CHP: TRT'ye Erdoğan tarafından talimat mı verildi?
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, TRT’nin 31 Mart yerel seçimler öncesinde yandaş yayın yapmasını Meclis gündemine taşıdı.
CHP Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Ali Mahir Başarır, devlet resmi kanalı olması gereken ancak AKP'nin resmi televizyonu gibi çalışan TRT’nin, 31 Mart yerel seçimler öncesinde yandaş yayın yapmasını Meclis gündemine taşıdı.
CHP’li Başarır, “halkımızın vergileriyle yayın yapan TRT’nin, yayın ahlakına ve ilkelerine uymayacak biçimde, yerel seçim öncesinde iktidar partisine dolayısıyla Cumhur İttifakı’na aleni biçimde destek olacak şekilde yayın yapmasının ne demokrasiyle, ne adaletle ne de hukukla bağdaşır bir tarafı yoktur” dedi.
TRT’nin adeta iktidarın borazanı haline geldiğini belirten CHP’li Başarır, “1-28 Şubat arasında TRT’nin, Cumhur İttifakı’na 53 saat sadece lehte yer vermesi ve Millet İttifakı’na da 6 saat lehte, 7 saat aleyhte zaman ayırması akıllara durgunluk verecek bir olaydır” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Başarır, “Tüm bu olanlar gösteriyor ki, iktidar, her seçim öncesi olduğu gibi devletin tüm imkanlarını seçim kazanmak uğruna kendine seferber ediyor” dedi.
CHP’li Başarır, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;
“Devlet kanalı olan TRT'nin, 1-28 Şubat tarihleri arasını kapsayan “siyasi haber raporu”, CHP’nin Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi İsmet Demirdöğen tarafından açıklanmıştır.
Bu listeye göre TRT tarafından ;
‘AKP: 49 saat 58 dakika 12 saniye lehte, aleyhte yayın hiç yok;
MHP: 3 saat 32 dakika 26 saniye lehte, aleyhte yayın hiç yok;
CHP: 5 saat 47 dakika 25 saniye lehte, 5 saat 56 dakika 15 saniye aleyhte;
İYİ Parti: 55 dakika 32 saniye lehte, 1 saat 11 dakika 53 salise aleyhte;
Cumhur İttifakı: 53 saat 30 dakika 38 saniye lehte, aleyhte yayın yok;
Millet İttifakı: 6 saat 42 dakika lehte, 7 saat 8 dakika aleyhte’ olacak şekilde yayın yapılmıştır.
Halktan toplanan vergilerle faaliyet gösteren ve Devlet kanalı olan TRT’nin bu denli yanlı yayın yapması, bir hukuk devletinde kabul edilemez bir durumdur. TRT’nin, tüm siyasi partilere eşit mesafede durarak, adaletli bir yayın politikası izlemek gibi bir zorunluluğu vardır.
6112 sayılı ve 15/2/2011 tarihli Radyo Ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un, “Yayın hizmeti ilkeleri” başlıklı 8. Maddesi’nin birinci fıkrası, Medya hizmet sağlayıcıların, yayın hizmetlerinin kamusal sorumluluklarını düzenlemekte ve aynı fıkranın (k) bendi “Siyasî partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamaz” ifadesini içermektedir.
Yine 2954 sayılı ve 11/11/1983 tarihli Türkiye Radyo Ve Televizyon Kanunu’nun “yayın esasları” başlıklı, genel yayın esaslarını düzenleyen 5. Maddesinin, birinci fıkrasının (m) bendinde, “Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak” ibareleri yer almaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:
Yayın saatlerinden de anlaşılacağı gibi, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesi, Cumhur İttifakına aleni biçimde fazla zaman ayırarak, olumlu yönde destek verir nitelikte yayın yapılmasına müsaade eden, diğer bir deyişle yayın ilkelerine uymayan Devlet kanalı TRT’nin yöneticileri hakkında herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa sonuçları ne olmuştur? Başlatılmadı ise gerekçeleri nelerdir?
TRT’nin, İktidar partisine ve dolayısıyla Cumhur İttifakı’na daha fazla zaman ayırması için, TRT yetkililerine tarafınızdan ya da Cumhurbaşkanı tarafından yazılı veya sözlü bir talimat verilmiş midir?
TRT’nin, haksız bir rekabet ortamı oluşturduğu gerekçesi ile yerel seçimlere kadar olan zaman dilimde adaletin sağlanması adına, TRT yayınlarında Millet İttifakı’na daha fazla süre verilmesi konusunda herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır? Yapılmayacaksa gerekçeleri nelerdir?
TRT yöneticileri, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ilgili lehte ya da aleyhte yayın yapılması ve yayın yaparken süre ayarlaması konularını hangi kriterlere göre yapmaktadır?
TRT’nin bu yayın anlayışı demokrasi, adalet ve çağdaş hukuk ile ne derecede bağdaşmaktadır?