Büyükelçi krizi dünya basınında geniş yer buldu: 'Erdoğan geri adım attı', 'U dönüşü'
Türkiye'de 10 büyükelçinin odağında bulunduğu krizin aşılması, uluslararası basında kendine geniş yer buldu. New York Times'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geri adım attığı ifade edildi. Fransa24'te ise 'u dönüşü' yorumu yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması sonrası başlayan kriz, dün gelen yeni mesajlarla çözüldü.
Büyükelçiler Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edeceklerini teyit ederken, Erdoğan da bunu "Ülkemize dönük bühtandan geri dönüldü. Büyükelçilerin beyanlarında artık daha dikkatli olacaklarına inanıyorum'' sözleriyle karşıladı.
Uluslararası kamuoyu bu gelişmeye geniş yer ayırdı. ABD merkezli medya kuruluşu Bloomberg, “Erdoğan büyükelçilerin sınır dışı edilmesi çağrısını iptal etti, gerilimden kaçtı” başlığını kullandı.
Bloomberg, “Erdoğan büyükelçilerin sınır dışı edilme talebini bıraktı ve Türk lirasını sarsan diplomatik gerilimi azalttı. Bu gerilim Ankara’nın kilit partnerleriyle ilişkisini yıkıma uğratacaktı” yorumunu yaptı.
NYT: ERDOĞAN GERİ ADIM ATTI
ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, “Erdoğan 10 büyükelçiyi sınır dışı etme kararında geri adım attı” başlığını uygun gördü.
Yazıda, “Sınır dışı etme tehdidi ciddi ekonomik sorunlara sebep olabilecek ve NATO içerisinde dağılmaya sebep olabilecekti. Erdoğan, Pazartesi günü 10 büyükelçiyi sınır dışı etme kararından geri adım attı ve analist ve diplomatlara göre Türkiye’ye ekonomik felaket getirecek ve NATO ittifakına zarar verecek diplomatik fırtınadan kurtuldu. Hesaplı bir hareketle 10 ülke büyükelçisi Viyana Sözleşmesi’ne uyduklarını açıklayan ifadeler kullandı ve bu da Erdoğan tarafından olumlu karşılandı” denildi.
FRANCE24: ERDOĞAN U-DÖNÜŞÜ YAPTI
Fransa merkezli medya kuruluşu France24 de gelişmeyi yakından takip etti. France24, “Erdoğan diplomatları sınır dışı etme tehdidinde U-dönüşü yaptı” başlığını kullandı.
France24, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batılı diplomatları sınır dışı etme tehdidinde U-dönüşü yaptı” başlığını kullanırken, “Büyükelçiliklerin Viyana Sözleşmesi açıklamalarından sonra Erdoğan, sınır dışı etme tehdidini geri çekti” yorumunu yaptı.
WASHINGTON POST: TEHDİDİ GERİ ÇEKTİ
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post da gelişmeye geniş yer ayırdı. Gazete, “Erdoğan büyükelçilere tehdidini bıraktı ve ABD ve diğer Batılı müttefikleriyle krizi önledi” başlığını attı.
Gazete, “Pazartesi günü çok dikkatlice koreografisi yapılmış jestlerle birlikte ABD, Kanada ve diğer ülkeler tek cümlelik bir açıklama ile diplomatik normlara uyacaklarını duyurdular. Uzmanlara göre Erdoğan’ın Kavala konusundaki ani çıkışı, dış siyasette gerilimi azaltmak yerine tırmandırması onun dikkati çözemediği ekonomik krizden başka bir yere çekmek ve popülaritesini artırmak için endişeli olduğunu gösteriyor” yorumunu yaptı.
BLOOMBERG: ERDOĞAN DİPLOMATİK KAVGAYI YUMUŞATTI
ABD merkezli Bloomberg ise Ankara'daki yetkili isimlerin Erdoğan'ı geri adım atmaya ikna etmeye çalıştığını belirterek, "Erdoğan 10 Batılı büyükelçinin sınır dışı edilmesi talebinden vazgeçerek Türk lirasını sarsan ve Ankara'nın kilit ortaklarıyla ilişkilerini çöküşün eşiğine getiren diplomatik kavgayı yumuşattı" dedi.
DER SPIEGEL: ERDOĞAN BATILI BÜYÜKELÇİLERİ SINIR DIŞI ETME KARARINI İPTAL ETTİ
Almanya’nın önde gelen dergilerinden Der Spiegel, “İnsan hakları aktivistinin serbest bırakılması çağrısında bulunan büyükelçilerin Türkiye’yi terk etmesine gerek kalmadı. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamalarını değiştirdi” yorumunu yaptı.
Dergi, “Erdoğan daha önce kariyeri boyunca hiç olmadığı kadar yerel baskı altında. Türkiye ekonomisi çok büyük bir kriz içinde, lira giderek daha da değer kaybediyor. Birçok gözlemci, Erdoğan’ın büyükelçilere tehdidinin dikkati ekonomik krizden uzaklaştırmak olduğunu düşünüyor” ifadesini kullandı.
GUARDİAN: TÜRKİYE VAZGEÇTİ
İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberinde "Türkiye yabancı büyükelçileri sınırdışı etme tehdidinden vazgeçti" başlığı kullanılırken, "Erdoğan 10 elçiyi 'persona non grata' ilan ettikten sonra diplomatik geriliminin tansiyonunu düşürdü" denildi.
Haberde "Büyükelçilerin toplu olarak sınırdışı edilmesi NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerde görülmemiş bir gelişme olacak, Erdoğan'ın yaklaşık 20 yıllık iktidarında Türkiye ile Batı arasındaki en büyük diplomatik çatlağın oluşması riskini yaratacaktı" ifadeleri kullanıldı.