RTÜK'e hemşehri kıyağı
AKP’liler dahil son dönemde eleştirilerin odağında olan RTÜK’ün başkan İlhan Yerlikaya’nın atamalarda “hemşehri” kriterini işlettiği ileri sürüldü.
Yerlikaya’nın yakın ekibindeki 6 kişi, kendisi gibi Konyalı. Üst düzey bürokratlardan Konyalı olmayanlar da “tanıdık.”
Üst kurulun özel kalem müdürlüğüne getirilen Cüneyt Yasin Keskin, Yerlikaya gibi Konyalı. Keskin, önce istisnai kadrolardan biri olan özel kalem müdürlüğüne geçişle birlikte kamu görevlisi vasfını kazandı, daha sonra RTÜK’ün İzmir bölge temsilcisi olarak görevlendirildi.
Keskin’in zaten Yerlikaya’nın AKP Konya Milletvekili olduğu dönemde danışmanı olduğu belirtildi. Kamu görevlisi vasfını kazanabilmesi için istisnai olarak özel kalem müdürlüğünde görevlendirilen Aziz Yavuz da Konyalı.
3 dairede Konyalı
Daire başkan yardımcısı kadrosunda bulunan Fatih Turgut, Dinser Şahin ve Şükrü Öztürk de yine “başkanları” gibi Konyalı. RTÜK’ün mevcut İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Ömer Yerlikaya, Başkan İlhan Yerlikaya’nın amcasının oğlu. Ömer Yerlikaya’nın amcasının oğlu İlhan Yerlikaya’nın RTÜK başkanlığına seçilmesinden önce da daire başkanlığı görevinde bulunduğu ifade edildi.
Ankara’da İngilizce öğretmeni olarak görev yapan Osman Arvas’ın da “Seyit” Abdülhakim Arvasi’nin torunu olduğunu öğrenildi. Arvas’ın İngilizce öğretmeni olduğu için üst kurulun uluslararası İlişkiler dairesinde görevlendirildiği belirtildi. Arvas’ın görevli olduğu dairenin başkanı ya da başkan yardımcılığı görevine getirilebileceği ifade edildi.
Tanıdık atamalar
Cumhuriyet'ten Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre, daha önce Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, RTÜK’te İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanlığı görevine getirildi. Eski AKP milletvekili Ebubekir Gizligider’in eşi İngilizce öğretmeni Feyza Gizligider de Eğitim Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.
Kendi işini yürütüyor
RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, atama ve görevlendirmelerle ilgili olarak, “Sayın İlhan Yerlikaya, ben yaptım oldu anlayışını yöntem olarak benimsemiş. Kimse ‘dur’ demediği için bu şekilde RTÜK’ü yönettiğini düşünüyor. RTÜK yönetilmiyor, yalnızca başkan kendi işini yürütüyor.
Kurumsal kimliğin içi boşaltılıyor. RTÜK bir hemşeri dayanışma derneği değildir. Benim itirazım bu kişilere değil, bu yönteme ve atama yöntemine. Çünkü bu yöntem, anayasal üst kurulun ağırlığını hafifletiyor. RTÜK’te yükselmek ya da görev almak isteyenlerin nüfuslarını Konya’ya aldırmaları gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Taşcı, Yerlikaya’nın özel kalem müdürlüğünü hemşerilerini kamuya taşımak için asansör olarak kullandığını, bu isimlerin neredeyse tamamının da özel kalem müdürlüğünde çalışmadan başka görevleri üstlendiklerine dikkat çekti.