'Tabloyu gazetecilerin yan yana gelmesi değiştirecek'
Türkiye Gazeteciler Sendikası tarafından, Akademi Projesi çerçevesinde İzmir'de gazeteciler ile iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik olarak Yeni Medya Eğitimi Sertifika Programı gerçekleştirildi.
Karaca Otel'de düzenlenen Yeni Medya Eğitimi Sertifika Programı etkinliğinde, Genel Yayın Yönetmeni ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli ''Yeni medya ve gazetecilik'', TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ''Sendika ne işe yarar?'', TGS Hukuk Müşaviri Avukat Meliha Selvi ''Gazetecinin yasal hakları'' konu başlıklarında interaktif sunum yaptı.
''GAZETECİLER YAN YANA GELMELİ''
TGS Genel Başkanı Durmuş, gün boyu süren eğitim sonunda yaptığı konuşmada, Türkiye de gazetecilerin sendikalaşma sürecinin 1952 yılında başladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Ancak asıl olarak gazetecilerde sendikal hareketin yükselme dönemi 1961 yılında çıkartılan 212 Sayılı Basın İş Kanunu dönemine dayanır. Bu kanunun çıkmasına önlemek isteyen 9 medya patronuna karşı sendika öncülüğünde bir gazete çıkartılarak, eylemler yapılarak kanunun yasalaşması istenir. Bu süreçte kazanan gazeteciler olur ve sendikalaşma oranı da ciddi anlamda artar. 1980 gelindiğinde sendikasız olan medya kuruluşu nerdeyse kalmamıştır. Kanunun üstünde haklar alınarak toplu sözleşmeler imzalanır. 1990 dan sonra ise sendikasızlaştırma operasyonları başlar. Dayanışma içerisindeki gazeteciler bireyselliğe teşvik edilerek sendikadan çıkartılır. Bir süre daha sendikal kazanımlar gazetecilere ödenir 'tekrar sendikaya dönüş olmasın' diye ama, bugün geldiğimiz noktada hem sosyal hem de ekonomik anlamda gazetecilik itibarını kaybetmiş bir meslek hâline geldi. Şimdi bu tabloyu değiştirecek olan yine gazetecilerin yan yana gelmesidir. Bunu yapmayı başarabilirsek yeniden güzel günler görürüz.Aksi halde kimilerine göre maskara kimilerine göre terörist kimilerine göre de 'zaten iş veriyoruz daha ne istiyorsunuz' denen insanlar oluruz.''
TGS Genel Sekreteri İlkay Kaya, TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, TGS İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Belma Yücel, Esra Kapar, Engin Tatlıbal'ın da katıldığı seminerin sonunda 40'ın üzerinde gazeteci ve iletişim fakültesi öğrencisine sertifika verildi.
-TGS AKADEMİ-
TGS Akademi projesi, medya çalışanlarıyla ilişkileri güçlendirmek, gazetecilerin profesyonel niteliklerini artırmak amacıyla üç yıl önce hataya geçti.
Medya çalışanları gelişen teknolojiyle birlikte sertleşen rekabet koşullarına adapte olmakta zorluk yaşıyor. Hem değişen ekonomik yapı hem de teknolojik gelişmeler haberciliğin doğasını değiştirirken, gazeteciliğin olmazsa olmazı olan ifade özgürlüğü de tehdit altında. TGS Akademi tüm bunları göz önünde bulundururak, değişen medya düzeni içerisinde gazetecilere kırılgan olmayan ve ifade özgürlüklerini koruyabilecekleri bir alan açmak için kuruldu.