Fatih Altaylı'dan Akit yazarına ders niteliğinde yanıt: 'O Galatasaray Liseliler bu vatan için canlarını verdiler'
İktidar yanlısı Yeni Akit'in Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu ile Fatih Altaylı arasındaki Galatasaray Lisesi tartışması devam ediyor...
Yeni Akit Yazı İşleri Müdürü Ali Karahasanoğlu, kendisini cahillikle suçlayan HaberTürk yazarı Fatih Altaylı'ya cevap verdiği yazısında, Galatasaray Lisesi'nin internet sitesindeki bilgilerine yer vererek, "Neymiş demek ki? Bizim inancımızda, örfümüzde olmayan bir sistem ile kurulan bir okul imiş.. Bunu överek anlatırken söylüyor, Galatasaray Lisesi’nin resmi sitesi.. Bize fazla bir şey söylemek, düşmez.." ifadelerini kullanmıştı.
Fatih Altaylı'dan Karahasanoğlu'na yanıt gecikmedi. Altaylı, "Anladığım kadarı ile Karahasanoğlu, Galatasaray Lisesi’ni Cumhuriyet değerleri ile özdeşleştiriyor ve Cumhuriyet karşıtlığını Galatasaray Lisesi üzerinden hedef alıyor. " diye yazdı.
Altaylı bugünkü köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:
Karahasanoğlu, Mekteb-i Sultani’ye saldırısına devam etme kararı almış.
Okulun internet sitesinden yaptığı alıntılarla Galatasaray Lisesi’nin Osmanlı’nın tüm tebaasına açık, ırk ve din ayrımı yapmayan bir okul olarak kurulduğunu, tebaadaki tüm azınlıklara açık bir okul olduğunu ve laik bir eğitim yapmak üzere oluşturulduğunu aktarmış.
Onların değerlerine aykırıymış bu durum.
Olamazmış, olmamalıymış!
Anladığım kadarı ile Karahasanoğlu, Galatasaray Lisesi’ni Cumhuriyet değerleri ile özdeşleştiriyor ve Cumhuriyet karşıtlığını Galatasaray Lisesi üzerinden hedef alıyor.
Ancak bir yandan da Türkiye’nin Batılılaşma, alfabe değişikliği, laiklik gibi değerlere Osmanlı döneminde geçmeye başladığını da vurgulamış oluyor.
Tabii Karahasanoğlu’nun Galatasaray Lisesi’nin tarihçesini okuyup aktarırken atladığı bir başka bölüm de var.
O Galatasaray Liseliler bu vatan için canlarını verdiler.
Sadece Çanakkale’de değil, tüm cephelerde.
Türkiye’de o dönem tüm evlatlarını cepheye yolladığı için mezun veremeyen birkaç okuldan biridir Galatasaray Lisesi.
Karahasanoğlu bu vatan şehitlerinin okulunu hedef alır ama o gün İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ni kuranları, içinde yer alanları hedef almaz.
Payitahtı işgal eden İngilizlere karşı koymayın diyen, vatanı kurtarmak için bir araya gelmiş Anadolu çocuklarını hain ilan eden Şeyhülislam kılıklı hainleri hedef almaz.
Al bak Karahasanoğlu sana Galatasaray Lisesi’nin şehitlerinden bazılarının listesi.
Okuduğun ama aktarmadığın bölümde bunlar yazıyor.
Sen saklayabilirsin ama tarih saklamaz.
Neler yapılmadı ki bu vatan için Karahasanoğlu...
Kimimiz şehit düştük.
Kimimiz işgalcilerle yatağa girdik.
Biz şehit düşenlerden yanayız...
Sizin gibilerin ne tarafta olduğu ise belli...
Karahasanoğlu’nun aktarmadıkları
1- Ahmet Muhtar Bey, mektep numarası 783; Sultaniyi bitirdikten sonra (1895 mezunu) asker oldu, İstanbul'da 31 Mart 1908 ihtilalinde şehit edildi. Taksim, talimhanede şehid olduğu yerdeki sokağa adı verilmiştir.
2- İdris Bey, talebe iken 1911'de gönüllü olarak katıldığı Trablus Garb harbinde şehit oldu.
3- Fuad Bey, talebe iken 1912'de gönüllü olarak katıldığı Balkan Harbinde şehit oldu.
4- Arif İsmail Bey, Trakya'da zengin bir çiftçinin oğlu idi, Balkan Harbinde talebe iken Bulgarlara karşı gönüllü dövüşürken şehit oldu.
5- Ahmet Refik Bey, mektep numarası 119, mektebin 1911 yılı mezunlarından; Hammer mütercimi Mehmet Ata Beyin büyük oğlu, Dr. Galib Ataç ile yazar Nurullah Ataç'ın ağabeyleri, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Çanakkale Muharebelerinde 1914'de şehit oldu.
6- Cahid Bey, mektep numarası 206, mektebin 1913 mezunlarından, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde şehit oldu.
7- Cemil Bey, mektep numarası 64, mektebin 1913 mezunlarından, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde şehit oldu.
8- Halid Fuat Bey, mektep numarası 134; müşir Deli Fuat Paşanın oğlu, 1911'de gönüllü olarak Balkan Harbine katıldı, sonra orduda kaldı ve Çanakkale'de şehit oldu.Paşanın harpte şehit olan dördüncü oğludur.
9- Muzaffer Bey, mektebi son sınıftan terk ederek gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde şehit oldu.
10- Vecdi Bey, mektebi son sınıfta terk ederek önce gönüllü olarak Balkan Harbine katıldı, sonra orduda kaldı, Çanakkale'de şehit oldu.
11- Hasnun Galib Bey, valiliklerde bulunmuş Galib Paşanın oğlu. Galatasaray Kulübünün en iyi futbolcularındandı, gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde şehit oldu (1915). Kulüp binasının bulunduğu sokak onun adını taşımaktadır.
12- Mehmet Ali Bey, Kadıköylü Enver Paşanın oğlu, talebe iken gönüllü olarak önce Balkan Harbine, sonra Birinci Cihan Harbine katıldı ve 1915'de şehit oldu.
13- Aziz Ulvi Bey, şair Ali Ulvi Beyin oğlu, 1915'de mektebi son sınıftan terk ederek gönüllü olarak katıldığı 1. Cihan Harbinde şehit oldu.
14- Agop Elmasyan, askeri doktor olarak katıldığı Çanakkale Muharebelerinde 1915'de bombardıman altında yaralıları tedavi ederken vatanı yolunda öldü.
15- İbrahim Orhan Bey, mektep numarası 794, mektebin 1912 yılı mezunlarından; Dr. Sadık Beyin oğlu, Sadullah Paşanın torunlarından, gönüllü olarak hava subayı oldu, Çanakkale Muharebelerinde iki defa yaralandı. 1916'da uçağı ile Semadirek adası açıklarında denize düşerek şehit oldu, harpte düşen ilk havacımızdır.
16-Said Fuad Bey, son sınıfta iken gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde şehit oldu; mektebin ilk Keşşaflarından (izcilerinden) idi, Keşşaf Said diye anılırdı.
17- Neş'et Bey, mektep numarası 434, Bandırmalı Tevfik Paşanın oğludur, mektebin son sınıfında iken gönüllü olarak önce Balkan Harbine katılmış, 1. Cihan Harbinde şehit olmuştur.
18- Mehmet Refik Bey, talebe iken gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde 1914'de Kafkas Cephesinde şehit oldu.
19- Cevad Bey, mektep numarası 317, mektebin 1912 yılı mezunlarından, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde 1916'da Kafkas Cephesinde şehit oldu.
20- Halet Bey, talebe iken Balkan Harbine gönüllü olarak katıldı, sonra orduda kalarak Birinci Cihan Harbinde Sina Cephesine gitti, "Fedai Hecinsüvar Birliği" kumandanı iken mektepten sınıf arkadaşı Memduh Beyle birlikte şehit oldu (1916).
21-Memduh Bey, mektep numarası 669, Halet Beyin sınıf arkadaşı, 1912'de yalnız Türkçe'den ehliyatname almış, bir ara mektepte muid (mubassır) olarak çalışmıştı, mektepte "Alişpaşazade" diye anılırdı, Birinci Cihan Harbinde ihtiyat zabiti olarak Sina cephesinde arkadaşı Halet Beyle birlikte şehit oldu.
22- Hasib Bey, mektep numarası 13, mektebin 1913 senesi mezunlarından, Almanya'da ziraat tahsilinde iken tahsilini yarım bırakarak gönüllü katıldığı Birinci Cihan Harbinde Kafkas Cephesinde şehit oldu.
23- Celal İbrahim Bey, mektep numarası 6, mektebin 1914 yılı mezunlarından ve Galatasaray takımının ünlü futbolcularından, ihtiyat zabiti olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde 1917'de Irak cephesinde şehit oldu.
24- Ahmed Hamdi Bey, mektep numarası 117, gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbinde 1917'de Gazze'de şehit oldu.
25- Mehmed Ali Bey, mektep numarası tesbit edilemedi, gönüllü olarak katıldığı Birinci Cihan Harbi'nde 1917'de Sina'da şehit oldu.
26- Sadi Bey, Mektebi Sultani'den Harbiye'ye geçti, muvazzaf subay oldu, 1921'de Sakarya Muharebesi'nde şehit oldu.
27- Fatin Bey, mektep numarası 1073, mektepten 1920'de mezun oldu, askeri tıbbiyeyi bitirdi. 1932'de askeri tabib olarak katıldığı şark isyanı tenkil harekatında asiler eline düşerek vahşiyane şehit edildi. Menemen'in Kubilay'ı gibi, hatırası kutlanacak, Ağrı'ya yahut Karaköse'ye abidesi dikilecek bir şehittir.