Gazeteciler güvende değil

Birçok ülkede basın çalışanları suikastlara ve ağır insan hakkı ihlallerine uğruyor. Bu yıl 42 gazeteci mesleki faaliyetlerinden ötürü öldürüldü ve çoğu cinayet halen aydınlatılmadı.

Gazeteciler güvende değil

Birçok ülkede basın çalışanları suikastlara ve ağır insan hakkı ihlallerine uğruyor. Bu yıl 42 gazeteci mesleki faaliyetlerinden ötürü öldürüldü ve çoğu cinayet halen aydınlatılmadı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) bu yıl 42 gazetecinin mesleki faaliyetlerinden ötürü öldürüldüğünü açıkladı.Uluslararası İnsan Hakları Günü kapsamında hazırlanan raporda, Meksika 13 gazeteciyle en çok cinayetin işlendiği ülke olurken onu beş gazeteciyle Pakistan izledi. Hindistan, Irak ve Nijerya'da da gazeteci cinayetleri yaşanırken IFJ, "Bunlar sadece istatistik değil" diyerek ülke yönetimlerine cinayetlerin soruşturulması için çağrıda bulundu.

'KATİLLER YARGILANSIN'

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, yaşamını yitiren gazetecileri anarak "Onlar, hayatlarını mesleğe adayan ve bunun bedelini ödeyen arkadaşlarımız ve meslektaşlarımızdır. Onları sadece hatırlamıyoruz, her davayı takip edeceğiz, hükümetlere ve kanun uygulayıcı makamlara katillerini adalete teslim etmeleri için baskı yapacağız" açıklaması yaptı.

150 ülkede yaklaşık 600 bin üyesi bulunan IFJ, bu yıl içerisinde 235 gazetecinin yaptıkları haberlerden ötürü tutuklandığı bilgisine de raporda yer verdi. IFJ Başkanı Younes Mjahed ise bu veriye ilişkin, “Tutuklanan meslektaşlarımızın şaşırtıcı sayıları, dünyanın dört bir yanındaki gazetecilerin kamu yararına hakikat arayışları için ödedikleri bedelin göstergesidir" diyerek tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

DÜN BİR KİŞİ DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

IFJ'nin gazeteci cinayetlerine yer veren raporunun yayımlanmasından kısa süre sonra bir gazeteci daha suikast sonucu hayatını kaybetti. Afganistan'da muhalif gazeteci Malala Maiwand dün aracında uğradığı silahlı saldırıda şoförüyle birlikte hayatını kaybetti. Suikast failleri olay yerinden kaçarken saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Ülkedeki gazeteci örgütü Nai de cinayete ilişkin, "Kadın gazetecilerin çalışma alanı daralıyor ve gazeteciler işlerini eskisi gibi sürdürmeye cesaret edemeyebilir" açıklaması yaptı. Enikass TV çalışanı Maiwand daha önce düzenlenen bir konferansta ülkedeki kadın gazetecilerin yaşadığı zorlukları dile getirmesiyle hatırlanıyor.

BASIN EMEKÇİLERİ GREVDE

Yunanistan'da kamu ve özel televizyon kanallarının aralarında yer aldığı 10'a yakın basın kuruluşu iki günlük genel greve gitti. Yunanistan Radyo ve Televizyon Kurumları Çalışanları Dernekleri Federasyonu (POSPERT) çağrısıyla yapılan greve devlet haber ajansları ANA-MPA ile ERT de katılırken dün Covid-19 haberleri dışında ekran karartma uygulandığı görüldü.

TOPLU İŞTEN ÇIKARMA TEHDİDİ

Basında toplu işten çıkarmaların önünü açan yasa tasarısının geri çekilmesini isteyen basın emekçileri söz konusu düzenlemede, televizyon kanallarında 400 çalışan şartının 280'e indirilmesi ve iş sözleşmelerinde gazeteciler aleyhine maddelere izin verilmesine de tepkili. Yasa tasarısını "Sürekli kötüleşen salgın ortamında objektif haber için elverişsiz şartlarda her gün mücadele veren basın çalışanlarına büyük bir darbe" olarak yorumlayan basın emekçileri, pandemi nedeniyle ağırlaşan çalışma koşullarının da iyileştirilmesini talep etti.

Etiketler
Aydın Suikast