Hatay'da Roma dönemine ait odalar ve sunu kapları bulundu
Hatay'da bulunan Antiocheia Antik Kenti'ndeki kazılarda Roma dönemine ait odalar ve sunu kapları ortaya çıktı.
Hatay'da Hıristiyanlar için hac yeri olarak kabul edilen ve mağara kilise olma özelliği taşıyan Antiocheia Antik Kenti'ndeki St. Pierre Kilisesi'nin çevresinde gerçekleştirilen kazılarda, Roma dönemindeki yerleşime ait odalar ve sunu kapları bulundu.
Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy, St. Pierre Kilisesi çevresindeki kazılara bu sezon 2 arkeolog ve 15 işçiyle, 10 Ekim'de başladıklarını söyledi.
Kazı çalışması yürütülen bölgenin tarihi açıdan önemli olduğunu belirten Ersoy, "St. Pierre Kilisesi, Habib-i Neccar Dağı etekleri ve Asi Nehri'ne kadar olan bölge Antiocheia'nın yerleşim sahasıdır. Antiocheia milattan önce 300'lerde 1. Seleukos tarafından kuruluyor, daha sonra Roma, Bizans ve Osmanlı'ya kadar bu bölge yerleşim görüyor" dedi.
BÖLGEDE İLK DEFA BİLİMSEL KAZI YAPILDI
Ersoy, Antiocheia Antik Kenti'nin yerleşim alanlarının bulunduğu bölgede ilk defa bilimsel kazı yapıldığını dile getirdi.
Kazı çalışması yürütülen bölgenin, St. Pierre Kilisesi, Müze Otel ile büyük bir forum olduğunu aktaran Ersoy, "Yaptığımız kazılarda şu ana kadar Geç Roma dönemindeki yerleşime ait odalar ve çok sayıda sunu kabı bulduk. Sunu kapları pişmiş topraktan yapılmış. O dönemde kiliseye hacı olmak için gelen insanların buradan sunu kaplarını aldığını, St. Pierre Kilisesi'nin içinde bulunan kutsal sudan doldurarak götürdüklerini düşünüyoruz. Bu alanda inşallah 2023'te arkeopark düşünüyoruz. Hazırlayacağımız projeyle burayı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve kalkınma ajansının katkılarıyla, Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi ve St. Pierre Kilisesi'ni bir arkeopark açık hava müzesi haline getireceğiz" diye konuştu.