'7. Koğuştaki Mucize' Çinli sinemaseverlerle buluştu
10. Beijing Uluslararası Film Festivali 22 Ağustos’ta Beijing'de başladı.
10. Beijing Uluslararası Film Festivali 22 Ağustos’ta Beijing'de başladı. Bu salgından sonra Çin’de düzenlenen ikinci film festivali. Covid-19 salgını nedeniyle bu seneki festivalin açılış ve kapanış törenleri ile kırmızı halı töreni gibi etkinlikler iptal edildi. Bunun yerine çeşitli çevrimiçi ve çevrimdışı etkinlikler düzenleniyor.
29 Ağustos’a kadar sürecek Beijing Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen “Beijing Film Pazarı” etkinliği de internet üzerinden gerçekleştiriliyor. Festivalin web sitesinde 3D (3 Digital) + VR (sanal gerçeklik) teknolojisi kullanılarak online yatırım fuarı kuruluyor.
Festival sırasında filmin 5G dönemindeki gelişiminden Çin-yabancı sinema işbirliğine kadar çeşitli konularda 10’dan fazla temalı forum ve diğer etkinlikler düzenleniyor.
24 Ağustos’ta düzenlenen Çin-yabancı sinema iş birliği forumu ve film yatırım konferansında, yerli ve yabancı sinemacılar internet yoluyla diyalog gerçekleştirerek sinema iş birliği, sinemanın yerelleşmesi ve uluslararasılaşma modeli, salgın döneminde çekim deneyimleri gibi konular üzerinde görüş alışverişinde bulundu.
Sinemaseverlerin büyük ilgi gösterdiği film gösterimleri kapsamında bu yıl 300’ü aşkın Çinli ve yabancı film, internet platformları, televizyon kanalları, sinemalar ve açık hava sinemalarda gösteriliyor. Çinli izleyicilerin beğenisini kazanan bu film Çin'in en yetkin sinema sitelerinden biri olan Douban'da 8,3 gibi yüksek bir puan kazandı.
"Bu film Türkiye'ye sempatimi artırdı"
Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in üstlendiği başrolünde Aras Bulut İynemli’nin oynadığı 7. Koğuştaki Mucize adlı film, festival kapsamında gösterime sunuldu.
Film, Çinli sinemaseverlerin büyük ilgisini çekti. Filmi izleyen bir Çinli izleyici, “Türk futbol takımları daha önce bende derin bir izlenim bıraktı, bu film Türkiye'ye yönelik sempatimi artırdı” dedi. Diğer bir izleyici ise “Film çok güzel çekilmiş, Türkiye'ye seyahat edip bu ülkeyi görmek istiyorum” yorumunda bulundu.
Son yıllarda Çin ve Türkiye’nin sinema alanındaki işbirliği derinleşiyor. Son yıllarda Çin’deki film festivallerinde sık sık Türk filmleri gösteriliyor. Türk filmleri artık Çinlilere yabancı gelmiyor. Nuri Bilge Ceylan ismi özellikli sanat sinemasına meraklı Çinli gençleri heyecanlandırıyor.
Geçen yıl düzenlenen 22. Shanghai Uluslararası Film Festivali’nin ana yarışma bölümünde yönetmen Nuri Bilge Ceylan Altın Kadeh Ödülleri’nin jüri başkanlığını üstlendi. Ceylan, Çin’de geniş bir seyirci kitlesine sahip. Festival sırasında Ceylan’ın 9 filmi Shanghai'da gösterildi. Gösterimlerinde sinema salonlarında boş koltuk kalmadı. (Çin Uluslararası Radyosu)