58 yıllık tarih yok oldu
Türk tiyatrosuna büyük katkıları olan, birçok önemli ismi sahnelere kazandıran Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Ihlamur Sokak’taki tarihi salonunu pandemi koşulları nedeniyle boşaltmak zorunda kaldığını açıkladı
Türk tiyatrosuna büyük katkıları olan, birçok önemli ismi sahnelere kazandıran Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Ihlamur Sokak’taki tarihi salonunu pandemi koşulları nedeniyle boşaltmak zorunda kaldığını açıkladı
Ankara Sanat Tiyatrosu (AST), Ankara’da 6 Aralık 1963 yılında Asaf Çiğiltepe öncülüğünde kuruldu. Türk tiyatrosu için tarihi bir önem taşıyan salon, Ihlamur Sokak’ta 58 yıldır perde açıyordu. 1 Mayıs Marşı o sahnede doğdu. Timur Selçuk’un birçok oyun müziği o sahnede duyuldu. Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade’si o sahnede sergilendi… Ve daha birçok anıya tanıklık etti. Ancak pandemi koşullarının ağır yükünü kaldıramadıklarını ifade eden bir açıklama ile doğum gününde perde kapatmak zorunda kaldı. Açıklamada salonun bir otel, otopark veya bir mağazanın deposu olmakla karşı karşıya kaldığı belirtildi.
BirGün’e konuşan AST’nin Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar süreci şöyle anlattı: “9 aydır hiçbir üretim yapamıyorduk. Eylül ayında pandemi nedeniyle alınması gereken tedbirler kapsamında Bakanlık’tan 200-250 bin liralık bir fatura çıkardılar. Zaten yıllardır devlet yardımından da faydalanamamıştık. Temmuz’dan itibaren de belediyeden birtakım girimlerde bulunduk. Büyükşehir belediyesi önce olumlu yaklaştı ancak bu 2-3 aylık süreçte bir sonuca varamadık. Bu arada da yeni bir kontrat yapmıştık ve kiralar yığılmaya başlamıştı. Artık takatimiz kalmadı ve 58 yıllık sahneyi kapatmak zorunda kaldık. Doğum günümüz ölüm günümüz oldu.”
UMARIM ORAYI YENİDEN YAŞATABİLİRİZ
Yeni sezona Bilkent Sahne’de başladıklarını ancak AST’nin Türk tiyatrosu için tarihi bir değer taşıdığını aktaran Çuhadar, “Bu kararı açıkladıktan sonra hem sosyal medyadan hem sivil toplum örgütlerinden çok ciddi geri dönüşler oldu. Bakanlıktan ve belediyeden de birtakım girişimler söz konusu. Dilerim bu temenniler ciddi bir sonuca dönüşür. Umuyorum orayı yeniden yaşatabiliriz” dedi.
AST’nin kapanışı sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Paylaşımlardan bazıları şöyle:
Sumru Yavrucuk: Ankara Sanat Tiyatrosu Ankara’nın kültür sanat hafızasıdır.58 yıl boyunca bizlere ilham vermiş. Oyuncular, seyirciler yetiştirmiştir. Böyle bir dram karşısında aklıma gelen ilk ismin Mansur Yavaş olması tesadüf değil artık...
Rıza Kocaoğlu: Ankara Sanat Tiyatrosu kuşaklardır hepimizin yolunu aydınlatan, bu mesleği seçme sebebimiz olan Tiyatroların başında gelir.Kaderine terk edilmesi büyük bir kayıp olur.O salonun yaşaması için ben de elimden geleni yapmaya hazırım.
Zülfü Livaneli: Açılış oyunu Godot’yu Beklerken’i izleyenlerden biriydim. 17 yaşındaydım. Giderek belleksiz, kuru bir ülke haline geliyoruz. AST için harekete geçilmeli.
Bülent Emrah Parlak: Daha nasıl üzülelim?
Levent Üzümcü: Ne acı...
Fırat Tanış: Çok acı. Yerel yönetim bu derece önemli, simge ve köklü bir tiyatroyu kurtarmak için mutlaka ve bir an önce harekete geçmeli.
GAZETETELERLE DAYANIŞMA
Muhalif duruşuyla bilinen AST, 2016 yılında muhalif basın kuruluşlarına yapılan baskı ve kapatmaları “baskılara seyirci kalmayacağız” diyerek protesto etmişti. Tiyatro üyeleri, oyunlara gelen izleyicilere BirGün, Evrensel ve Cumhuriyet gazetelerini dağıtmıştı.