RSF: Rus güçleri gazetecileri kasten hedef alıyor

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Rus askeri güçlerinin gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığının tespit edildiğini duyurdu. RSF'den yapılan açıklamada Rusya'nın saldırılarının bir plan veya politika dahilinde olduğunun belirlendiği ifade edildi.

RSF: Rus güçleri gazetecileri kasten hedef alıyor

GERÇEK GÜNDEM - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Luhansk ve Donetsk'in bağımsızlığını tanımasının ardından Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekatın 23'üncü gününe girildi. İşgal sürerken Rusya'nın gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığı iddia edilen saldırılar dünya kamuoyunun tepkisini çekti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in tespitlerine göre Rus güçleri en az sekiz gazeteci veya medya ekibini kasten hedef olarak seçti. Bu saldırılarda 2 gazeteci hayatını kaybederken 3 gazeteci de ağır yaralandı. Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'daki televizyon ve radyo kulelerini de vurduğu biliniyor.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER'DEN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NE BAŞVURU

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) Rusya'nın gazetecilere saldırıları nedeniyle bir şikayettte daha bulundu. Sınır Tanımayan Gazeteciler'in ikinci şikayeti Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne 16 Mart'ta sunuldu. Şikayette, mahkemenin başsavcısı Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından gazetecilere yönelik işlenen suçları soruşturmaya çağrıldı. Şikayette Rus güçlerinin gazetecileri kasıtlı olarak ya da ayrım gözetmeksizin hedef aldığı hatırlatıldı. Öte yandan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Ukrayna'da çok sayıda sivili hedef aldığı tespit edilmişti.

RUSYA TELEVİZYON KULELERİNİ DE VURMUŞTU

Sınır Tanımayan Gazeteciler, 4 Mart'ta Rus askerlerin televizyon kulelerine yönelik Rus saldırıları nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayette bulunmuştu. Yeni başvuru bu şikayetin devamı niteliğinde oldu.
Rusya, 1-4 Mart tarihleri arasında Ukrayna'daki dört televizyon kulesine saldırıda bulunmuştu. Ardından Kharkiv ve Bilopillia'da iki televizyon kulesi daha hedef alınmıştı.

RSF GENEL SEKRETERİ CHRİSTOPHE DELOİRE: RSF BU SUÇLARIN CEZALANDIRILMASINI SAĞLAMAK İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERECEKTİR

RSF genel sekreteri Christophe Deloire, “Gazetecileri kasten hedef alan Rus saldırılarında bir artış görüyoruz. Öldürme niyeti birçok durumda açıkça tespit edildi, bu yüzden sadece savaş suçu olarak sınıflandırılabilirler. Gazeteciler çatışma zamanlarında uluslararası hukuk tarafından korunduğu için, ICC savcısının bu korumanın boş bir söz olmadığını göstermesinin zamanı geldi. RSF, bu suçların soruşturulmasını, kovuşturulmasını ve cezalandırılmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterecektir.” ifadelerini kullandı.

RUSYA'NIN GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRILARI

24 Şubat'ta Ukrayna'nın Rusya tarafından işgalinden bu yana çok sayıda gazeteci hedef alındı. RSF'nin tespitlerine göre;

28 Şubat'ta Kiev yakınlarında bir İngiliz Sky News TV ekibi Rus ateşinin hedefi oldu;
Voxpot aracının Çek medya ekibi 3 Mart'ta Makariv'de ateşe verildi;

İsviçreli gazeteci Guillaume Briquet 6 Mart'ta Kirovograd ile Nikolayev arasında keskin nişancının açtığı ateşin hedefi oldu;

8 Mart'ta bir Al Araby TV ekibi keskin nişancı ateşiyle hedef alındı;

Ukraynalı gazeteci Victoria Roshchina'nın arabası 9 Mart'ta açılan ateş tarafından hedef alındı.

RSF'den yapılan açıklamada bu vakaların her birinde gazetecilerin açık ve kasıtlı bir şekilde hedef alındığının ve saldırıların Rus güçlerinden geldiğinin doğrulandığının tespit edildiği bildirildi.

RUSYA'NIN ŞÜPHELİ OLDUĞU SALDIRILAR

Diğer yandan RSF, Al Araby çalışanı gazetecilerden ve Guillaume Briquet'ten saldırılar hakkında bilgi aldı ve bunları ICC savcısına iletti. RSF'nin tam olarak doğrulatamadığı ancak Rus güçlerinden geldiği yönünde sağlam nedenler bulunan başka saldırılar bulunduğu da aktarıldı. Bunlar ise şöyle sıralandı:
26 Şubat'ta Danimarka'nın Ekstra-Bladet gazetesinde görev yapan iki gazetecinin ağır şekilde yaralandığı kasıtlı silahlı saldırı;

13 Mart'ta ABD'li gazeteci Brent Renaud'un ölümü ile sonuçlanan silahlı saldırı;
14 Mart'ta Fox News ekibine yapılan ve Fransız-İrlandalı kameraman Pierre Zakrewski ile Ukraynalı meslektaşı Oleksandra Kuvshynova'yı öldüren ve ABD'li gazeteci Benjamin Hall'u ağır yaralayan saldırı

GAZETECİLERİ HEDEF ALMAK SAVAŞ SUÇU

RSF tarafından yapılan bilgilendirmede gazetecilerin uluslararası hukuka göre sivil kabul edildiği ve korunan kişiler olduğu hatırlatılır iken onlara kasten saldırmanın da savaş suçu olduğu vurgulandı. RSF'nin tespitlerinde gazetecilere yönelik Ukrayna'daki saldırıların tekrarlandığı ve sayının arttığı bilgisine yer verilerek saldırıların bu saldırıların plan veya politikaların uygulanması sonucunda gerçekleştirildiği sonucuna varıldığı bilgisi verildi.

RUSYA'NIN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SİCİLİ

RSF'nin 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Ukrayna 180 ülke arasında 97. sırada yer alırken, Rusya 150. sırada yer alıyor.

Etiketler
Rusya Saldırı