Utku Çakırözer: Hangi yüzle karşılık verilecek?

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, şubat ayı basın özgürlüğü ihlalleri raporunu açıkladı.

Utku Çakırözer: Hangi yüzle karşılık verilecek?

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, şubat ayı basın özgürlüğü ihlalleri raporunu açıkladı.

Çakırözer, Cumhuriyet Gazetesi yargılamasında gelinen son nokta için “Bir grup gazeteciye verilen temyiz hakkının diğerlerine verilmemesi yeni bir adaletsizlik ihtimali doğurdu. Yasa teklifimizi sunduk. Yargıtay Başkanı da talebimizi haklı gördü. Gelin çağrımıza kulak verin, ortaya çıkan bu adaletsizlik son bulsun” dedi.

Çakırözer, İstanbul’da diplomatik bir toplantıda Avrupalı gazetecilere akreditasyon uygulandığını anımsatarak, “Avrupa ve Amerika Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşananları sadece rapor etmekle kalmadı. Akreditasyon uygulamasının devam ettiğini de yerinde gördü. Türkiye’ye karşılık vermek için Avrupa da aynı hatayı yaparsa hangi yüzle karşılık verilecektir?” diye konuştu.

Eski Milletvekili Eren Erdem davasının da haksız, hukuksuz, vicdanlara aykırı bir kararla sonuçlandığını vurgulayan Çakırözer, Eren Erdem’in bir an önce özgür kalmasını istedi.

ŞUBAT RAPORUNU AÇIKLADI

CHP’nin gazeteci kökenli Eskişehir Milletvekili Çakırözer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Şubat ayı basın özgürlüğü raporunu açıkladı. Şubat ayında 36 gazeteci, yazar ve gazete yöneticisi hakkında ağır hapis cezalarının istendiğini belirtti.

ADALETSİZLİĞE ELBİRLİĞİ İLE SON VERELİM

Cumhuriyet Gazetesi’nde yerel mahkeme tarafından verilen ağır hapis cezaların istinaf mahkemesinin kararı ile onandığını hatırlatan Çakırözer, “Cumhuriyet davasında gazeteciler hakkında verilen toplam 57 yıllık ceza temyiz makamında yanlış bulunmadı. 7 gazeteciye aylarca yattıkları yetmiyormuş gibi yeniden hapis yolu göründü. Yargılama sürecindeki adaletsizlik, temyiz yargılaması ile kapılarını yeni bir adaletsizliğe açtı. Gazetecilerin bir kısmı hakkında 5 yıldan az hapis cezası verildiği için haklarında verilen istinaf kararı kesinleşti, bunlar için itiraz yolu kapandı. Haklarında 5 yıldan fazla hapis cezası verilen gazeteciler için ise Yargıtay yolu açık bırakıldı” dedi.

YARGITAY DA DESTEK VERİYOR

Aynı dosyada, aynı delillerle, aynı suçlamalardan yargılanan bir grup gazeteciye verilen temyiz hakkının diğerlerine verilmemesi yeni bir adaletsizlik ihtimali doğurduğunu vurgulayan Çakırözer, Ceza Muhakemesi Yasası’ndan kaynaklanan bu sorunun çözümü için TBMM’ye yeni bir yasa teklifi sunduklarını söyledi. Çakırözer, şu ifadeleri kullandı:

“Talebimiz Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit tarafından da haklı görüldü. Sayın Cirit de ‘yasanın değiştirilebileceği’ görüşünü dile getirdi. Başta iktidar partisi olmak üzere, tüm siyasi partilere buradan çağrı yapıyoruz. Ceza Muhakemesi Kanunu’nu el birlikte değiştirelim; temyiz hakkında eşitliği sağlayalım. Bu adaletsizliğe bir an önce el birliği ile son verelim.”

ADALETSİZ YARGILAMA, ADALETSİZ KARAR

Eski milletvekili Eren Erdem hakkında 4 yıl 2 ay hapis cezası verildiğini hatırlatan Çakırözer, “Bu kararı veren mahkeme heyeti, yaklaşık 2 ay önce Erdem’in tahliye edilmesine karar veren mahkemeydi. Eren Erdem hakkındaki yargılama, Türkiye’de hukuk uygulamasının 2 ay içinde hatta 2 saat içinde nasıl değişebileceğini hepimize gösterdi. Eren Erdem için istinaf süreci başladı. Ancak tutuklu kaldığı süre düşünüldüğünde serbest bırakılabilir. Temyiz yargılamasını özgür olarak bekleyebilir. Erdem’in bir an önce serbest bırakılması yönündeki çağrımızı tekrar ediyoruz” diye konuştu.

DÜNYA HEM RAPOR ETTİ, HEM DE YERİNDE GÖRDÜ

Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü önündeki engeller, uluslararası kuruluşların raporlarına, bildirimlerine yansıdığını ifade eden Çakırözer, “Avrupa Konseyi, basın özgürlüğü üzerine çalışan uluslararası kuruluşlarla birlikte yayınladığı raporuna göre Türkiye, en fazla gazeteciyi hapseden ülke konumunu korudu. Buna göre konsey üyesi ülkelerde toplam 130 gazeteci hapiste. Bunların çoğu Türkiye’de. Türkiye, Hukukun Üstünlüğü Endeksi’ne göre 126 ülke arasında 109. sırada. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), hükümetin medyanın yaklaşık yüzde 95’ini etkisi altına aldığını tüm dünyaya duyurdu” dedi.

KARŞILIK VERİLİRSE HANGİ YÜZLE TEPKİ VERİLECEK?

Çakırözer, İstanbul’da düzenlenen AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı’ndaki akraditasyon uygulamasını hatırlattı. Çakırözer şöyle konuştu:

“Avrupa ve Amerika, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü alanında yaşananları sadece rapor etmekle kalmadı. Akreditasyon uygulamasının devam ettiğini de yerinde gördü. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen’in katılımı ile İstanbul’da düzenlenen toplantıya Avrupalı gazetecilerin bazıları alınmadı. Gazetecilerin sorusu üzerine Albayrak’ın verdiği, ‘Sanıyorum bir kısmının akreditasyonu yenilenmemiş. Her ülkenin kendi basın özgürlüğü, kuralları içinde yürür’ ifadelerini içeren yanıt sanıyorum tüm tabloyu özetledi. Buradan yetkililere sormak istiyoruz. Türkiye’ye karşılık vermek için Avrupa da aynı hatayı yaparsa hangi yüzle karşılık verilecektir?” ifadelerini kullandı.

AĞIR BİLANÇO

Çakırözer basın raporunda Şubat ayında 36 gazeteci, yazar ve gazete yöneticisi hakkında ağır hapis cezalarının istendiği yargılamalar devam ettiğini söyledi.

Şubat ayında neler oldu:

*4 gazeteci toplamda 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
*Cumhuriyet Gazetesi yargılamasında yerel mahkeme tarafından verilen toplam 57 yıl hapis cezası temyiz makamı tarafından onandı. Böylece 7 gazeteci hakkında verilen toplamda 25 yıla akın hapis cezası kesinleşmiş oldu.
*7 gazeteci hakkında toplamda 75 yıl hapis cezasının istendiği yargılamalar Şubat ayında devam etti, önümüzdeki aylara ertelendi.
*3 gazeteci ve 1 yazar hakkında toplamda 8 yıldan 24 yıla kadar hapis cezasının istendiği yeni davalar açıldı.
*Şubat ayında 2 gazeteci gözaltına alındı.
*1 yazara kitabı nedeniyle 15 bin TL para cezası verildi.
*5 gazeteci tahliye edildi. 6 gazeteci ise beraat etti.
*Toplamda 7 habere erişim engeli veya yayın yasağı getirildi.

HABERLER SUSUYOR

Çakırözer, Türkiye’de gazetecilerin istifa etmesi veya kovulması, yayın yasakları nedeniyle “haberlerin sustuğunu” söyledi. Çakırözer, “40 yıldır gazeteciliğe emek vermiş, gazeteciliğin evrensel etik ilkelerini savunmuş, gazeteci Faruk Bildirici’nin de yazılarına son verilmesi gazetecilik için büyük kayıp” dedi.

MART’TA YİNE ADLİYEDEYİZ

Mart ayında yine onlarca gazeteci onlarca yıl hapis cezası talebiyle yargılanacağını hatırlatan Çakırözer, Sözcü Gazetesi’nin, Evrensel Gazetesi muhabirleri, yazarları, yöneticileri yine hakim karşısına çıkacak. Yazar Fikret Başkaya 7 Kasım 2016 tarihinde yazdığı yazısı üzerinden 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Tüm dünyada yayımlanan ancak sadece Türkiye’de suçlanan, siyasilerin offshore şirketleri üzerinden vergi kaçırdığı iddialarını içeren haberler nedeniyle Cumhuriyet ve Evrensel Gazetesi yargılamaları da sürecek” dedi.

Etiketler
Milletvekili Utku Çakırözer