Beyoğlu Belediyesi mahkeme sürecini dinlemedi; Fransız Yetimhanesi'ne kepçelerle girdi

Beyoğlu Belediyesi tarihi Fransız Yetimhane'ye kepçelerle girdi. Belediye, el koyduğu yetimhanenin mahkeme süreci devam ederken 'peyzaj çalışması' adı altında bahçesinde çukurlar açtı.

Beyoğlu Belediyesi mahkeme sürecini dinlemedi; Fransız Yetimhanesi'ne kepçelerle girdi

Beyoğlu Belediyesi, Sultan Abdülaziz'in 1866'da Fransız Katolik bir topluluk olan Daughters of Charity of Saint Vincent de Paul’e (Aziz Vincent de Paul’ün Hayırsever Kızları) adlı vakfa fermanla verdiği mülke 1 Haziran'da el koydu.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar'ın haberine göre; belediye, mahkeme süreci devam ederken yetimhanede ‘peyzaj çalışması’ gerekçesiyle yıkım başlattı. Kepçelerle derin çukurların açıldığı bahçede yer alan dehliz çöktü.

MAHKEME ÖNCESİ HAREKETE GEÇTİ

Beyoğlu Belediyesi, 21 Şubat’ta İstanbul 13. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek dava öncesi bugün bahçeye iki kepçe sokarak çalışmalarını hızlandırdı; birçok noktada çukurlar kazdı. Yıkım sırasında sırasında bulunan zeytin ağaçları zarar gördü. Beyoğlu Belediyesi burada millet bahçesi, millet kütüphanesi, havuz, restoran ve kafelerin olduğu bir alan inşa etmek istiyor.

NEOLMUŞTU?

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve ekibi, geçtiğimiz yıl mülkte bulunan Cemal Cinbiz’in yanına giderek binayı kendilerine devretmesini talep etti. Ancak Cinbiz, 56 yıllık kiracısı olduğu binanın Fransızlara ait olduğunu ve kirasını Fransız Büyükelçiliği'ne bağlı bir vakfa ödediğini belirterek bu teklifi reddetti.

Olumsuz yanıt alan Yıldız iddiaya göre “Ben almasını bilirim” diyerek binayı terk etti. Kısa süre sonra belediye yetkilileri ile çok sayıda zabıta ve polis 1 Haziran sabahı baskın düzenleyerek binayı boşaltmak için harekete geçtiler. İstanbul 2. İdare Mahkemesi aynı gün yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen zabıtalar Zanaat Atölyesi'ne girdi ve tahliyeye başladı.

Daha sonra Beyoğlu Belediyesi talebiyle defterdarlık tarafından binaya kayyım atandı. Fransız başkonsolosluğu, kararın iptali için mahkemeye başvurdu. Belediye ekipleri kartonpiyer kalıplarının yapıldığı atölyenin tüm malzemelerine el koydu. Yetimhane döneminden kalma sera ve merdiven demirleri söküldü.

4 katlı binada 1970’ten beri Fransa elçiliğine kira ödeyen Cemal Cinbiz, darp edilerek dışarı çıkartıldı. Kartonpiyer Müzesi’nde sergilenen kartonpiyer kalıpları zarar gördü. Bahçenin etrafını saran 250 metrelik demir korkuluklar ve bahçedeki sütunlar söküldü. Taşıma sırasında Cinbiz, tarihi değeri olan çok sayıda sandık ve parçanın kaybolduğunu öne sürerek hasarın büyük olduğunu aktardı. Son tahliye olayının ardından Fransa hükümeti inceleme yapmak için bir heyet gönderdi. Heyet incelemelerde bulunduktan sonra Beyoğlu Belediyesi'ne dava açtı. İlk duruşma 21 Şubat saat 10.20’de İstanbul 13. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Ancak belediye mahkeme öncesi çalışmalarına başlattı.

Etiketler
Beyoğlu Mahkeme Urla