Pinhani ‘Yollar Bizi Bekler’i anlattı
Pinhani, yeni albümünde Melis Danismend ve Kalben gibi isimlerle birlikte de şarkılar seslendirdi.
Pinhani’nin yedinci albümü ‘Yollar Bizi Bekler’ sevenleriyle buluştu. Pinhani, yeni albümünde Melis Danismend ve Kalben gibi isimlerle birlikte de şarkılar seslendirdi. Grup albümü “Tam anlamıyla Pinhani tarzı” olarak betimliyor.
Birgün gazetesinden Öykü Özfırat Pinhani ile hem albümü, hem de müzik geçmişlerini konuştu.
► Yeni albümünüz ‘Yollar Bizi Bekler’ dinleyiciyle buluştu. Ne tarz bir albüm oldu?
Selim Aydın: Tam anlamıyla Pinhâni tarzı Ne ararsan var. Tamamen yeni bestelerden oluşan bir albüm. O sırada elimizde olan şarkılardan en güzellerini paylaşıyoruz. Ne çıkacağı da belli olmuyor. Albümü tarif etmesi zor. Ama ‘zengin’ bir albüm diyebiliriz içerik olarak.
► Albümden önce tekli olarak yayınladığınız ‘Peki Madem’ şarkısında Melis Danişmend ile birlikte çalıştınız. Bu ortak çalışmanın fikri nasıl çıktı?
Sinan Kaynakcı: Melis’le uzun yıllardır tanışıyoruz. Beraber konserler de verdik. Tanıdığımız diğer müzisyenlerin çoğundan daha yakın bize karakter olarak. O yüzden çok kolay ve zevkle yapıyoruz, her ne yapıyorsak. Artık onu ekibin bir parçası olarak görüyoruz. Birlikte şarkılara baktık ve ‘Peki Madem’i seçtik. Başka planlarımız da var.
► Albümün bir diğer konuğu ise Kalben. ‘İyi Değilim Ben’in hikâyesini de dinleyebilir miyiz?
Selim: Ocak ayının başında Melis’in önayak olduğu bir destek konserinde Kalben de vardı. Orda tanıştık. Ama konserden önce bu şarkıyı Kalben’in çok iyi söyleyeceğini düşünmüştük stüdyoda. Tanışınca da ona şarkıyı gönderdik. Ertesi gün gelip söyledi. Her şey uygun olduğunda çok hızlı ilerliyor işler. Kalben de bizim tahmin ettiğimizden bile çok daha iyi söyledi. Henüz sahnede beraber söyleyemedik şarkıyı ama umarız bol bol fırsatımız olur.
► 2004 yılından beri müzikle iç içesiniz. Bu uzun süreçte Türkiye’de müzikal anlamda ne çeşit değişimler oldu? Neler gözlemlediniz?
Sinan: Teknoloji dünya genelinde müziği daha çok eve soktu. Bu durum müzik piyasasını büyüttü, artık daha çok albüm çıkıyor, daha çok konser oluyor, müzik dinleyicisi sadece belli bir zümreden oluşmuyor ve eskisi kadar özel bir şey değil ‘müzik dinlemek’. Daha değerli bir konuydu eskiden, özel bir vakit ayrılırdı. Şimdi müzik insanların yolda oyalanmasına hizmet eden bir şey. Ama bir yandan da her şehirde konser verecek kadar geniş dinleyici kitleleri oluştu. Eskiden küçük şehirlerde bizi tanıyan bir salon dolusu insan bulmak mümkün değildi. Gerçek müzik dinleyicisi de her ne kadar müzisyenlerin sadece kendilerine kalmamasından şikâyet etseler de daha çok konser ve albüm dinlemenin keyfini sürüyor.
► Özellikle ‘Kavak Yelleri’ dönemi ile başlayarak oldukça popüler olan şarkılara imza attınız. Bu durum hayatlarınızı nasıl etkiledi?
Selim: ‘Kavak Yelleri’ olmasaydı tam olarak ne olurdu, kestirmek zor. Zaten olacak bir şey hızlandı gibi geliyor bize. Biz de bu hızdan etkilenmemeye çalıştık elimizden geldiğince.
► Önceki albümünüz ‘On Türkü’de türküler seslendirdiniz. O albüme ilgi nasıldı?
Sinan: Her gittiğimiz şehre özel türküler çalıyoruz, olabildiğince. Bu türküler de onların içinden seçtiklerimiz. Çok tanıtmadık albümü. Hatıra olsun diye yapılmış bir albüm. Türkiye’deki konserlerde 2-3 türkü çalıyoruz en fazla. Yurtdışında daha çok çalıyoruz. Orda türküler daha çok seviliyor, Türkçe bilmeyenler için de daha ilginç türküler.
► Her ne kadar genellikle ‘aşk’ temasıyla anılsanız da bazı kliplerinizde toplumsal meselelere de değiniyorsunuz. Günümüze dair ne tarz sorunlar sizi buna itiyor?
Sinan: Günümüze dair en büyük sorunlardan biri aşk teması dışında çok fazla şarkı yazılmaması, nadiren yazılsa da samimi olmaması. Yoksa yazacak çok konu var, az bile yazıyoruz biz de.