Milliyet yazarından yangınla mücadele eleştirisi: 'Neden kullanılmadığı açıklanmalı...'

Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılabilecek seçenekleri köşesine taşıyan Milliyet yazarı Özay Şendir, “Orman Genel Müdürlüğü kimyasal ve köpüğü neden kullanmadığını kamuoyuna açıklamalı” ifadelerini kullandı.

Milliyet yazarından yangınla mücadele eleştirisi: 'Neden kullanılmadığı açıklanmalı...'

Milliyet yazarı Özay Şendir, bugünkü köşesinde orman yangınlarıyla mücadeleyi ele aldı.

“Bu kadar büyük ve çok sayıda yangınla mücadele ederken tüm seçeneklerin kullanılması ve yangınların hem doğaya hem de tüm canlılara en az zararla söndürülmesi birinci hedefimiz olmalı” diyen Şendir, sözlerine şöyle devam etti: “Orman Genel Müdürlüğü, yangınlar söndükten sonra kimyasal ve köpük seçeneklerini neden kullanmadığını kamuoyuna açıklamalı.”

Özay Şendir’in ‘Orman yangınlarında kullanmadığımız silahlar...’ başlıklı yazısı şöyle:

“Canımızı yakan orman yangınlarında kullanmadığımız bazı silahlar var.

Dünyanın en geniş ormanlık alanlarına sahip olan Kaliforniya’da kullanılan uçaktan atılan bu kırmızı bulamaç bir kimyasal, amonyum fosfat. En büyük özelliği yangının yayılma alanındaki ormanlık alanların üzerine atılması. Tutuşmayı çok uzun bir süre geciktiriyor. Yerdeki bitkilerin üzerini kaplayıp yanmalarını engellediği için yangınların şiddetini de düşürüyor. Kırmızı rengi nedeniyle bu kimyasalı kullanan pilotlar, koruma altına aldıkları alanı da gayet net belirleyebiliyorlar.

Bu kimyasal 1963’ten beri ABD’de kullanılıyor. Ormanın ağaçlar haricindeki canlıları için hayati tehlike yaratmıyor. Son 10 yılda sadece Kaliforniya’da 103 milyon litreden fazla havadan atıldı.

Kullanmadığımız bir diğer silah da köpük. Sadece uçaklardan değil sırt pompalarıyla da kullanılabiliyor köpük. Bilim insanları orman yangınlarına havadan köpükle müdahalenin suyla müdahaleden 3 kat daha etkin olduğunu belirlemişler. Üretmesi zor değil. A sınıfı köpük üretilebilmesi için, 6 bin litre suyun, 24 litre köpük konsantrasyonuyla karıştırılması yeterli. Hem yangın alanında nemin artmasına neden oluyor hem de ağaç ve bitkilere tutunduğu için yanmayı güçleştiriyor. Bir başka ek fayda, pilotlar, kendilerinden önce nereye köpük atıldığını da görebiliyorlar.

Aslında köpüğün faydalarına dair daha çok bilgi var. Kanada Orman Hizmetleri’nin 1990’da yayımladığı “Yangın Söndürücü Olarak Köpüğün Etkinliği” (Stechishen E. ve Murray W.G.) tarafından yazılan kitap, internetten pdf olarak ücretsiz olarak indirilebiliyor. Umarım Orman Genel Müdürlüğü kütüphanesinde bu kitap vardır ve okunmuştur.

Sonuç olarak bu kadar büyük ve çok sayıda yangınla mücadele ederken tüm seçeneklerin kullanılması ve yangınların hem doğaya hem de tüm canlılara en az zararla söndürülmesi birinci hedefimiz olmalı. Orman Genel Müdürlüğü, yangınlar söndükten sonra kimyasal ve köpük seçeneklerini neden kullanmadığını kamuoyuna açıklamalı. Tek bir ormanın büyüklüğü Türkiye’nin tüm orman alanlarından daha büyük olan ABD’nin de kullandığı bu seçenekler, ileride, küresel ısınmayla birlikte daha fazla olması beklenen orman yangınları için aklımızda ve envanterimizde bulunmalı...”

Etiketler
Orman yangınları Yangınlar