'Tanrıcc' cezası AYM’den döndü
Anayasa Mahkemesi, köşe yazısı nedeniyle verilen cezanın haksız olduğuna hükmetti. AYM ifade ve basın özgürlüğüne dikkat çekti.
BirGün Gazetesi’nin internet sayfasında 2015 yılında yayımlanan bir yazı nedeniyle, “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” gerekçesiyle mahkûm edilen Ufuk Çalışkan’a verilen hapis cezası, Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) döndü. AYM, Çalışkan’a verilen cezayla ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.
Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre BirGün Gazetesi Yayın Kurulu, bazı Twitter hesaplarının yazılarının gazetede yayımlanmasına ilişkin 2013 yılında aldığı kararın ardından, dönemin popüler hesaplarından olan ve “tanrıcc” adıyla yayın yapan kullanıcının bir yazısına internet sitesinde ve gazetede yer verdi. Twitter kullanıcısı, yazılarını mail yoluyla gazetenin editörüne ve yazı işleri müdürüne gönderdi.
Ağustos 2013’te gazetede, “tanrıcc” imzalı iki yazı yayımlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Ben kısaca CC” ve “Cehennet” başlıklı iki yazı hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, gazetenin imtiyaz sahibine, yazı işleri müdürüne ve internet yayını sorumlusu Ufuk Çalışkan’a kamu davası açıldı. Halkın bir kesiminin benimsediği değerleri aşağılamak suçlamasıyla açılan dava, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Çalışkan, “Dini değerleri alenen aşağılama” suçlamasıyla 7 ay 17 gün hapis cezası ile cezalandırıldı, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
“TARTIŞMAYA KATKI SUNMAKTADIR”
Çalışkan, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Yazılarda yer alan ifadelerin bağlamından koparılmadan incelendiğinde, ülkedeki mevcut düzenden rahatsızlığı dile getirdiğini belirten AYM, “Yazılar bu yönüyle kamusal bir tartışmaya katkı sunmaktadır” tespitinde bulundu. Çalışkan’ın cezasının ihbar mektupları üzerine verildiğine dikkat çeken mahkeme, “Başvurucunun cezalandırılmasını haklı kılacak düzeyde bir tehlikenin varlığı somutlaştırılamamıştır” görüşünü paylaştı.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU
AYM, basın özgürlüğünün Anayasa ile güvence altına alındığına vurgu yaparak, Çalışkan’a verilen cezayla ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Oybirliğiyle alınan kararda, “Basının, demokrasinin düzgün şekilde işlemesinin sağlanmasına ilişkin temel görevi dikkate alındığında başvurucunun cezalandırılmasının basının kamu yararına olan hususlara katkısını ortadan kaldırabilecek niteliktedir” denildi.