İGD: Gazetecilik mesleğinin kimyası bozuldu
İstanbul Gazeteciler Derneği'nden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde 'Gazeteciliğin Dünü Bugünü' söyleşisi.
İstanbul Gazeteciler Derneği'nin (İGD) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlediği “Gazeteciliğin Dünü Bugünü” adlı söyleşide konuşan Dernek Başkanı Mehmet Mert, “Bugün ne yazık ki gazeteciliğin birçok sorunu var. Türkiye'de artık gazeteciliği gazeteciler yapamaz hale geldi. Maalesef mesleğin kimyası bozuldu” dedi
İGD'nin Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi Şener Şen Salonu'nda düzenlediği “Gazeteciliğin Dünü Bugünü” adlı söyleşiye gazeteciler; Emin Karaca, Mustafa Dolu ve Dernek Başkanı Mehmet Mert konuşmacı olarak katılırken, söyleşi modaratörlüğünü İlke Duyan üstlendi.
Söyleşiye gazeteciler dışında; Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Ömer Şatır, CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, CHP Avcılar Belediye Başkan Aday Adayı Nimet Baylan Bazan, CHP Silivri Belediye Başkan Aday Adayı Selami Değirmenci, Büyükçekmece Sivil Toplum Kuruluşları İletişim Dernek (BUSTKİD) Başkanı Ümit Keskin, Beylikdüzü Kars Ardahan Iğdır Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Temel Altıntaş, Beylikdüzü Kent Konseyi Başkanı Necla Türkoğlu, Beylikdüzü Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Semra Atasoy, Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, gazeteciler ve çok sayıda STK temsilcisi de dinleyici olarak katıldı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün nasıl ortaya çıktığına ilişkin bilgilendirici konuşmaların yapıldığı söyleşide gazetecilerin sorunları da masaya yatırıldı.
Basın özgürlüğünde gerideyiz
Söyleşide ilk sözü alan Akşam Gazetesi eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü ve İGD Başkan Vekili Mustafa Dolu, gazeteciliğin Türkiye'de şu an gelmiş olduğu noktanın oldukça karanlık olduğunu söyledi.
Gazetecilerin özgür bir ortamda işlerini yapamadığını anlatan Dolu, “Yüz elliye yakın gazeteci görev yaparken şiddet görmüş bunu zaman zaman haberlerde gördüğümüz gibi kendi içimizde de görüyoruz. Yine 150'ye yakın gazeteci ve medya çalışanı da tutuklu. Bazı durumlarda gazetelere el koyulmuş, çok sayıda habere yayın yasağı getirilmiş. Ülkemiz 180 ülke içinde basın özgürlüğü sıralamasında 140'ıncı sırada. Hapisteki gazeteciler sıralamasında Çin ve İran'dan sonra dünyada üçüncü sıradayız. Umarım bu zor günleri atlatırız” dedi.
Gazeteciler büyük emek verdi
Söyleşinin bir diğer konuğu olan usta gazeteci Emin Karaca da gazetecilerin çok büyük emekler vererek 10 Ocak'ı kazandığından söz etti. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü hakkında bilgi veren Karaca, “4 Ocak 1961 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemede, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içerisinde barındırıyor.
Yapılan bu düzenlemeyi kabul etmeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün boyunca kapattıklarını bildirmişlerdir. Bunun ardından bu olay 'Dokuz Patron Olayı' olarak basın tarihine geçti. Bu olayın ardından, gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar verdi. Gazeteciler tarafından yayımlanan Basın Gazetesi, 11 Ocak günü yayına başlayarak, üç gün devam eden boykot boyunca düzenli olarak yayınına devam etti. Bunun ardından ise 'Çalışan Gazeteciler Günü' ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Mesleğin kimyası bozuldu
Söyleşinin ev sahipliğini gerçekleştiren İGD Başkanı Mehmet Mert ise kapanış konuşmasını yaparak gazeteciliğin birçok sorunla birden uğraş verdiğini anlattı. Mert, “Gazeteciliği bugün belli bir kesim yapıyor. O en çok okunan gazetelerde gazeteciler çalışmıyor. Eski zamanlarda gazeteciler gazetecilik yapıyordu. Benim bu bölgede geçmişte kurduğum Haberdar Gazetesi'nin sloganı 'Gazetecilerin Hazırladığı Gazete' idi. Ne yazık ki bugün gazetecilerin çoğu ya işsiz ya hapislerde mücadele vermek zorunda kalıyor. Bugünlerde gazeteciliğin kimyası çok bozuldu” diye konuştu.
İşini iyi yapanlara sahip çıkılmalı!
Gazetecilerin önemine dikkat çeken İGD Başkanı Mehmet Mert, “Her bireyin yanında bir doktor bir avukat ve bir gazeteci olmalı. Ama en iyileri olmalı” ifadelerini kullanarak, “Kötü doktor sizi hastanelere düşürür kötü avukat hapse girmenize neden olur. Kötü bir gazeteci ise sizin siyasi kimliğinize zarar verebilir. O yüzden siyasilerimiz de doğru gazetecilerle çalışmalı, doğru isimleri tercih etmeli. Gazeteciliği hakkıyla yapanlara sahip çıkmalı” açıklamasını yaptı.
Çiçek takdim ettiler
Söyleşinin sonunda Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, Beylikdüzü Belediye Başkanvekili Ömer Şatır ve CHP Büyükçekmece İlçe Başkanı Hüseyin Remzi Gökbulak, sahneye çıkarak konuşmacılara çiçek takdim etti.
Burada kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Toprak, “Gazetecilerin işlerini özgürce yapabildiği hiçbir sıkıntı yaşamadığı refah içerisinde mesleklerini gerçekleştirebilecekleri bir Türkiye diliyorum” diye konuştu.