Sansüre bahane: Ülke menfaatleri
THY tarafından uygulanan sansür TBMM'de tartışıldı. AKP’li Çonkar “Ülke menfaatlerinin gözetildiği” savunmasını yaptı.
Sebahat Karakoyun/ Birgün TBMM Dışişleri Komisyonu’nda THY’nin muhalif gazetelere sansürü gündeme gelince AKP’li Çonkar “Ülke menfaatlerinin gözetildiği” savunmasını yaparken, CHP’li Çakırözer THY’nin bu tutumunun yandaşa tiraj avantajı sağladığını söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda AKP’li Ahmet Berat Çonkar, THY’nin muhalif gazetelere sansürünü, “Ülke menfaatlerinin gözetildiği” iddiasıyla savunurken, CHP’li Utku Çakırözer, THY’nin bu tutumuyla yandaş basına tiraj avantajı sağlayarak kamu ilanlarının paylaşımını doğrudan etkilediğine dikkati çekti.
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye ile Şili arasında hava ulaşımıyla ilgili uluslararası anlaşmanın görüşmeleri sırasında, CHP’li Haluk Koç THY uçaklarında aralarında BirGün’ün de bulunduğu bazı gazetelere ambargoyu gündeme getirdi.
Koç, uçaklarda BirGün, Cumhuriyet, Sözcü, Evrensel, Aydınlık, Yeniçağ gazetelerinin bulunmadığını anımsatarak, “İki üç eleştiriden korkmayın. Zaten 5 tane gazete var nefes alabilen. Kendine güvenen bir iktidar karşı görüşten korkmaz, rahatsız olmaz” dedi.
‘BELLİ HASSASİYETLER’
Koç’un ardından söz alan AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, ambargoyu savunurken yandaş basın gibi davranmayarak eleştirel habercilik yapan gazeteleri suçladı. Çonkar, “Dünyanın hiçbir yerinde bir kuruma bütün gazeteleri hava yolunuzda bir hizmet olarak sunmak zorundasınız diyemezsiniz. O kurum kendi kalite standartları çerçevesinde, kendi hassasiyetleri ve bakış açısını da dikkate alarak burada şirketin, kurumun menfaatlerini, ülkenin menfaatlerini gözeterek bir politika belirler ve o çerçevede dengeli bir karar alır” dedi. Çonkar, ulusal ve küresel medyada iktidarı hedef alan yayınlar yapıldığını belirterek, THY’nin “Yayın organlarını analiz ederken belli hassasiyetleri gözetmesinin doğru olduğunu” savundu.
YANDAŞA İLAN AVANTAJI
CHP’li Utku Çakırözer de THY’nin sansürcü yaklaşımını eleştirirken, konunun ekonomik bir boyutunun bulunduğuna dikkati çekti. Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü: “THY’nin bin seferi varsa ve her sefere 20 gazete konuluyorsa bu 20 bin tane gazete demek, eğer 2 bin sefer yapıyorsa günde ve 50 tane koyuyorsa 100 bin gazete alımı demek. Gazete alımı, yani toplu bir şekilde alım tabii ki o gazeteye ekonomik katkı sağlıyor ama bir de kamunun verdiği ilanlar var. Bu ilanları verirken Basın İlan Kurumu, tirajına bakıyor gazetenin. O tirajın artışına THY katkı sağlıyor. Örnek; A gazetesinden o gün Türk Hava Yolları 10 bin tane alıyorsa çok önemli bir kriteri bir anda atlıyor o gazete ve B gazetesi, alınmadığında uçağa o gazeteyi satamadığında kamu ilanlarından mahrum kalıyor. THY’nin alım yaptığı gazete sayısı, çeşidi Türkiye’de gazetelerin yaşamasını, basının yaşamasını, halkın haber alma hakkının yaşamasını, basın emekçilerinin yaşamasını, işlerini korumasını doğrudan ilgilendirdiği için önemli. Ayrımcılık yapmayın, insanlara seçme hakkı verin.”