Avrupa Yayıncılar Birliği'nden 'Cinsiyet Eşitliği Rehberi'
Avrupa Yayıncılar Birliği (European Broadcasting Union) “Kamusal Yayın Kuruluşları İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi” raporunu yayınladı.
Avrupa Yayıncılar Birliği (European Broadcasting Union) “Kamusal Yayın Kuruluşları İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi” raporunu yayınladı.
bianet'in haberine göre rapor, yayın kuruluşlarındaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekerek eşitlik için çalışılması gereken alanlara dikkat çekiyor.
Kadınlar dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturduğu halde pek çok sektörde eşit katılıma, eşit ücrete, eşit imkanlara sahip değil. Rapora göre kamusal yayın kuruluşlarında işgücünde kadınların oranı yüzde 44, ancak yüksek pozisyonlarda ve yönetici pozisyonlarındaki kadınların oranı yüzde 25’ten daha az. Aynı zamanda Uluslararası Yayıncılık Kongresi’ndeki 50 bin katılımcının yalnızca yüzde 15’i kadındı. Medya sektörünün özellikle teknoloji ve dağıtım alanlarında kadınların katılımı çok seyrek.
Eşitlikçi olmayan yayıncılar, eşitlikçi olmayan değerler iletiyor
Rapor yayın kuruluşlarının hem işveren olarak çalışanlarına hem de bilgilendirdiği ve üzerinde yüksek etkiye sahip olduğu topluma karşı sorumluluğunu vurguluyor. Fransa’nın görsel işitsel medya arşivini tarayan Mart 2019 tarihli bir araştırmaya göre, Fransa medyasında ekranda kadınların konuşma süresinin ortalaması yaklaşık yüzde 30. Kadın sporcular dünya çapında spor etkinliklerinin katılımcılarının yüzde 40’ını, ancak spor haberlerinin yüzde 4’ünü oluşturuyor. Avrupa Yayıncılar Birliği sadece kaç kadının programlara dahil edildiğinin değil, kadınların nasıl temsil edildiğinin de önemli olduğunu hatırlatıyor. Çünkü medyada sürdürülen stereotipler ve yanlılık doğrudan toplumu etkiliyor. Eşitlikçi olmayan yayıncılar, eşitlikçi olmayan değerler iletiyor.
Avrupa Yayıncılar Birliği herhangi bir sektörde cinsiyet eşitliğini sağlamak için tek bir formül olamayacağı için, yayıncıların kendi verilerini cinsiyet eşitsizliği odağıyla incelemelerini talep ediyor. R
Cinsiyetsiz iş ilanları
Yaygın ataerkil uygulamalar ve cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele için basit kuralların ya da uygulamaların yeterli olmadığına dikkat çeken rapor şirkette ve toplumdaki kültürün eşitlik etrafında yapılanmasının çözüm için bir başlangıç olacağını öneriyor.
Yazılım şirketi Textio’nun milyonlarca iş ilanı üzerinde yürüttüğü araştırmaya göre ilanlarda örtük dille cinsiyet yanlılığı ifade ediliyor, toplumsal erkeklik stereotiplerine karşılık gelen “rekabetçi”, “lider” gibi sözcükler kullanılıyor. İşe alımda örtük ayrımcılığın önüne geçmek için şirketlerin bu dili gözden geçirmesi gerekiyor.
Taciz şirketin sorumluluğu
Raporda şirketlerin ayrımcılık, cinsel taciz, psikolojik taciz ve cinsiyetçiliği açık olarak tanımlayarak onlara karşı önlem alması gerektiği vurgulanıyor. Rapor işyerinde tacizin şirketin sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle taciz vakalarında olayların şirket politikalarında açıkça tanımlanan yöntemlerle araştırılması ve sorumluların şirket politikalarına uygun şekilde cezalandırılması gerekiyor.