Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas da ironiyi anlamadı: 'Bunlar iddialı sözler olabilir'
Yeni Şafak ve Akit'in ardından Sabah'ın başyazarı Mehmet Barlas da ekonomist Timothy Ash’in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi politikalarına yönelik kinayeli mesajını övgü sanıp köşesine taşıdı.
Londra merkezli uluslararası yatırım kuruluşu Bluebay'in yöneticisi Timothy Ash, perşembe günü yaptığı paylaşımda kinayeli bir biçimde,"Türkiye; Keynes, Friedman, Hayek, Solow, Samuelson, Adam Smith, Kornai, Dornbush, ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Britanya Merkez Bankası, ben ve tüm Batılı ekonomistlerin aptal olduğunu şimdi fark etti. Hepimiz ekonomi öğrenerek zamanımızı boşa harcadık. Erdoğan bütün teorileri yeniden yazdı" ifadesini kullandı.
YENİ ŞAFAK VE AKİT HABER YAPTI
Paylaşımın altında birçok Twitter kullanıcısı Ash'in kinaye yaptığına dikkat çekerken, Yeni Şafak övgü sanarak yayımladığı haberi daha sonra yayından kaldırdı. Ancak tweeti silmedi.
Akit ise, Ash’in paylaşımını, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomide açıkladığı yenin kararlar sonrası dolar kurundaki sert düşüş dünyaca ünlü ekonomistleri de şaşkına çevirdi. İngiliz ekonomist Timothy Ash, ‘Erdoğan tüm teorileri yeniden yazdı’ dedi” ifadeleriyle haberleştirdi.
İRONİYİ SABAH YAZARI MEHMET BARLAS DA ANLAMADI
Ash'in ironik bir dille yazdığı paylaşımları, Sabah gazetesinin başyazarı yazarı Mehmet Barlas da yanlış anladı. Barlas, "Yazılarını okumayı ihmal etmediğim İngiliz ekonomist Timothy Ash, son makalesinde Türkiye ekonomisine değiniyordu" diyerek başladığı yazısında şunları kaydetti:
"Ash'e göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm ekonomik teorileri altüst ederek Türkiye'ye yeni bir model önermiştir. Aslında dün Türk siyasetçiler de aynı şeyi söylüyordu. Özellikle dolara endeksli mevduat faizi, şimdiye kadar hiç akla gelmeyen yeni bir modeldi. Ve bu modelle de doların ekonomiyi altüst ederek değer kazanmasının önü kapanmıştı.
'BUNLAR İDDİALI SÖZLER OLABİLİR'
Bütün bunlar iddialı sözler olabilir. Dünyada 211 ülke bulunuyor. Bazı ülkelerin ekonomide attıkları adımlar diğerlerini şaşırtabilir. Örneğin, resmi parasını Bitcoin olarak seçenler de var. Türkiye'nin attığı adım o kadar radikal değil. Fakat bir siyasetçiden beklenen 'boşluğu doldurma adımı'dır. Bu boşluğun adı, Türkiye'nin dolar karşısındaki çaresizliğiydi."