News Lab Turkey'den çarpıcı rapor: Türkiye'de gazeteciler ve mahalleleri!

News Lab Turkey, Türkiye’nin gazeteci mahallelerini haritalandırarak bir rapor yayımladı.

News Lab Turkey'den çarpıcı rapor: Türkiye'de gazeteciler ve mahalleleri!

News Lab Turkey'in yaptığı araştırmada, Twitter’da etkili kullanıcı ölçütünü karşılayan, ana akım ve alternatif medyada farklı pozisyonlarda çalışan 100 gazetecinin Twitter kullanım pratiklerinden yola çıkarak, Twitter’daki gazeteci mahallelerini keşfetmeyi ve bu mahallelerin dinamiklerindeki etkili aktörlerin kimler olduğunu ortaya çıkarmayı amaçlandı.

Araştırma kapsamında 25.582 kullanıcı ve 47.685 ilişkiyi analiz ederek 100 gazetecinin Twitter’daki konum ve rollerini belirlendi.

Araştırmanın bulgularına göre, hem gazeteciler hem de yayın kuruluşları arasında derin bir kutuplaşma mevcut. Yeni Şafak’tan bir gazeteci ile DW Türkçe’ye içerik üreten bir gazeteci arasında haritada ciddi bir mesafe var.

News Lab Turkey'den çarpıcı rapor: Türkiye'de gazeteciler ve mahalleleri! - Resim : 1

GAZETECİLER ARASINDA İLETİŞİM GÜCÜ

Diğer gazetecilere en hızlı erişebilme potansiyeline sahip hesap Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk'e ait. Öztürk'ü Barış Terkoğlu, Kemal Can, İsmail Saymaz ve Abdurrahman Dilipak takip ediyor.

Twitter’da farklı gruplar arasında ilişki kurma gücüne en çok sahip olan gazeteci ise İsmail Saymaz. Saymaz'ı İsmail Kılıçarslan, Ahu Özyurt, Murat Ağırel, Nevşin Mengü, Ayşenur Arslan ve Abdurrahman Dilipak takip ediyor.

News Lab Turkey'den çarpıcı rapor: Türkiye'de gazeteciler ve mahalleleri! - Resim : 2

MERKEZ MEDYA ALGISI

Araştırmaya göre Türkiye’de merkez medya diye bir şeyden bahsetmek güç. Her mahallenin diğer mahallede de sesi duyulan bazı kanaat önderleri ya da popüler figürleri var; ama kendi aralarında merkezi arz eden ve diğer gruplardan görece bağımsız bir kategoriden bahsetmek zor.

Geçmişte merkez medyada aynı grupta çalışmış gazeteciler farklı siyasal eğilimlerdeki gazetelere geçmiş olsalar da bir kısmı birbirini takip etmeye devam ettiğinden, geçmişin merkez medya denen kuruluşlarında çalışan gazeteciler, oluşan ağ haritasının daha merkezinde bir yerde yer alıyor.

ETKİLEŞİM GRUPLARI DA FARKLI

Araştırmaya göre; gazeteciler gibi gazetelerin sosyal hesapları da etkileşimleri bakımından incelendiğinde belirli mahallelerden etkileşim alıyor, belirli mahallelerle etkileşime giriyor. Örneğin DW Türkçe, Duvar, Diken gibi yayınlar bir gruptayken, Star, Akşam, Takvim, Yeni Şafak gibi yayınlar bir başka grupta karşımıza çıkıyor.

Barış Terkoğlu, Kemal Can, İsmail Saymaz ve Hüsnü Mahalli gibi isimler farklı mahallelerle etkileşim kurma ya da farklı mahallelerden etkileşim alma özellikleriyle öne çıkan isimler.

Yine araştırmaya göre; Soner Yalçın ve Nihat Genç gibi aldıkları siyasi ve sosyal politikalara ilişkin duruşlarıyla benzer mecralarda yazan isimlerden farklılaşan gazeteciler, ağ haritasında da oluşan mahallelerin dışında kalıyorlar.

Raporun tamamı için tıklayın

Etiketler
Türkiye