IFJ: Geçen yıl en az 95 gazeteci öldürüldü
Dünya Basın Özgürlüğü Günü için Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) geçen yıl öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü için Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) geçen yıl öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı. IFJ'ye göre, geçen yıl en az 95 gazeteci görevini yaparken öldürüldü. Bu sayı 2017'ye oranla arttı.
Dünya Basın Özgürlüğü Günü kapsamında Uluslararası Gazeteciler Federasyonu geçen yıl öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı. Kuruluşa göre geçen yıl en az 95 gazeteci öldürüldü. En fazla gazetecinin hayatını kaybettiği yıl ise Irak ve Suriye’de savaşın yoğunlaştığı 2006 yılıydı. O yıl 155 gazeteci hayatını kaybetmişti. Bu sayıya, bir medya kuruluşu için herhangi bir görev yapan herkes dahil.
2018’deki bir gazeteci cinayeti, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi küresel düzeyde dikkat çekmişti. Kaşıkçı, 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonosluğuna girdikten sonra öldürülmüştü. Cinayet Türkiye ve Suudi Arabistan arasında bir diplomatik krize de yol açmış ve uluslararası arenada kınanmıştı.
Geçen ay da Kuzey İrlanda’da gazeteci Lyra McKee Londonderry kentinde çıkan olaylarda öldürülmüştü.
En tehlikeli ülkeler nereler?
16 gazetecinin öldürüldüğü Afganistan, 2018’de gazeteciler için en tehlikeli ülkelerden biri oldu. Başkent Kabil’de bir bombalı saldırıyı haberleştirmeye giden gazetecilerden dokuzu, tek bir olayda hayatını kaybetti. Gazeteci kılığına giren bir saldırgan, olay yerindeki gazetecilerin arasında üzerindeki bombaları patlattı.
Afganistan’ın doğusunda da BBC muhabiri Ahmed Şah saldırı sonucu öldü.
5 gazeteci, Maryland’deki Capital Gazette’nin bürosuna düzenlenen saldırıda hayatını kaybetti. IFJ, gazeteciliğe karşı artan düşmanlık ve popülizmdeki artışla, yolsuzluklar ve suçun ölümlerdeki önemli unsurlar olduğunu vurguladı.
Federasyon’dan yapılan açıklamada, “Büçün bunlar, silahlı çatışma bölgelerinden çok, topluluklarını, şehirlerini ve ülkelerini haber yapan gazetecilerin öldüğü ortama katkı yapıyor” denildi.