İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bu haftanın programı
İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda, 27 Kasım – 02 Aralık tarihleri arasında 1’i prömiyer olmak üzere toplam 5 oyun sahnelenecek.
İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda, 27 Kasım – 02 Aralık tarihleri arasında 1’i prömiyer olmak üzere toplam 5 oyun sahnelenecek. Sahnelenecek oyunlar; “Sahibinin Sesi” (Prömiyer), “Günün Çorbası”, “Bayrak”, “Kendi Gök Kubbemiz”, “Keloğlan Keleşoğlan”
“Sahibinin Sesi”, Üsküdar Tekel Sahnesi’nde (Prömiyer)
22. İstanbul Tiyatro Festivali (İKSV) kapsamında 02 Aralık Pazar günü Üsküdar Tekel Sahnesi’nde prömiyer yapacak olan Sevim Burak imzalı “Sahibinin Sesi”, adlı oyun İskender Altın rejisiyle oynanacak.
Oyun; çok kültürlülüğün, parçalanmanın, deliliğin izlerini sürerek yazılmış Zembul ve Bilal'in trajik aşkını sahneye taşıyor. Oyunun dekor tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, kostüm tasarımını Çevren Sarayoğlu, ışık tasarımını Akın Yılmaz, müzikleri Cem İdiz, koreografiyi Sibel Sürel, dramaturgiyi ise Canan Kırımsoy üstleniyor. Oyunda; Fatih Topçuoğlu, Ebru Aytürk, Lebib Gökhan, Meltem Evcioğlu, Oğuz Tunç, Eren Özyalçın, Murat Yatman, Esra Akbaş, Tayfun Sav, Berk Sezenler, Ecesu Sevindik, Dilara Suer, Duygu Başkaya, Burak Aksak rol alıyor.
“Sahibinin Sesi”, 16 Aralık Pazar gününe kadar Üsküdar Tekel Sahnesi’nde izlenebilir.
“Günün Çorbası” Müzikali, Cevahir Salon 1’de
Todd Mueller, Hank Boland’ın yazdığı ve Taner Tunçay’ın çevirdiği ve yönettiği “Günün Çorbası” oyunun müzikleri Gregg Opelka’ya, dekor tasarımı Behlüldane Tor’a, kostüm tasarımı Nalan Alaylı’ya, ışık tasarımı İ. Önder Arık’a, koreografi ise Seda Özgiş’e ait. 24 Ekim 2017’de Türkiye prömiyerini yapan “Günün Çorbası” Yeni Tiyatro Dergisi 6. Emek ve Başarı Ödülleri En İyi Yapım ( Komedi/ Müzikal) , ve en iyi yönetmen ödülünün (Taner Tunçay) yanı sıra 6. Ekin Yazın Dostları Tiyatro Ödüllerinde En İyi Sahne Tasarımı ödülünü (Behlüldane Tor) aldı.
Oyunun konusu kısaca şöyle;
“Günün Çorbası” müzikalinde 1939 yılında New York'un en ünlü restoranlarından Bailey's, dünyaca ünlü "Günün Çorbası" ile meşhurdur. Ancak bu çorbanın tarifini hiç kimse bilmemektedir. Herald Tribune' ün Pulitzer ödüllü araştırmacı gazetecisi Katharine Hawks, patronu J.P. Thompson'ın isteği üzerine kılık değiştirip çorba tarifini öğrenmek için, garson olarak restorana sızar. Restoranın sahibi Stewart Bailey bir yandan evlenmek üzere olduğu sosyetik nişanlısı Tiffany Vandervanden ile uğraşırken bir yandan da aile mirası olan çorbayı korumaya çalışmaktadır. Sadık dostu barmen Franklin O'Shea ve eski sevgilisi ünlü yemek eleştirmeni Shelly DeCoco'nun da olaya dahil olmasıyla işler bir hayli ilginç ve komik bir hal alır.
Oyun, 02 Aralık 2018 Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1’de temsillerine devam edecek.
“Bayrak”, Cevahir Salon 2'de
Berkun Oya'nın yazıp, Kubilay Karslıoğlu'nun yönettiği “Bayrak” adlı oyunda; polisiye bir cinayetle bir ailenin trajik çöküşünün öyküsü anlatılır. Hayatın içinden yakından tanıdığımız öykülerin yeni bir anlayış ve estetik arayışla çağdaş bir görünüm kazandığı bir oyundur Bayrak. Sıradan bir karı koca ihanetinin cinayetle son bulan sıra dışı öyküsünde sahte ve gerçek olanın ikiliği de önemli bir tartışma konusudur. Geçtiğimiz yıl Yeni Tiyatro Dergisi 6. Emek ve Başarı Ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu (Ali İpin), En İyi Işık Tasarımı ve 22. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Işık Tasarımı (Akın Yılmaz) ödüllerinin yanı sıra 43. İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri En İyi Sahne Tasarımı ödülünü (Behlüldane Tor) aldı.
Oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Selin Ölçen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Murat Gedikli'ye, koreografisi Çağdaş Agun'a, dramaturgisi Günay Ertekin'e ait. Karakterlere, Ali İpin, Gönen Aykaç, Can Şıkyıldız, Zeynep Kızıltan, Murat Sarı, Arda Kaptanlar ve Emir Üstündağ hayat veriyor.
1 Ekim 2017 tarihinde prömiyer yapan “Bayrak” 26 Kasım – 02 Aralık tarihleri arasında Cevahir Salon 2’de İzlenebilir.
“Kendi Gök Kubbemiz” (Yahya Kemal), Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesi’nde
18 Ekim Perşembe günü Üsküdar Stüdyo Sahnesinde prömiyer oyunda Yahya Kemal’in “Kendi Gök Kubbemiz” şiirleriyle geçmişe bir yolculuk yapılır. Eski ve yeni, doğu ve batı, vatan ve İstanbul sevgisi ve insana dair her tür özlem, aşk ve ölüm temaları şairin dizelerinde vücut bulur. Sönmez Atasoy'un yazdığı Okday Korunan’ın yönetip oynadığı oyunun dekor ve kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen'e, ışık tasarımında Önder Arık'a, müziklerde ise Timur Selçuk’a yer verildi.
Oyun, 01 Aralık Cumartesi gününe kadar Üsküdar Tekel Stüdyo Sahnesinde izlenebilir.
ÇOCUK OYUNU
“Keloğlan Keleşoğlan” Cevahir 2 Sahnesinde
1 Kasım Perşembe günü prömiyer yapan “Keloğlan Keleşoğlan” oyunun yazar ve yönetmeni Ulviye Karaca. Melike Başkan’ın kostümleri tasarladığı oyunun dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu, ışık tasarımını Zeynel Işık, dekor kostüm proje uygulamasını ise Burcu Melek Bozan üstleniyor. Kemal Günüç’ün müziklerini yaptığı oyunun koreografisi Yener Turan’a, kukla ve mask tasarımı Ulviye Karaca ve İlhan Ateş’e ait.
Oyunun konusu kısaca şöyle;
Sıradan bir hayatın içinden çıkıp birden sıra dışı olaylar yaşamaya başlayan Keloğlan'ın hayata ve olaylara bakışı değişir, kendi içindeki dinamikleri fark eder. Artık o eski tembel Keloğlan gitmiş, yerine kendine güvenen, aklını kullanan ve insanları olumlu yönde etkileyen bambaşka bir Keloğlan gelmiştir.
7’den 70’e bir aile oyunu olan “Keloğlan Keleşoğlan”, 10 yıl boyunca kapalı gişe oynayarak aynı zamanda 42. Sanat Kurumu Jüri Özel Ödül sahibi oldu.
Oyun, 03 Aralık Pazar günü Cevahir Salon 2 sahnesinde izlenebilir.