KAP'a bildirildi: Hürriyet'in tirajı günden güne eriyor!
Hürriyet gazetesinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı bildirime göre 2019 yılında günlük ortalama net satışı 231 binden yüzde 15’lik düşüşle 2020 yılında 196 bine indi. Hürriyet’in reklam gelirleri yüzde 19 oranında düştü.
Hürriyet gazetesinin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdiği 2020 yılı faaliyet raporunda gazetenin tiraj, reklam gelirlerinin ve baskı sayısının düştüğü görüldü. Demirören Baskı Merkezi’nde yapılan basımlar yüzde 11 oranında azaldı.
2019 yılında 7 milyar 833 milyon sayfa baskı yapılırken, bu sayı 2020 yılında 6 milyar 946 milyona düştü. Raporda bu duruma ilişkin “Üretilen sayfa sayıları Şirket’e ait Hürriyet ve Hürriyet Daily News gazeteleri ile fason hizmeti verilen gazetelerin sayfa sayılarından oluşmaktadır.
Baskı sayısındaki azalma, Türkiye gazete pazarındaki daralmaya bağlı olarak şirkete ait ve fason baskı müşterilerinin elde ettiği tirajdaki düşüşten kaynaklanmaktadır” denildi.
TİRAJ VE REKLAM GELİRİ DÜŞTÜ
ANKA'dan Tamer Arda Erşin'in haberine göre raporda Hürriyet ve eklerindeki tiraj düşüşüne de yer verildi. Hürriyet’in 2019 yılında günlük ortalama net satışının 231 binken, 2020 yılında 196 bine indiği anlatıldı.
Gazetenin daha önce KAP'a yaptığı bildirimlere göre günlük ortalama satışı 2017 yılında 316 binken yüzde 9’luk düşüşle 2018 yılında 288 bine inmişti.
Rapora göre Hürriyet’in reklam gelirleri yüzde 19 oranında düştü. 2019 yılında 357 milyon 435 bin lira olan reklam gelirleri 2020 yılında 315 milyon 812 bin liraya indi.
ŞİRKET ÜST YÖNETİMİNE GEÇEN YIL 6 MİLYON TL ÖDENDİ
Rapora göre şirketin üst yönetimine geçtiğimiz yıl ücret, prim gibi toplamda 6 milyon 43 bin 934 liralık ödeme yapıldı.
Gazetenin 31 Mart 2021 tarihindeki genel kurul toplantısında da hissedarlardan kâr edemediklerine yönelik itirazlar gelmişti. KAP’a dildirilen tutanakta Finans Müdürü Mustafa Çelik, hissedarlara pandemi nedeniyle tirajlarda yüzde 15’lik düşüş yaşandığını dile getirerek, dijital dönüşüm için çalışma yürüttüklerini belirtmişti.
Şirkette pay sahibi olan Yavuz Yaman ise şirket yönetiminin gazeteye sahip çıkmadığını vurgulayarak, şunları söylemişti:
“Bu denli güçlü Demirören Medya Grubu’na yatırım yapmaktan gurur duymaktayız. Ancak şirket hisse değeri, defter değerinin çok altında bulunmaktadır. Şirket yönetimi, Hürriyet hissesine neden sahip çıkmıyor? Hepimiz bir kazanç elde etmek istiyoruz.”
Sermaye Piyasaları Direktörü Semih Metin ise Hürriyet üzerinde çok fazla spekülatif işlemler yapıldığını ileri sürerek, “Hatta geçtiğimiz zamanlarda şirketimiz hisseleri üzerinde brüt takas cezası uygulanmıştır.
Gerekli tüm işlemler mevzuata uygun şekilde yapılmaktadır… Söz konusu durum sadece bize özgü bir durum değildir. Geri alım politikası somut bir çalışma yoktur” demişti.
Yaman itirazını yineleyerek, Metin’e “Şirketimize güveniyoruz. Ancak yönetim hisseye sahip çıkmamaktadır” diye itirazını yinelemişti.
“HİSSELER NE ZAMAN YÜKSELECEK?”
Pay sahibi Doğukan Dünmez ise şirket yönetimine itirazını “Şirket hisseleri ne zaman yükselecek?” diye dile getirdi. Finans Müdürü Çelik, Dünmez’e “Bilgim dahilinde değildir. Ancak eski SPK uzmanı olarak şunu diyebilirim, borca uzun vadede kazandırır. Dijital dönüşüm çalışmalarımız devam etmektedir” diye yanıt verebilmişti.
Demirören Medya Grubu, 2018 yılında Doğan Medya Grubu’nu satın almıştı. Demirören’in Ziraat Bankası’ndan 675 milyon dolar, 2 yıl geri ödemesiz kredi aldığı gündeme gelmişti. Doğan Medya Grubu’nun, Demirören Grubu’na satışında 675 milyon dolar, 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vadeyle Ziraat Bankası kredisi kullanılmıştı.
Doğan Medya Grubu’nun Demirören’e satışı, KAP'a yapılan bildirime göre 916 milyon dolar bedelle gerçekleşmişti. Eski Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise “Paramız vardı, verdik” demişti.