorumlayan müzik grupları her hafta Beşiktaş Çarşı’da canlı müzik yapacak. Non-Stop Festival düzenleyeceğim. Beşiktaş’ta yarattığımız kültür ve sanat ortamı, yaratıcı endüstrileri beslediği için istihdam ve ekonomik canlılık kaynağı da olacak. Ayrıca Beşiktaş’ı dünyanın gastronomi merkezlerinden biri yapacağız. Bu projeler aynı zamanda turist çekmenin yanında istihdam sağlayacak.
- Sorunların çözümü için ne tür projeler hazırladınız?
Bölgede yaşayan yurttaşların ve çeşitli meslek ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini dinleyerek sorunları tek tek not aldık. Pek çok yerde yolların bakım ve onarımını yapacağız. Parkların kameralarla güvenliğini sağlayacağız. Otopark sorununu çözeceğiz, sağlık ocağı ve aşevi ihtiyaçlarını karşılayarak semt evleri açacağız.Yeşil alanları artıracağız. Ambarlıdere Vadi Projesi ile ‘yeşil bir vaha’ yaratacağız ve Beşiktaşımızın nefes alma alanlarını en üst seviyeye taşıyacağız. Kadınları üretime ve hayatın içine katacağız. Beşiktaş’ta yeni kurulacak ve sahibi kadın girişimci olan işletmelere kolaylık, destek ve teşvik sağlanacak. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile mücadele edeceğiz; Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilen ‘Cinsiyet Eşitliği Küresel Dayanışma Programı’ HeForShe’yi destekleyeceğiz. Dayanışma Evlerinin sayısını artıracağız. Beşiktaş’ın farklı noktalarında açacağımız ‘İleri Yaşta Üretkenlik Merkezleri’ ile yaşlılarımızın hem zihinsel hem de fiziksel anlamda yararlanmalarını sağlayacağız. Sokak hayvanlarımız için de acil bölümü ve ambulansı da olan bir hayvan hastanesi ve hayvan bakım merkezi kuracağız.
Öğrencilere burs
- Öğrenciler ve dezavantajlı gruplar için ne yapacaksınız?
Engelli bireylerin önündeki tüm engelleri kaldıracağız. Semtimize görme ve fiziksel engelliler için düzenlenmiş engelsiz kütüphane kazandıracağız.
Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için Engelsiz Taksi uygulamasını başlatacağız. Öğrencilerimizi bir kahveyi 12 liraya içebildikleri kahve zincirlerine mahkûm bırakmayacağız. Öğrenci Çalışma Merkezleri’nde 7/24 ücretsiz internet, kahve, rahat ortam daima öğrencilerimizin hizmetinde olacak. Üniversite öğrencilerine içinde kütüphanesi, çamaşırhanesi olan modern yurtlar inşa edeceğiz. Semtimizde doğup büyümüş, eğitimlerini yarıda bırakmış gençlerimize burslarla destek olacağız. Beşiktaş Kart uygulamasıyla da üniversite öğrencileri birçok alanda özel indirimlerden faydalanacak. Mahalle mahalle yoksulluk envanteri çıkarıp Beşiktaş’ta ihtiyaç sahibi hanelerimizi belirleyeceğiz. Sosyal yardımlarla aile ekonomilerine katkıda bulunacağız. İş arayan vatandaşlarımızı işveren firma, kurum ve kuruluşlarla buluşturacağımız bir Kariyer Merkezi kuracağız.
Beşiktaş’ı bölge halkı, sivil toplum, üniversiteler, özel sektör ve belediye çalışanlarıyla birlikte geleceğin kenti yapmak istiyoruz. Canlı, güvenli, huzurlu ve doğayla barışık bir Beşiktaş bizim hayalimiz. Bunun için çalışacağız.