Her Gün Önünden Binlerce Kişi Geçiyor Ama... Gömüldüğü Yer Hayrete Düşürüyor!
Selçuklu'nun büyük hükümdarı Sultan 1. İzzeddin Keykavus'un naaşı, Sivas'ta kendi yaptırdığı Şifahiye Medresesi'nde bulunuyor. Konya'ya değil Sivas'a defnedildiği dikkat çeken Sultan'ın türbesinden, vatandaşların çoğu haberdar değil.
Sultan 1. İzzeddin Keykavus, Selçuklu İmparatorluğu'nu kendi döneminde dünyaya açıp önemli bir ticaret merkezi haline getirmesiyle tarihte çok önemli bir yere sahip. Büyük lider 1. İzzeddin Keykavus, ölümünün ardından 1217 yılında Sivas'ta yapımına başlattığı Şifahiye Medresesi'ne defnedildi. Sinop ve Antalya'yı fetheden Sultan'ın kabri ise pek çok kişi tarafından bilinmiyor. Yıllarca kilitli kalıp 2 ay önce kapıları açılan 1. İzzeddin Keykavus'un kabristanı vatandaşların ziyaretine hazır.
SULTAN'IN TARİHTEKİ ÖNEMİ
Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus'un hayatını anlatan Uzman Sanat Tarihçisi Yunus Budaktaş, “İçinde bulunduğumuz alan Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus türbesi, İzzettin Keykavus 1211 yılında Gıyaseddin Keyhüsrev'in ölümüyle birlikte tahta geçiyor ve yaklaşık 9 yıl boyunca Selçuklu'nun hükümdarlığını yapıyor. Hükümdarlık süresince öncelikle küçük kardeşi Alaeddin Keykubad ile taht mücadelesi veriyor ve vermiş olduğu taht mücadelesini kazandıktan sonra Alaeddin Keykubad'ı Ankara'da Ankara Kalesi'nde zindana attırıyor. 9 yıl gibi kısa bir sürede Selçuklu'ya en parlak dönemlerinden birisini yaşatmıştır. Özellikle Sinop'un fethedilmesiyle birlikte Selçuklu'nun tekrar Karadeniz'le bağlanmış ve Selçuklu önemli bir ihracat merkezi haline dönüşmüştür. Bu dönemde deniz ticaretinde Selçuklular önemli gelişmeler kaydeder ve Venediklilerle ticaret anlaşması yapılır” diye konuştu.
KENDİ YAPTIRDIĞI YERE GÖMÜLDÜ
1. İzzeddin Keykavus'un doğu seferi sırasında verem hastalığına yakalandığını belirten Budaktaş, “Bu hastalığın neticesinde de 1220 yılında vefat ediyor. Malatya'da vefat ettikten sonra Selçuklu'nun başkenti Konya'ya defnedilmek üzere cenazesi yola çıkıyor. Vefat haberini alan kardeşi 1. Alaeddin Keykubad Selçuklu tahtına çıkıyor ve Selçuklu'nun hükümdarı uzuyor. Ancak ağabeyiyle süren taht kavgaları neticesinde cenazesinin Konya'ya defnedilmesine karşı çıkıyor. Özellikle başkent olması sebebiyle Selçuklu sultanlarının mezarları ve türbeleri Konya'dadır. 1. Alaeddin Keykubad ağabeyinden olan bu kininden dolayı Konya'ya defnedilmesini istemiyor ve orada inşaatı devam eden türbenin yapımını da tamamlattırmıyor. Bunun üzerine cenaze tekrar Sivas'a gönderiliyor. 1217 yılında inşasını başlatmış olduğu Şifahiye Medresesi'nin içerisine defnediliyor” şeklinde konuştu.
Kaynak: İHA