Aşırı tüketim ve sürdürülebilirlik: Aynı anda mümkün mü?
Aktivistler ve akademisyenler müzik festivallerindeki sürdürülebilirlik verilerinin şeffaflıktan uzak olduğunu vurgulayarak, festivallerin kendilerini çevreciymiş gibi göstermelerinden rahatsız olduklarını dile getiriyor.
Çeviri: Melisa Gülbaş
İngiltere'deki Glastonbury, Belçika'daki Tomorrowland ve İspanya'daki Primavera Sound gibi festivaller, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve daha sürdürülebilir bir hale gelmek için aldıkları önlemleri açıkladı. Festivallerde yüz binlerce insanın günlerce süren tüketimi ve aşırılığı ise alınan bu önlem ve söylemlerle uyuşmuyor.
'KARBON EMİSYONLARININ GENELİ SEYAHATTEN KAYNAKLANIYOR'
Birçok festivalin atık azaltmayı vurguladığını ancak karbon emisyonlarının genelinin seyahatten kaynaklandığını söyleyen İsveç Lund Üniversitesi'nde profesör ve sürdürülebilirlik bilimcisi Kimberly Nicholas, “İzleyicilerin festivale gelebilmek için seyahat etmeleri, atıklardan 11 kat daha fazla iklim kirliliği yayar” dedi.
'2026'YA KADAR SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ PLANI ŞART'
Üç hafta sonu boyunca dünyanın dört bir yanından 600.000 müzik hayranının ilgisini çeken Tomorrowland, bir geri dönüşüm kulübü ve döngüsel su şirketi ile ortaklık gibi girişimleri teşvik ederken, mekâna ulaşmak için ortak Brüksel Havayolları ile iş birliği yapması nedeniyle pek çok iklim eleştirisi de aldı.
Festivalin sözcüsü, Tomorrowland’ın iklim hedeflerine ulaşmak için uzun bir yolu olduğunu ve 2026 yılına kadar sürdürülebilir bir enerji planının mevcut olması gerektiğini söyledi.
'FESTİVALLERİN KARBON AYAK İZİNİ ÖLÇMEK İÇİN ARAÇLARI BİLE YOK'
Hollandalı bilgi paylaşım platformu Green Events'in kurucu ortağı Laura van de Voort, festivallerin çoğunun yeterince önlem almadığını söyleyerek, “Ölçümler ve karbondioksit hesaplamaları söz konusu olduğunda, veri toplamanın gerçekten yeni başladığını görüyoruz. Festivallerin karbon ayak izini ölçmek için araçları bile yok." dedi.
FESTİVALLER ÇEVRESEL ETKİLERİ ARTIRIYOR
Festival organizatörleri etkinliklerden kaynaklanan bir iklim krizi olmadığı konusunda ısrar ederken, 2020’de yayınlanan Birleşik Krallık festival endüstrisi hakkında yayınlanan rapor “festival endüstrisinin çevresel etkilerinin 2015'ten bu yana genel olarak arttığını” ortaya koydu.
'ÖLÇEBİLİYORSANIZ YÖNETEBİLİRSİNİZ'
2019'da dünyanın en sürdürülebilir elektronik müzik festivali ödülünü kazanan Amsterdam'daki DGTL festivalinin sürdürülebilirlik yöneticisi Mitchell van Dooijeweerd, “Ölçebiliyorsanız yönetebilirsiniz” dedi.
Festival alanına güç sağlamak için bir temiz enerji teknolojisi şirketi ile iş birliği yapan DGTL, festival mekânlarına arabayla seyahat etmeyi caydırmak için park yerlerini kaldırdı ve ucuz toplu taşıma sağladı.
2019 yılında Hollanda hükümetiyle anlaşma imzalayan DGTL, Belçika’dan Pukkelpop ve Danimarkada’dan Roskilde gibi bazı büyük festivaller, 2025 yılına kadar tamamen karbon nötr yani karbon emisyonlarını değerlendirerek karbon salımınını dengeleyeceklerini söylediler.
(Kaynak: Politico
Sex, drugs and … sustainability? Music festivals struggle to go green)