Beyoğlu'nda faciaya davet
Beyoğlu’nda dört gencin yaşamını yitirmesine neden olan yangın, alınmayan önlemleri hatırlattı.
İstanbul Beyoğlu’nda 4 kişinin öldüğü yangın, Beyoğlu bölgesinde yangın facialarına karşı alınmayan önlemleri hatırlattı.
Birgün gazetesinden Uğur Şahin, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yangın Komisyonu Üyesi Onur Ayhan Kılyar ile Beyoğlu sokaklarını gezdi. Bölgedeki birçok konutta yangın merdivenin olmadığını, olanların ise mevzuata aykırı yapıldığını gözlemledi.
Şahin'in haberi şöyle;
KURALLARA UYGUN DEĞİL
Kılyar’a göre, bölgedeki birçok işyeri ve konutta, ‘Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe’ uyulmuyor. AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin denetimlerinin yetersiz olduğunu vurgulayan Onur Ayhan Kılyar, şu ifadeleri kullandı: “Yurtdışındaki örneklere bakalım, en basit konutta bile, yangın algılama sisteminin olduğunu görürüz. Bunun özellikle konut yangınlarında çok fazla önemi var. Şimdi eski bir bina, restoran ya da butik otel yapılabiliyor. Birçok düzenlemeyi yapmıyoruz. Beyoğlu bölgesinde, yönetmeliğe ve işin tekniğine uygun olmayan birçok yangın merdiveni var. Sokakları şimdi gezdiğimiz gibi, herhangi bir bilgi sahibi olmayan bir vatandaş da gezse, ‘insan buradan nasıl kaçabilir’ diye soracağı binalar var. Bu da sırf mevzuata uydurmak için, işletme açabilmek için yangın merdiveni yapıldığını gösteriyor belki de.”
Kılyar, “Gezdiğimiz süre boyunca mevzuata uygun hiçbir yangın merdiveni görmedim” dedi ve sözlerini şöyle sonlandırdı: “Diyelim yangın çıktı, yangın merdiveni, korunaklı bir yere değil, arka tarafa bakan, caddeye ulaşamayan bir yerde… Bu da bir problem. Özellikle konutlarda yangın merdivenin hiç olmayanlar da var. Belediyelerin mutlak suretle ruhsatlandırma yaptıkları işletmelerin takibini yapması gerekiyor. Dışarıdan bakıldığında, yapılmadığını görebiliyoruz. Bölgede böyle denetim çalışması da yapılmıyor. Şöyle de bir durum var, işletme ruhsatı aldı, her şey uygun. Daha sonra, bunları değiştirebiliyor.”
DENETİM YAPILMALI
Onur Ayhan Kılyar, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Hırsızlığa karşı önlem olarak da parmaklıklarla yangın merdivenlerinin örtüldüğünü görüyoruz. Artık mutlaka binaların şartlarına uygun şekilde ruhsatlandırılması gerekiyor. Yani bir bina otel olacaksa ve binanın şartları buna uygun değilse, ruhsat verilmemeli. Yangın merdivenlerinin önüne eşya konulmamalı, kapılar açılabilir olmalı. Yani merdivenler, kesinlikle kitlenemez. Buna uygun kapılar kullanılmalı. Panik bar dediğimiz tek hamle ile içeriden açılan, dışarıdan kapı kolu bile olmayan mekanizma güvenliklidir. Bu tipte kapıların kullanılması gerekirken, normal kapılar kullanılıyor. Yangın algılama sistemi kurulmalı.”