CHP’den 'yalan haberle' mücadele çağrısı
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’de bir kısım sosyal medya şirketleri üzerinden üretilen dezenformasyon kampanyalarına karşı alınması gereken önlemlerin tespiti ve araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine Araştırma Önergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve beraberindeki CHP'liler, Türkiye’de bir kısım sosyal medya şirketleri üzerinden üretilen dezenformasyon kampanyalarına karşı alınması gereken önlemlerin tespiti ve araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine araştırma önergesi verdi.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in açıklaması şu şekilde:
Türkiye, dezenformasyon ve sahte haberin en çok görüldüğü ülke. “AB başta olmak üzere tüm demokratik ülkeler Facebook, YouTube, Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden yürütülen dezenformasyon kampanyaları ile seçim sonuçlarına yapılan müdahalelere karşı kapsayıcı önlemler almak için çalışıyorlar. Halkın doğru karar almasını engellemek veya hedef ülkede halkın kanaatlerini başka bir ülkenin çıkarı doğrultusunda manipüle edebilmek için sosyal medya platformları kullanılıyor.
Bilindiği üzere geçmiş seçimlerde Türkiye’de benzeri manipülasyon çabalarının hedefi olmuş, seçim döneminde toplumun sağlıklı bir şekilde kanaat oluşturmasını engellemek için yerel ve uluslararası bazı aktörler maaşlı trolleri, bot hesapları ile psikolojik harp tekniklerinin dahi uygulandığı bir sosyal medya operasyonu yürüterek demokratik süreçlerin ruhuna uygun bir şekilde işlemesine engel olmuştur.
AB seçim güvenliğini sağlamak için önemli adımlar attı. Google, Twitter ve Facebook ile AB arasında dezenformasyona karşı uygulama belgesi imzalandı. Bu kapsamda sosyal medya platformlarına bünyelerinde bulunan sahte haberler, nefret suçları ve asılsız iddialarla mücadele sorumluluğu getirildi.
Buna karşı TBMM’nin hala hiçbir adım atmamış olması, seçimlerin sağlıklı ve güvenli yapılmasını engelleyen bir tehdit olarak ortada duruyor. Ulusal ve uluslarası bazı aktörlerin Türkiye’de seçimlere müdahale etmeye çalıştığını, maaşlı troll ve bot orduları kurarak sahte haberleri yaydıkları, bu yolla vatandaşlarımızın iradesini manipüle etmeye çalıştıkları biliniyor.
Demokrasimizi dış müdahalelere karşı korumak, halkın özgürce karar almasını temin etmek, sosyal medya platformlarının da bu konuda sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdik. Trollerin, botların yaydığı yalanlarla, iftiralarla değil, halkın özgürce karar alabilmesi için Türkiye’deki durumu incelememiz gerekiyor. Bu kapsamda demokrasimizi korumak için verdiğimiz bu önergeyi herkesin destekleyeceğini umuyorum.”