Bir efsane Kadıköy’e geri dönüyor: Sinematek, 41 yıl sonra perdelerini açıyor
Bir zamanlar İstanbul kültür ve sanat hayatının en önemli unsurlarından biriydi sinema salonları. Önce televizyon, sonra video derken internet ve en son da Netflix, Blutv, Mubi gibi platformlar sinemalara ilgiyi ciddi bir miktarda azalttı.
GERÇEK GÜNDEM / FIRAT FISTIK - 20. yüzyıl boyunca İstanbul’un kültür ve sanat merkezi kabul edilen Beyoğlu’nda bugün onlarca yıla damgasını vuran Alkazar, Sinepop, Lale, Atlas, Sinepop gibi sinema salonlarından eser yok. Emek sineması ise bir avuç seyirciye hitap eden bir cep sinemasına dönüştürüldü.
Asya yakasının kalbi Kadıköy’de son 20 yılda birçok salonunu kaybetti. Süreyya, Reks, As, Hakan, Ercan sinemaları Kadıköylülerin bir çırpıda saydığı kapanan salonlar arasında.
Ancak bir iyi haber sinemaseverlerin yüreğine su serpti.
SİNAMATEK'İN İKİNCİ PRÖMİYERİNDE DIŞAVURUMCU ALMAN SİNEMASI VE METİN ERKSAN FİLMLERİ VAR
1980 askeri darbesiyle kapatılan Sinematek, Kadıköy’de yeniden açılıyor.
Onat Kutlar, Şakir Eczacıbaşı, Hüseyin Baş ve arkadaşları tarafından 1965’te kurulan Sinematek 1980 askeri darbesiyle kapanmıştı.
Darbe sonrası faaliyetlerine son veren Sinematek’in içinde bulunan eşsiz arşivler de yok olmuştu.
Salgın nedeniyle açılışı geciken Sinematek, uzun bekleme sürecinin ardından yeni binasında ve yeni salonunda seyirciyle buluşmaya hazır.
Sinematek’te ilk program Goethe Institut İstanbul ve Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali işbirliğiyle hazırlandı.
13 Kasım 2021-30 Ocak 2022 tarihleri arasındaki programın odağında dışavurumcu Alman sineması ve 2012 yılında 83 yaşında yitirdiğimiz -Yılanların Öcü, Susuz Yaz, Sevmek Zamanı gibi filmleriyle Yeşilçam’ın birçok benzersiz filmine imza atan sinemamızın en önemli yönetmenlerinden- Metin Erksan bulunuyor.
SİNAMATEK'TE PANEL, SERGİ VE KONFERANSLAR DA DÜZENLENECEK
13 Kasım’dan itibaren 2-3 aylık programlar yapılacak ve seçkilerle birlikte panel, konferans, sergi gibi etkinlikler düzenlenecek, sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin oluşmasına büyük katkı sağlamış akımlar ve ekollere yer verilecek. Bunun yanı sıra Sinematek, toplu gösterimlerle Türkiye ve dünya sinemasının büyük ustalarının filmlerine yakından bakmayı hedefliyor.
Dışavurumcu Alman sineması, 2. Dünya Savaşı öncesinde üç büyük sinema akımından biri. Akımın ‘çekirdek’ filmleri olarak kabul edilen sekiz film, program çerçevesinde gösterilecek, dışavurumculuk üzerine bir belgesel ve dört film sinemaseverlerle buluşacak. 25 Kasım’da ise bir panel düzenlenecek.
Goethe-Institut İstanbul’un katkılarıyla Alman Sinemateki’nin döneme ilişkin görsel arşivinde yer alan materyallerden derlenen Gölgeler Diyarında adlı fotoğraf sergisi ve Doktor Caligari’nin Muayenehanesi filmi, Volumetrik Video teknolojisiyle gerçekleştirilmiş bir kısa film uyarlaması olan VR Enstalasyon çalışması Cesare’ın Rüyası gösterilecek.
Gölgeler Diyarında, 12 Kasım 2021-30 Ocak 2022 tarihleri arasında Sinematek/Sinema Evi sergi salonunda ziyarete açık olacak.
‘‘Cesare’ın Rüyası VR Enstalasyonu’’ ise 12-28 Kasım tarihleri arasında iki hafta boyunca yine Sinematek/Sinema Evi Sergi Salonu’nda izlemek mümkün olacak
ÖZEL KONUK: METİN ERKSAN
Programın bir diğer önemli ayağı ise sinemamızın en önemli yönetmenlerinden Metin Erksan. Yeni salonda yapılacak ilk büyük gösterimin konuğu, 2012'de aramızdan ayrılan Erksan olacak.
Hem toplumcu gerçekçi sinema geleneğinin başlatıcılarından ve 60’lı yıllarda yaptığı gerçekçi filmlerle Türkiye sinema tarihine damgasını vuran bir isim olması sebebiyle hem de son derece şaşırtıcı, döneminde seyirciyi ve eleştirmenleri ikiye bölmüş kışkırtıcı filmleri ve estetik denemeleriyle sinema tarihimizin en özgün isimlerinden biri olan Erksan’ın filmleri, toplu bir biçimde gösterilecek.
Seçkide son olarak Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali ile birlikte hazırlanan yedi filmlik bir belgesel serisi ve bugün ulusal/uluslararası festivallerde çeşitli ödüller kazanmış saygın yönetmenlerin kısa filmlerine de yer verilecek.