Sabah gazetesinde dikkat çeken Naci Ağbal eleştirisi!
Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın başında olduğu Sabah Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Merkez Bankası Naci Ağbal’ı eleştiren bir yazı kaleme aldı.
Berat Albayrak’ın, Merkez Bankası’na Naci Ağbal’ın atanması kararıyla istifa ettiği iddia edilirken, Sabah gazetesinde bugün yayımlanan Müderrisoğlu yazısı dikkat çekti.
Müderrisoğlu, “Naci Bey… İyi Niyet… Dikkat” başlıklı yazısında, dün yaptığı dün “2021 Yılı Para ve Kur Politikası” açıklamasını ele aldı.
Müderrisoğlu, “Yabancı yatırımcıları manipüle edebilen kimi akademisyen ve eski Merkez Bankası çalışanlarının muhatap alınması, bu isimlerin paylaşımları okunduğunda, Başkan Ağbal'ın imajı açısından umduğu sonuçları vermeyebilir” dedi.
İşte yazının ilgili bölümü:
“Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, dün ’2021 Yılı Para ve Kur Politikası’ çerçevesini açıkladı. Başkanın anlatımı, Türkiye ekonomisinin gelecek tasavvuru ve süreç yönetimi bakımından gösterge niteliğindeydi. Bu noktada Ağbal'ın yaklaşımı ve odaklandığı konuları, piyasayla ilişkiler ve ince ayar gerektiren yönler bağlamında yorumlamakta fayda var.
Evet...
-Hırslı fiyat istikrarı hedefi,
-Finansal istikrarın ve makro- ekonomik hedeflerin gözetimi,
-Para politikası araçlarında sadelik,
-Şeffaflık ve öngörülebilirlik,
-Rezerv biriktirme programı hem önemli hem de gerekli...
Bu açıdan, Başkanın niyeti ve gayreti tam puanı hak ediyor. Lakin madalyonun diğer yüzüne baktığımızda ise...
Unutmayalım!
Piyasanın amaç ve fonksiyonu ile ekonomi yönetiminin amaç ve beklentileri her zaman örtüşmeyebilir.
Piyasa dostu tutum takınmak, piyasaların aynı şekilde rasyonel davranacağı anlamına gelmeyebilir.
Bilhassa yabancı yatırımcıları manipüle edebilen kimi akademisyen ve eski Merkez Bankası çalışanlarının muhatap alınması, bu isimlerin paylaşımları okunduğunda, Başkan Ağbal'ın imajı açısından umduğu sonuçları vermeyebilir.
'Gerekirse parasal sıkılaştırmaya gidebiliriz’ denmesi, piyasalarda ’gerekirse bu hususu test edebiliriz’ refleksi ile karşılaşabilir.
Ve nihayet...
Piyasa, ’Alacağımı alayım’ diye bakar. Neden? Çünkü ’Herkesin bildiği sır mahiyetindeki göstergelerin eğilip bükülmesi mümkün de ondan.’”