Havuzcular İBB'den almadık ihale bırakmamış!
İBB’den aldıkları ihalelerle ‘ihya olan’ sermaye gruplarına ait medya organları, seçimleri ‘darbe’ olarak tanımlama cüretinde bulundu.
AKP, İstanbul’u CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı bir türlü kabullenemiyor. Siyasi iktidar, bir çeşit ‘oyalama taktiğiyle’ süreci uzattıkça uzatırken, bu noktada yandaş basın, 31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlere, “darbe” deme cüretini gösterdi.
Birgün gazetesi yandaş basının 'büyüme hikayesini' derledi. Habere göre Albayrak Grubu’na ait Yeni Şafak ‘gazetesi’ ile Kalyon Grubu’na ait Sabah ‘gazetesi’ bunun örneklerinden… İktidara yakın söz konusu medya gruplarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) aldığı ihaleler ise oldukça dikkat çekici.
‘DUYGUSAL’ NEDENLER…
İBB’nin bütçesi, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) gibi iştiraki şirketlerle bir arada düşünüldüğünde, sadece bu yıl 42,6 milyar TL oldu. Birçok bakanlığın ödeneğini geride bırakan bütçeye, 28 iştirak şirketinin cirosu eklendiği takdirde meselenin ‘tamamen duygusal’ olduğu açığa çıkıyor.
KURULUŞ: 1952 BÜYÜME: 1994
Bir yazısında, “31 Mart’ta Türkiye’ye seçim üzerinden darbe yapılmıştır” diyen İbrahim Karagül’ün Genel Yayın Yönetmeni olduğu Yeni Şafak gazetesi, Albayrak Grubu’na ait. Söz konusu sermaye grubu, faaliyetlerine 1952 yılında başlasa da büyümesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın 1994’te İBB Başkanı olmasıyla gerçekleşti. Refah Partisi’yle yükselişe geçen grup, 25 yılda ihya oldu: Lojistikten inşaata, turizmden bilgi teknolojilerine, medyadan atık yönetimine dek birçok alanda da faaliyetlerini sürdürüyor.
‘AKBİL davası’ gibi kamuoyunun gündemine taşınan İBB’deki bir dizi yolsuzluk davalarında yöneticileri yargılanan AKP’ye yakınlığı ile bilinen Albayrak Grubu, İSKİ ve İGDAŞ’ın sayaç okuma hizmetlerini gerçekleştiriyor. Devamında da grup, İBB’nin araç kiralama işlerinden, İETT’nin Ayazağa Garajı inşaatına, metro ihalesinden, atık toplama işine, Kiptaş Genel Müdürlük binasından, toplu konut projelerine birçok ihale kazandı. İBB’deki yönetim değişikliğinin, Albayrak Grubu için ‘kritik’ olduğu, kazanılan ihaleler düşünülünce açığa çıkıyor.
ALENİ RANT
Nikâhını Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın kıydığı Albayrak’ların damadı Adem Altunsoy’un şirketi sadece 2016’da İBB, İSKİ ve İETT’den 250 milyon TL’yi bulan 7 ihale aldı. Grubun ‘kazandığı’ ihalelerden biri de 56 milyon liralık çöp toplama işine dairdi.
2017’deki ihaleyi en düşük teklif veren firma yerine Albayrak Grubu’na bağlı Yeşil Adamlar Atık Yönetimi ve Taşımacılık A.Ş, kazandı. İhalenin maliyeti, 58 milyon 923 bin 300 TL olarak belirlenirken, Albayrak’lar, 56 milyon 405 bin 396 TL teklif ile kazandı. Öte yandan geçen dönemlerde kamuoyunda geniş yer bulan bir iddia da Albayrak’lara ilişkindi: 21 günlük bedelli askerlikte hükümetin ısrarının arkasında Konya’da üretim yapan Albayrak’lar grubuna ait Ereğli Tekstil firmasının olduğunu öne sürülmüştü. Firmanın, TSK’nin elbise ihtiyacının yüzde 40’ını tek başına karşıladığı belirtiliyor.
YALAN HABERİN ARKASINDAKİ İHALE GERÇEĞİ
Seçimlerin ardından önce Binali Yıldırım’ın kazandığını iddia eden, ardından da yalan ve provakatif ‘haberlerle’ öne çıkan Sabah gazetesi de Kalyon Grubu’na ait. Dünya Bankası verilerine göre; altyapı yatırımlarında en fazla ihale alan ilk 10 şirket arasında Kalyon Grubu da bulunuyor. AKP hükümetleri döneminde yapılan pek çok projenin ihalesini de alan Kalyon Grup, Sabah ve ATV’yi satın alarak dikkatleri üzerine çekmişti Şirket, Melen projesinde İsale Hattı ihalesini kazanmıştı. İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, projenin maliyetini 9 milyar TL olarak açıklamıştı. İBB’den de ciddi büyüklükte ihale alan Kalyon Grubu’nun 3. Havalimanı’nda yüzde 40 hissesi bulunuyor. Kalyon, Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ihalesi ile Taksim Altgeçit ve Meydan Projesi ihalesini almıştı. Ömer Faruk Kalyoncu’nun İstanbul’daki nikâh töreninde 11 AKP’li Bakan’ın hazır bulunuşu hâlâ hafızalarda yer alırken, Kalyon’un kazandığı ihalelerden bazıları şöyle:
• Metro ihalesi: Mecidiyeköy – Mahmutbey metro hattı ihalesinde en düşük teklifi 849 milyon 440 bin lira ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.
• Taksim yayalaştırma projesi: Büyük tartışmalara ve protestolara yol açan Taksim Yayalaştırma Projesi’nin ihalesini de 51 milyon 555 bin 379 TL’lik teklifle Kalyon kazandı.
• Bakırköy Adalet Sarayı: Bu projeyi de Kalyon gerçekleştirdi. Adliyenin maliyeti, 45 milyon TL olarak belirtildi.
• Mecidiyeköy metrobüs ihalesi: Hattın sistemini Mecidiyeköy’e uzatmak için yapılan ihaleyi 115 milyon 345 bin TL teklifle aynı grup kazanmıştı.
• Başakşehir stadı: İBB’nin gerçekleştirdiği “Başakşehir Stadyumu İnşaatı” ihalesinde Kalyon kazandı. Projeyi, 134 milyon 949 bin 900 TL’yle Kalyon üstlendi.
Alınmadık ihale bırakmamışlar
Yenişafak ile Tvnet’in dışında Tümosan gibi şirketlerin de bağlı olduğu Albayrak Grubu’nun İBB ile ilişkili projelerinden bazıları şöyle:
• Taksim 4. Levent Metro
• Güneş Park Evleri
• 770 dairelik Kâğıthane Başak Konutları Sitesi
• Kartal Kaynarca Metro
• İGDAŞ ile İSKİ sayaç okuma
• 169 villadan oluşan Altunizade Hilal Konakları
• 121 villadan oluşan İkitelli Başakşehir Villaları
• İkitelli’deki bin 400 ve 580 dairelik Başak Konutları
• Esenler’deki Kemer Park
• İstanbul Topkapı Merkez Evleri
• Kiptaş Genel Müdürlük Binası
• Bayrampaşa Ticaret Merkezi
• İETT Motor Yenileme Fabrikası ve İETT Ayazğağa Garajı inşaatı
‘33 ihale aldım’
Mustafa Albayrak, AKP’nin iktidarda olmadığı 2001 yılında, İstanbul 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde verdiği ifadede, şöyle demişti: “1994 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi’nden 33 ihale aldım. Belediyeden, Erdoğan’ın başkanlığından önce de ihale almıştım. Hem sadece belediyeyle iş yapmıyorum.”