2020'de 42 gazeteci öldürüldü
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, 2020 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre, son bir yılda 42 gazeteci görev başında öldürüldü, onlarcası da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevine gönderildi.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, 2020 yılı raporunu açıkladı. Rapora göre, son bir yılda 42 gazeteci görev başında öldürüldü, onlarcası da gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevine gönderildi. IFC Başkanı Yunus Mjahed, "Bu bulgular, kendilerini hesap vermekten korumak için gazetecileri hapse atan hükümetlerin korkunç ihlallerini ifşa ediyor" dedi.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFC), 2020 yılında dünya çapında 42 gazetecinin görev başında öldürüldüğünü açıkladı. IFC raporuna göre, 235 gazeteci de gazetecilik faaliyetleri nedeniyle cezaevinde tutuluyor.
Rapora göre, en fazla gazetecinin öldürüldüğü ülke Meksika oldu. Meksika son beş yılda dördüncü kez bu listenin tepesine yerleşirken, ülkede 2020'de 13 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi. Meksika'yı, beş ölümle Pakistan izledi. Afganistan, Hindistan, Irak ve Nijerya'da da geçtiğimiz yıl üçer gazeteci öldürüldü.
'ÖLÜ SAYISINDAKİ AZALMA, TEHDİTLERİ GİZLEMEMELİ'
IFC Genel Sekreteri Anthony Bellanger, kurumun gazeteci cinayetlerini kayıt altına almaya başladığı 30 yıl öncesinden bu yana sayıların azalmaya başladığını belirtse de, "Cinayetlerde son yıllarda görülen azalma, gazetecilerin işlerini yaparken karşı karşıya kalmaya devam ettiği ölümcül tehlikeyi ve tehditleri gizlememeli" dedi.
'ONLAR İSTATİSTİK DEĞİL, BİZİM ARKADAŞLARIMIZ'
IFC'nin kayıt tuttuğu son 30 yılda 2 bin 658 gazeteci öldürülmüşken, Bellanger "Bunlar sadece istatistik değil. Onlar bizim arkadaşlarımız ve meslektaşlarımız; hayatlarını gazetecilik faaliyetlerine adayan ve nihai bedeli ödeyen kişiler. Onları hatırlamakla kalmayacağız, her bir davanın peşine düşüp katillerin adalet önüne çıkarılması için hükümet ve kolluk kuvvetlerine baskı yapacağız" diye konuştu.
'KAMU YARARINA GERÇEĞİN PELİNE DÜŞÜP BEDEL ÖDÜYORLAR'
150 ükeden 600 bin üyesi bulunan IFJ'nin Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde yayımlanan raporunda, onlarca gazetecinin hükümetler tarafından haklarında herhangi bir suçlama getirilmeksizin cezaevine gönderildiği de vurgulandı. IFC Başkanı Yunus Mjahed, "Bu bulgular, kendilerini hesap vermekten korumak için gazetecileri hapse atan ve onlara yasal haklarını tanımayan hükümetlerin korkunç ihlallerini ifşa ediyor" dedi.
Mjahed, "Gözaltında bulunan meslektaşlarımızın sayısının yüksek olması, dünya çapındaki gazetecilerin kamu yararına gerçeğin peşine düştükleri için ödedikleri bedelin üzücü bir hatırlatması" diye konuştu.