Can Ataklı hakim karşısına çıktı
Gazeteci Can Ataklı, hakkında bir televizyon kanalında söylediği sözler nedeniyle açılan davada hakim karşısına çıktı, "Hakaret kastım yoktu" dedi.
Gazeteci Can Ataklı, hakkında bir televizyon kanalında söylediği sözler nedeniyle açılan davada hakim karşısına çıktı, "Hakaret kastım yoktu" dedi.
Gazeteci Can Ataklı'nın hakkında bir televizyon kanalında söylediği "Şu an okullarda başörtülü öğretmen var mı? Var. Ama milyonlarca öğrenciye rol model olarak türbanlı öğretmeni vermek çok yanlış, yani bana özgürlük mözgürlük falan diye anlatmayın kardeşim" ifadeleri sebebiyle ‘ Halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet, bölge farklılığına dayanarak alelen aşağılama’ suçundan açılan dava bugün Çağlayan Adliyesi 22. Asli Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Can Ataklı Savunmasında, uzun yıllardır gazetecilik, yaklaşık 20 yıldır da televizyon programcılığı yaptığını belirterek, daha önce de laiklik ve benzeri konulardaki görüşlerimi defalarca açıkladığını söyledi.
Hakkındaki suçlamayı kabul etmediğini belirten Ataklı, şunlarnı söyledi:
"Bu zamana kadar hakkımda herhangi bir dava açılmadı. Olayın olduğu gün de Tele 1 televizyonunda programı sunarken arkamdaki yayında görülmeyen ekranda EBA TV yayının başladığını gördüm. Yayında başörtülü bir öğretmen vardı. Bu konudaki düşüncemi 4-5 cümleyle aktardım. Hakaret kastım yoktur. Böyle bir suçlamayla suçlandığım için üzüntülüyüm. Benim ifade tarzım bazı kesimi rahatsız edebiliyor. Yazı olarak konuşmalarım okunduğunda rahatsız edici gelebilir. Ancak televizyon ortamındaki konuşma tarzım, jest ve mimiklerim dikkate alındığında rahatsız edici gelmemektedir. Bu hususunda dikkate alınmasını istiyorum. Suçlamayı kabul etmiyorum.”
Davaya katılmak için dilekçe veren Kadın ve Demokrasi Derneği Vekili Av. Müjgan Siyah Çevik ise "Bizim derneğimiz 2013 yılından beri kadına ve topluma yönelik hizmette bulunmaktadır. Derneğimizin görevi kadın hakları konusunda çalışmalar yapmaktır. Bu nedenle katılma talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyoruz. Sanık tecrübeli bir gazetecidir. Kadın hakları konusunda farkındalık yaratmak görevi en çok medya mensuplarınındır. Sanığın tecrübeli bir gazeteci olarak bu konuşmayı yapmasını kabul etmiyoruz. Olay tarihinde pandemi nedeniyle insanların eve kapandığı ve ekonomisinin zarar gördüğü bir dönemde başörtülü bir öğretmeni gündeme taşımak kabul edilemez. Nefret suçları topluma zarar vermektedir. Toplum önünde olan insanların buna dikkat etmesi gerekir. Başörtülü olanların bu nefret söylemleri nedeniyle zarara uğradığı bir gerçektir” dedi.
Mahkeme, iddia makamına esas hakkında mütalaada bulunmak üzere bir sonraki celseye kadar süre verilmesine karar verdi.
Duruşma 6 Mayıs’a ertelendi.